fbpx

Mountain bike világbajnokság: Schurter és Bresset is megvédte címét, frissítve Parti nyilatkozatával!

A Sport2 TV közvetítése által azok is végig izgulhatták a dél-afrikai világbajnokság felnőtt versenyeinek történéseit, akiknek korábban erre nem volt lehetősége. A nőknél a verseny előtt szinte megtippelni se lehetett ki fogja nyerni a világbajnokságot. Benkó Barbi az utóbbi időben javuló formát mutatott, így bizakodva várhattuk jó szereplését. A férfiaknál már jobban körvonalazódott az esélyesek kiléte, a svájci Schurter top favoritként állt rajthoz, de a francia ikon, Julien Absalon idén már többször megszorongatta. Magyar részről Juhász Zsolt és Parti András is bizonyította ebben az évben, hogy Európa élmezőnyébe tartozik, tehát kíváncsian vártuk mire lesznek képesek a világbajnokságon.

A pietermaritzburgi verseny egyike a legtechnikásabb cross country megmérettetéseknek világszerte. Az 5,5 km hosszú kör 280 m szintemelkedést tartalmaz olyan kihívásokkal, mint például a sziklakert vagy a mesterséges „lépcsősor”, azaz a Sharks Playground.

A nők versenye Julie Bresset (Franciaország) és Maja Wloszczowska (Lengyelország) párbaját hozta. Az első körben még többen is képesek voltak tartani tempójukat, de Eva Lechner (Olaszország) és Tanja Zakelj (Szlovénia) is bukott, így mindketten leszakadtak a vezető párosról. Utóbbi idén rendre kiemelkedő teljesítményt nyújtott, az esés nélkül komoly esélye lett volna a győzelemre. A Bresset- Wloszczowska duó az utolsó körig együtt haladt, végül a francia versenyző bizonyult erősebbnek.

Bresset és Wloszczowszka komoly harcott vívott a szivárványszínű trikóért

Bresset és Wloszczowska komoly harcott vívott a szivárványszínű trikóért

Az szezon nagy részét kulcscsonttörés miatt kihagyó Bresset tökéletesen időzítette csúcsformáját, és nagy elégtétel volt számára, hogy a legfontosabb versenyen azért sikerült tavalyi önmagát hoznia. A harmadik helyre meglepetésre a maraton versenyekről ismert, 39 éves svájci Esther Süss érkezett. Benkó Barbara betegséggel küszködött, becsületére legyen mondva, hogy így is végigcsinálta a versenyt, nem is akármilyen eredménnyel, ugyanis a 33. helyen ért célba 1 kör hátrányban.

A francia hölgy megvédte címét

A francia hölgy megvédte címét

Barbi a következőket osztotta meg az egyik közösségi oldalon:

33. hely ma a Világbajnokságon! Amikor év eleji top formádat egy titokzatos vírus lerombolja, amivel hónapokig küzdesz, de mégis meggyógyulsz, és visszatérsz remek formában, hogy életed versenyét abszolvál, de mégis,  2 nappal verseny előtt újra lebetegszel… erre nincsenek szavak! Csalódottságom határtalan, holnap sprinten nem indulok, mert mára már a hörgőim is begyulladtak, hangom nincs és a tüdőm is fáj!

A női dobogó: Wloszczoszka, Bresset, Süss

A női dobogó: Wloszczowska, Bresset, Süss

A férfiak versenyén Nino Schurter rajt-cél győzelmet aratott.  A svájci a starttól kezdve hatalmas tempót diktált, taktikája az volt, hogy legfőbb ellenfeleit, Absalont és cseh olimpiai bajnok Kulhavyt minél előbb leszakítsa.

Schurter volt a leggyorsabb a technikás részeken

Schurter volt a leggyorsabb a technikás részeken

Absalon 3 törött bordával versenyzett, így a 6. helye is elképesztő teljesítmény. Kulhavy nagyon lassan kezdett, lehet, hogy csak egy szubjektív megérzés, de olyan tüneteket mutatott egész szezonban, mint aki túledzettség miatt árnyéka korábbi önmagának. Végül sikerült az 5. pozícióig felküzdenie magát.

Jarda Kulhavy nem találta önmagát

Jarda Kulhavy nem találta önmagát

A legjobb francia a 4. helyen záró Maxime Marotte lett. A dobogó legalsó fokára a világversenyeken mindig kitűnően teljesítő José Antonio Hermida (Spanyolorság) állhatott fel.

Hermida a nagy versenyekre mindig összekapja magát

Hermida a nagy versenyekre mindig összekapja magát

Manuel Fumic (Németország) kiválóan versenyzett ma, holott kulcscsonttörés miatt ő is kihagyta a fél szezont. Az első két körben kétszer is hibázott a sziklakertben, ha ezek nincsenek, talán képes lett volna megszorítani Schurtert.

Manuel Fumic remekelt

Manuel Fumic remekelt

A magyarok közül Parti András 31. helyen zárt olyan neveket megelőzve, mint például az amerikai Todd Wells. Juhász Zsolt ugyancsak körhátrány nélkül teljesítette a versenyt, 1 perc hátrányt szedett össze Andráshoz képest.

A férfi dobogó: Fumic, Schurter, Hermida

A férfi dobogó: Fumic, Schurter, Hermida

Parti András a verseny után így nyilatkozott:

A 42-es rajtszámot kaptam, Zsolti az 50-est. Ez kb. meg is egyezett a rajtpozíciónkkal. A startot egészen jól elkaptam, de néhány száz méter után történt egy bukás, amibe pont belekeveredtem. Na nem estem el, de meg kellett állnom, mert pont előttem „bénázott” egy kanadai. Keresztbe volt a bringája és nem tudta egyenesbe rakni, mert folyton tolták, lökték jobbról-balról. Én végül a kerekén átgázolva tudtam üldözőbe venni a mezőnyt…
Elkezdtem a szokásos előzgetést, de az első körben nagyon bedugult sok helyen, így volt némi sorban állás. Ekkor még együtt haladtunk Zsoltival, majd a második körben rákapcsoltam, ahogy kicsit felszabadult a pálya.
A harmadik körtől, körönként egy helyet tudtam hozni, egészen az utolsó körig. Az utolsó kört a 27-helyen kezdtem meg, de voltak még hátulról támadók, így nagyon rá kellett kapcsolnom. Felfelé fogvicsorgatva megőriztem a helyemet, de lefelé elkezdtem hibákat véteni… Először egy kanyarban csúsztam ki, ami után egy „dropp” volt, így azt se tudtam beadni, így elvesztettem a lendületem. El is mentek hárman, majd a nagy rock gardent rontottam és a legvégén a célegyenesbe befordulva is megcsúsztam, ami miatt még egy helyet veszítettem…
Így 31 lett a vége! Ez még mindig életem és azt hiszem, Magyarország legjobb felnőtt VB. eredménye, de kicsit dühít, hogy így elrontottam a végét… Zsolti is nagyon jót ment, főleg első éves felnőttként, 36. lett! Azt hiszem, fel kell kötnöm a gatyát!

Köszönet a segítségért Valter Tibinek és Benkó Lacinak! Most néhány napot még itt töltünk, majd kedden indulunk haza, a hétvégén pedig egy Cseh C2-es versennyel folytatjuk.

ui: Mindenkinek nagyon köszönöm a szurkolást, jó volt olvasni, hogy milyen sokan szurkoltok nekünk, ez mindig sokat segít!

 

Eredmények

Férfiak:

1. Nino SCHURTER (Svájc) 1:40:17
2. Manuel FUMIC (Németország) 1:40:24
3. José Antonio HERMIDA RAMOS (Spanyolország) 1:40:38
4. Maxime MAROTTE (Franciaország) 1:41:10
5. Jaroslav KULHAVY (Csehország) 1:41:34
6. Julien ABSALON (Franciaország) 1:41:48
7. Moritz MILATZ (Németország) 1:42:02
8. Ondrej CINK (Csehország) 1:42:21
9. Stéphane TEMPIER (Franciaország) 1:42:36
10.Fabian GIGER (Svájc) 1:42:47

31.Parti András (Magyarország) 1:46:25
36.Juhász Zsolt (Magyarország) 1:47:35

Nők:

1. Julie BRESSET (Franciaország) 1:42:54
2. Maja WLOSZCZOWSKA (Lengyelország) 1:42:59
3. Esther SÜSS (Svájc) 1:44:00
4. Irina KALENTIEVA (Oroszország) 1:44:23
5. Tanja ZAKELJ (Szlovénia) 1:44:57
6. Alexandra ENGEN (Svédország) 1:45:51
7. Kathrin STIRNEMANN (Svájc) 1:45:59
8. Gunn-Rita DAHLE FLESJAA (Norvégia) 1:46:17
9. Lea DAVISON (USA) 1:46:35
10. Eva LECHNER (Olaszország) 1:46:52

33. Benkó Barbara (Magyarország) 1 kör hátrány

Képek: mtbs.cz;www.bicycling.co.za

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo