fbpx

Merida Dry Series csomagtartótáska miniteszt

Sok esetben a legegyszerűbb megoldás a legcélravezetőbb. A tapasztalt kerékpáros túrázó számára a táska teljes vízhatlansága, illetve egy mozdulattal történő rögzítése és lecsatolása fontosabb lehet, mint a többrekeszes kialakítás, a számos zseb, a megannyi cipzár és tépőzár. A funkcionalitást bővítő megoldások helyett a Merida Dry Series csomagtartótáska mindössze a vízállóságban és a pofonegyszerű és villámgyors rögzítésben jeleskedik, abban viszont etalon, ráadásul a konkurens gyártókhoz viszonyítva töredék áron!

Ha mondjuk nedves éghajlatú vidékre teszünk kerékpáros túrát, érdemes teljes vízhatlanságot biztosító táskamodellt keresni, mondjuk a futártáskákhoz hasonló alapanyagból, felcsavarható felső záródással. Ebből a szempontból a Merida táskánál  jobbat keresve sem találunk. Túrázás során pedig számtalan alkalommal előfordul, hogy a táskát a kerékpárról le kell venni – ha másért nem, hogy a szupermarketbe betérve biztonságba legyen. Ez főleg a magányos bicajos kalandorokat érinti, de a szálláson sem mindegy, hogy a csomag mellettünk pihen vagy a kerékpáron, a sátorban, vagy szabadban. A biztos rögzítéshez szükséges megannyi tépőzár és csat kioldása és újrarögzítése sok vesződséggel jár, a vele elvesztegetett időt inkább a vidék és kultúra megismerésére fordítsuk!

taskakorkep_vaz_004A tajvani kerékpárgyártó a kiegészítő felszerelések tekintélyes kínálatát biztosítja, valóban átgondolt, szakemberek által megtervezett igényes megoldásokkal. Eddig még egyetlen termékünkben sem csalódtunk, legyen az kerékpáros ruházat, szemüveg vagy éppen pumpa. A Merida Dry Series csomagtartótáska esetében viszont még a szokásosnál is jobban kitett magáért a világ vezető bicajmárkája: amilyen egyszerű a most bemutatott túratáska-szett, annyira tökéletes.

Bár nem specialista gyártóról van szó, a Merida a táska rögzítését jól megoldotta!

Bár nem specialista gyártóról van szó, a Merida a táska rögzítését jól megoldotta, illetve a műanyag fül is praktikus…

Habár a funkcionalitás nem a két oldaltáskából álló szett erőssége – például egyetlen zsebet sem találunk rajta – a kivitelezés tökéletes. Ráadásul maga az egyszerűség új kapukat is nyithat: a táskák külön-külön felszerelhetősége, a SuperDry alapanyag abszolút vízállósága adja magát a mindennapos közlekedésben történő alkalmazásra. Ha mondjuk csak az egyik táskát szereljük fel a csomagtartóra, kb. 30 literes kapacitást biztosító szállító eszközt kapunk, amelyet az időjárás nemigen hat meg, a munkahelyre, haza vagy a boltba érkezve pedig egy mozdulattal a leparkolt kerékpárról lecsatolható, induláskor felpattintható. Hosszabb túrákhoz vagy „nagybevásárláshoz”, hurcolkodáshoz már mindkét táskára szükség lesz, de a csomagtartó teteje még így is szabadon marad egy további táska számára.

A Merida Dry Series táska kezelésénél misem egyszerűbb. A „száj” nyitásához a három csatot kioldjuk, majd a felső részt kigörgetjük. A záráshoz a nyílást a megfelelő méretre feltekerjük, majd becsatoljuk. A keresztcsat fülként is szolgálhat, a meglévő kisebb műanyag “hurok” mellett. A táska mindig akkora, mint maga a „rakomány”, a mozgás, zörgés, csörömpölés esélye csekély. A városi futárok nap mint nap több tucatszor elvégzik ezt a műveletet, ha lenne jobb vagy egyszerűbb módszer, akkor futártáskák minden bizonnyal azt alkalmaznák…

Futártáska záródás, a keresztcsat a fogantyú...

Futártáska záródás, a keresztcsat a fogantyú…

A Merida táska rögzítése a Lock&Roll nevet kapta, két felső akasztókampó segítségével történik, ezek a véletlen kioldás elkerülése érdekében rugós „nyelvet” kaptak. A kampók vízszintes sínen futnak, így első használatkor a táska helyzetét „be kell lőni”, imbuszcsavarral rögzíteni, majd a „pakk” mindig ugyanúgy áll a kerékpáron. Az alsó rögzítő „fül” ugyancsak egy sínen fut, azt pedig a megfelelő csőre „kattintjuk”. Ennyi az egész, két mozdulat, legfeljebb 5-10 másodperc! Gondoljunk bele, hogy egy tépőzárral rögzülő túratáska fel- és leszerelése hány mozdulatot, hajlongást és óhatatlan szitkozódást igényel!

Ez a funkció is hibátlan!

Ez a funkció is hibátlan!

A hárompontos rögzítésnek köszönhetően a Merida túratáska a csomagtartón rendkívül stabilan áll, a döcögős úton még rendesen megpakolva sem mozdul el. Ami még jobb: a táska irányából teljes csendet élveztünk. A két „oldalpanel” a gyári adat szerint összesen 60 liter tárolókapacitást biztosít, amely már többnapos túrázáshoz is bőven elegendő. (Gyanítjuk, hogy a tajvaniak a „zsákszáj” pereméig mérik a 2×30 litert, de 25 liter szerintünk simán elsüllyeszthető benne.)

A körképben szereplő többi táskához hasonlóan ezt is megpakoltuk a virtuális egyhetes túrára tervezett felszereléssel, amelyből a spártai belső kialakításnak, a változtatható magasságú záródásnak és a közel kocka formának köszönhetően majdnem mindent elnyelt. Az apróságok pedig egy praktikus váztáskába kerültek, onnan úgyis egyszerűbb elővarázsolni őket, mint a hátsó táska zsebéből!

És már fent is van!

És már fent is van!

A Merida Dry Series táska tehát nemcsak többnapos túrázásra adja magát, hanem például kerékpáros közlekedéshez, munkába járáshoz, akár csak az egyik táskát felszerelve, akár mindkettőt. Az elején és hátoldalán elhelyezett fényvisszaverő elemek például ez irányba mutatnak. Szerintünk a Merida eme modellje az ár függvényében hibátlan, a kérdés már csak az, hogy a pontosan ilyen típusú táskára van-e szükséged, vagy inkább olyanra, amely a funkciókat helyezi előtérbe, beáldozva a vízhatlanságot és az egyszerű rögzítést? Egyetlen táska sem tudhat mindent, ez még a specialista gyártóknak sem sikerül, az árcédulát pedig ne is firtassuk!

 

Maradéktalanul meg voltunk elégedve vele!

Jellemzők:

  • teljes vízhatlanságot biztosító csomagtartó táskaszett
  • SuperDry poliuretán bevonattal ellátott alapanyag
  • „futártáska” jellegű tekercses-csatos záródás
  • Lock&Roll gyorsrögzítő rendszer
  • merevített műanyag hátsó fal
  • hegesztett anyagillesztések varrott szegélyekkel
  • oldalspecifikus kialakítás (nagyobb lábférőhely)
  • fényvisszaverő elemek a fokozott biztonságért
  • feltűnő Merida színben
  • könnyen le-, és felszerelhető, a leparkolást követően magunkkal vihetjük
  • 2 x 30 liter űrtartalom (gyári adat, szerintünk valamivel kisebb)
  • 1660 gramm

Ajánlott fogyasztói ár: 21 900 Ft (párban!).

További információ a forgalmazó honlapján.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo