fbpx

Mark Cavendish 3. győzelme a vihar előtti csendben

Rövid, nem túl megerőltető szakaszt abszolvált ma a Giro d’Italia egyre fáradtabb mezőnye. Amolyan vihar előtti csendnek lehettünk szemtanúi: holnap egy jókora durranással kezdődik a tűzijáték, amely 8 felvonásban eldönti, hogy a közel egy tucat esélyes versenyző közül ki a legfelkészültebb, a legerősebb, illetve a legvakmerőbb. Mark Cavendish győzelme lezárta a Giro első szakaszát, kezdődhet tehát a parádés végjáték!

A mai szakasz a tengerparti Savonából, Sanremótól délre rajtolt, majd egy fordított Miláno-Sanremo útvonalon közelítette meg a Alpok lábát. Piemont tartomány gyönyörű tájain haladtak a versenyzők, folyók és tavak szegélyezték az utat Cerveréig, ahol a 13. szakasz befutóját jelölték ki. Piemont Olaszország második legnagyobb régiója, székhelye Torino. Nyugaton Franciaországgal, észak-nyugaton Valle d’Aostaval, északon Svájccal, keleten Lombardiával, délen pedig Liguriával határos. Természetesen a csodaszép tájak, tavak, az autógyártás és a kiváló helyi borok mellett erről a vidékről származik a Gianduiotto, az egyik legkedveltebb olasz csokoládé, amelyet először a torinói Caffarel gyárban készítettek. Talán nem véletlen a kissé soványnak tűnő szakasz beiktatása az idei Giróba: a körverseny új főszervezője, Michele Acquarone, itt a rajthelytől nem messze, a tengerparton született és nevelkedett.

A Ligúr tengerparton fekvő Savonából rajtolt, majd egy fordított Miláno-Sanremo útvonalon közelítette meg a Alpok lábát a mezőny...

A mai nap nagy kérdése nem az összetett állása, hanem a pontversenyért folyó szoros harc volt. A Maglia Rossa, azaz a piros mezre négy kerekes is benevezett, Mark Cavendish (Sky Procycling) 77 ponntal vezetett, mögötte az ausztrál Matthew Goss (Orica GreenEdge) 65 pontot gyűjtött, illetve az összetettben is érdekelt Joaquim Rodriguez (Katusha Team) 55 ponttal és Domenico Pozzovivo (Colnago-CSF Inox) 49 ponttal állt mögöttük. A két sprinternek a Giro végéig még le kell folytatni a harcot, továbbá nem szabad engedni, hogy a hegyimenők a célban szerzett pontokkal megelőzzék őket. Ezt az utolsó héten már leginkább a közbeiktatott részhajrák megnyererésével lehet eléreni, de ma még egy sikeres véghajrára is lehetőség volt.

A rajt után két szökevény lépett meg a mezőnytől: a folyamatosan szökésben lévő holland Martijn Keizer (Vacansoleil-DCM) és Francesco Failli (Farnese Vini) 5:20 előnyre tettek szert az első és egyben egyetlen kategorizált emelkedő, a 750 méter magas Montezemolo megmászása során. A lejtmenetben a Sky átvette az irányítást: habár még 80 km volt vissza, biztos ami biztos, a világbajnoki mezben hajtó sprinterüknek, a brit Mark Cavendishnek ma bizony nyerni kellett Maglia Rossáért folyó küzdelemben!

Rodriguez a rajt előtt büszkén a Maglia Rosában: ma nem volt veszélyben az összetettben vezető, ámbár a pontversenyért ádáz küzdelem folyt!

A permanens holland szökevény lánca leesett, Failli bevárta, és a balszerencse miatt előnyük egy perccel csökkent. A Sky mellett a Francaise de Jeux és beszállt a vezetésbe, ezzel lényegében megpecsételődött a szökevények sorsa, előnyük folyamatosan csökkent a döntően sík terepen. Az Astana, a Lampre és a Liquigas a változatosság kedvéért most a boly hátsó felében hajtott, pihentek, erőt gyűjtöttek az elkövetkező napok ember feletti erőpróbáira. A szakasz vége felé a hegyek felől megjelentek a viharfelhők: szimbolikus lehetett az érintett csapatok számára.

Keizer a mai bevállalással 600 km fölé tornázta a szökésben töltött kilométereinek számát, ezzel mindenképpen a legaktívabb versenyző. (A szervezők természetesen erre a “legre” is kiírtak egy díjat, szponzora pedig a trevisói kerékpárgyártó, a Pinarello!) 50 km-rel a befutó előtt az Orica GreenEdge is előre jött, nehogy megszólják az ausztrálokat, hogy nem képviselik eléggé sztársprinterük, Matthew Goss érdekeit. A Rabobank pedig Cavendish régi felvezetőjét, Mark Renshaw-t és a pályaspecialistát Tho Bos-t próbálta helyzetbe hozni. 20 km-rel a cél előtt a szökevények beolvadtak a mezőnybe, majd jött a sprintercsapatok közti taktikázás…

Mark Cavendish-t hozza a Sky csapat, az emelkedőre felküzdötte magát a "manx-i rakéta", a célegyenesben pedig begyújtotta a hajtóművet!

Cervere előtt 10 km-rel egy kisebb emelkedőt abszolvált a mezőny, majd jött egy lejtő a szokásos bukással. A befutó ismét egy sunyi kis emelkedőn volt, síknak semmiképpen nem lehetett nevezni. Az esélyes sprinterekkel nem rendelkező csapatok vállalkozó szellemű versenyzői próbálkoztak egy-egy szökéssel, de akkora volt az ellenérdekeltség, hogy valódi győzelemesélyük nem volt.

Meg van a harmadik győzelem, és biztonságban a pontversenyért járó mez!

A hosszú célegyenesben Matthew Goss indította meg a hajrát, de Mark Cavendish ismét igazolta, hogy ma ő a legjobb sprinter a világon. Kikerülte az összes élen tekerőt: a közveszélyes Ferrarit, a régi motoros Dél-Afrikai Huntert, Haedót, Modolót, meg a többit gyorslábút, majd egy egész kerékpárhosszal ledurrantotta őket. A 2012-es Girón ezzel megvan a “manx-i rakéta” 3. győzelme. A piros mez – bár még nincs a trezorban – Matthew Goss-szal szemben már majdnem biztosan megvan Cavenmdish-nek.

Így néz ki a Gianduiotto, az egyik legkedveltebb olasz csokoládé, amelyet a torinói Caffarel gyárban készítenek. Jó étvágyat!

Tehát a vízválasztó előtt Rodriguezen a Maglia Rosa, Cavendish-en a Rosso, a hegyi pedig még úgyis többesélyes. Az izgalmak folytatódnak: holnap még nem tudjuk meg, ki nyeri az idei Girót, de már valószínűleg világos lesz, hogy ki nem lesz ott a dobogón!

A sprintben a "manx-i rakéta" ma verhetetlen volt...

Videón az utolsó kilométer:

A szakasz végeredménye:
1     Mark Cavendish (GBr) Sky Procycling     3:02:07
2     Alexander Kristoff (Nor) Katusha Team
3     Mark Renshaw (Aus) Rabobank Cycling Team
4     Sacha Modolo (Ita) Colnago – CSF Inox
5     Elia Favilli (Ita) Farnese Vini – Selle Italia
6     Matthew Harley Goss (Aus) Orica GreenEdge Cycling Team
7     Arnaud Demare (Fra) FDJ-Big Mat
8     Lucas Sebastian Haedo (Arg) Team Saxo Bank
9     Sonny Colbrelli (Ita) Colnago – CSF Inox
10     Manuel Belletti (Ita) AG2R La Mondiale

Az összetett állása a 13. szakasz után:
1     Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha Team     54:21:15
2     Ryder Hesjedal (Can) Garmin – Barracuda     0:00:17
3     Sandy Casar (Fra) FDJ-Big Mat     0:00:26
4     Paolo Tiralongo (Ita) Astana Pro Team     0:00:32
5     Ivan Santaromita (Ita) BMC Racing Team     0:00:49
6     Roman Kreuziger (Cze) Astana Pro Team     0:00:52
7     Benat Intxausti Elorriaga (Spa) Movistar Team
8     Ivan Basso (Ita) Liquigas-Cannondale     0:00:57
9     Damiano Caruso (Ita) Liquigas-Cannondale     0:01:02
10     Dario Cataldo (Ita) Omega Pharma-Quickstep     0:01:03

Cavendish-é volt a mai nap...

Giro d’Italia 2012: az útvonal, szakaszok, szintrajzok, emelkedők bontása – KATTINTSON IDE!

A Giro d’Italia főszereplői, csapatokra bontva – KATTINTSON IDE!

Az 1. szakasz összefoglalója

A 2. szakasz összefoglalója

A 3. szakasz összefoglalója

A 4. szakasz összefoglalója

Az 5. szakasz összefoglalója

A 6. szakasz összefoglalója

A 7. szakasz összefoglalója

 A 8. szakasz összefoglalója

A 9. szakasz összefoglalója

A 10. szakasz összefoglalója

A 11. szakasz összefoglalója

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo