fbpx

„Marginal Pains” – avagy három karbonkerék tört szét… (videó)

Elkezdődött az olaszok legfontosabb egyhetes WorldTour-körversenye, a Tirreno-Adriatico, a Lido di Camalore környékén rendezett csapatidőfutam több okból is emlékezetes marad.

Screen-Shot-2017-03-08-at-14.40.51

Kezdjük a címmel kapcsolatos sztorival: nem mindennapi látványt nyújtott, ahogy a Team Sky versenyzője, Gianni Moscon alatt látszólag minden ok nélkül szétrobbant a háromküllős Shimano Pro karbonkerék. Az olasz bringás nagy felületen szenvedett horzsolásokat, de természetesen visszaült a tartalékbringára és befejezte a szakaszt.

A Sky kapitánya, Geraint Thomas elmondása szerint azonban nem csak Moscon alatt tört szét a kerék, hasonlóan járt Diego Rosa is, valamint Mikel Landánál is kapitulált a technika. Thomas szerint – amit a verseny után Moscon is megerősített, kátyúk okozták a keréktöréseket. A történtekről készült videón nem lehet kivenni nagyobb kátyút, de a felbontás elég rossz minőségű ahhoz, hogy pontosan meg lehessen ítélni, mi okozta a balesetet. (A csatornafedélhez már a kerék szétrobbanása után ért Moscon.)

Nyilván nehéz megítélni, hogy milyen erők dolgoztak az esetnél, de azt fontos megjegyezni, hogy amikor a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) minősíti különböző gyártók termékeit profi versenyszerű használatra – UCI Approved – a kerekeknek törésteszteken is át kell esni, és nem csak azt vizsgálják, hogy széttörik-e, hanem az is fontos, hogy ne törjön darabokra, szilánkokra, ahogy Moscon alatt.

Sokszor példálóznak az „aliexpress-es” olcsó kínai termékekkel, hogy pont a videón is látható baleset fordul majd elő azzal, aki ilyet vásárol… Nos, úgy tűnik több mint félmillióért is lehet kapni olyan első kereket, amivel nem feltétlenül van a bringás biztonságban. Az is kérdés persze, hogy a „Marginal Gains” jegyében a Sky-nál a kereskedelmi forgalomban is kapható kereket használták-e, esetleg egy további grammokkal könnyített verziót. A Shimano részéről nem kommentálták a történteket, csak annyiban, hogy vizsgálatot fognak folytatni.

Foto LaPresse/Fabio Ferrari 08/03/2017 Lido di Camaiore (Italia) Sport Ciclismo Gara Ciclistica Tirreno Adriatico 2017 - Prima tappa - Cronometro a squadre. Nella foto: Bmc prima classificata Photo LaPresse/Fabio Ferrari March 08, 2017 Lido di Camaiore (Italy) Sport Cycling Race Tirreno Adriatico 2017 - Prima tappa - team time trial. In the pic: Bmc first place

Ne feledkezzünk meg azonban a látványos baleset mellett a BMC sorának fantasztikus teljesítményéről, Rohan Dennis-ék ugyanis elképesztően gyors, több mint 58 km/h-s átlaggal nyerték a 22,7 kilométeres csapatidőfutamot a világbajnok Quick Step gárdája előtt! A Tirreno-Adriatico, azaz a két tengerpart versenye jövő szerdáig, március 14-éig tart majd, izgalmas szakaszokkal, szombaton magashegyi befutóval, a végén egyenkénti sík időfutammal.

További eredmények, adatok a versenyről: http://www.procyclingstats.com/race/Tirreno-Adriatico_2017_Stage_1

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo