fbpx

MTB Enduro hátizsák a Shimanótól 2015-ben

Az Enduro szakág nem egy múló divathullám: legalábbis ez szűrhető le abból, hogy a japán óriás enduro-specifikus hátizsákkal bővíti nem éppen szűk ruházati és kiegészítő kínálatát 2015-ben. Az Unzen 4 Enduro (U4E) névre keresztelt modellt nem kevés fejlesztőmunka előzte meg – ezt a Shimano alkatrészek esetében ugyebár megszokhattuk. Azért mégis meglepő, hogy beharangozása milyen lehengerlő, technikai jellemzőit pedig még felsorolni sem könnyű.
shimano_e4u_EnduroRacepack4_Black-LightingBlue_01_10
Természetesen a Shimano által szponzorált profi versenyzők végezték az Unzen 4 Enduro tereptesztelését, konstruktív kritikáikat felhasználva kerül a mérföldkőnek szánt hátizsák a végső sorozatgyártás fázisába. A tökéletességre való törekvés jellemzi, sokrétűen felhasználható, rendkívül praktikus, stabil, hatékony, szellőzése és kényelme pedig minden eddigi modellt felülmúlja. Az U4E esetében figyelembe vették a enduro stílus szokványos sebességét, terepsajátosságait is.
shimano_e4u_01214_shimano_2015F_01

Ahogy az alkatrészek esetében, minden Shimano hátizsák kialakítása a minimális tömeget célozza meg, lévén felesleges súlyt nem célszerű az emelkedőkre felcipelni. Az ergonómiai kialakítást számos rendkívül hasznos apró részlet gazdagítja, ilyen a szerszám és pumpához készült rendezőzseb, az integrált szemüvegtok, illetve a puha béléssel rendelkező védett zseb. A biztonságot a fényvisszaverő elemek mellett a lámpatartó konzol is fokozza. Az Unzen 4 Enduro full-face bukó és a teljes védőfelszerelés számára kínál rögzítést, így az utazás vagy felvonókon történő szállítás esetén a sisak elhelyezése is megoldott. Még a „szemcsinek” is külön rögzítőfüle van!
shimano_e4u_EnduroRacepack4_Black-LightingBlue_F04_13

A hidratációs tartály természetesen tartozék, amely speciális rögzítést kap, így menet közben stabil marad. Az eposzi hosszúságú túrákhoz pedig további kulacstartó zsebet is találunk, illetve ennek túloldalárára kerülhet az összehajtott esődzseki. A zsák derékszíjjal rögzíthető, amely teljes egészében levehető, hogy ne akadályozza a mozgást, ha nincs rá éppen szükség. (Alapjába véve a derékszíj nélkül is rendkívül stabil az U4E tartása.)
shimano_e4u_EnduroRacepack4_Black-LightingBlue_02_11
A különleges kényelmet számos innovatív megoldás szolgálja: ilyen a hátat anatomikusan „átölelő” kialakítás, amely egy új fejlesztésű merevítő rendszert alkalmaz. A szerkezet rendkívül könnyű és vékony, így nem korlátozza a belső térbe történő pakolást. A Shimano a rendszernek természetesen nevet is adott: X-Harness, azaz X-kantár, amely követi a test mozgását, így mindig tökéletes felfekvést és tartást biztosít. A légzést nem korlátozza, a mozgás a maximálisan szabad, ellenállás nélküli. A „kantárpántok” finom állítást is biztosítanak, így minden testalkathoz adoptálható az X-Harness rendszer.

Ha egy személyes véleményt is hozzá lehet tenni ehhez a híranyaghoz, megjegyezném, hogy több ilyen tudatos, teljesség igényével történő fejlesztésre lenne szükség a kerékpáros kiegészítők és ruházat terén. Tudvalevő, hogy a kerékpár tökéletessége csak egy szelet a teljes kerékpáros élményben, legyen enduro vagy országúti időfutam a diszciplina. Nem a termékek száma a lényeg: hiába kapható 50-féle többé-kevésbé tökéletes termék a boltokban, a kerékpáros sokkal jobban járna néhány tökéletessel, amelyek közül kiválaszthatja az igényeinek legmegfelelőbbet!

Az Unzen 4 Enduro hátizsák 2015 tavaszától lesz elérhető, 4-literes belső űrtartalommal bír, fekete/sárga, és fekete/világoskék színkombinációkban lesz elérhető. Tömege mindössze 605 gramm!

shimano_e4u_EnduroRacepack4_Black-LightingBlue_F11_19

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo