fbpx

Letisztult, világszínvonalú Superior kerékpárkínálat az idei Eurobike-on

A Superior kerékpárok méltó vetélytársai bármely márkának, ráadásul már nemcsak a csehek kiváltsága, itthon is elérhetőek. Nézzük a 2016-os újdonságokat!

Csehországban töltve a nyári vakációt, igencsak elcsodálkoztam az ott tapasztalt elkötelezettségen a honi márkák iránt. A patinás külföldi vázfeliratok egyértelműen kisebbségben vannak a virágzó cseh kerékpáripar termékeivel szemben, legyen az a belépő kategória vagy milliós értékű műremek. A boltokban körülnézve egyértelművé vált, hogy nem az ár a döntő szempont, hanem a világszínvonalú technika és a minőség.

Az Eurobike standjuk is egy vetető márkához méltó!

Az Eurobike standjuk is egy vetető márkához méltó!

A Superior már tavaly kínált tárcsafékes és Di2 elektronikus váltással felszerelt országútit, illetve bőven 10 kiló alatti 29-er merevfarú karbonmontit. A termelés volumene, a több márkát tömörítő, holland tulajdonú Bike Fun csoport anyagi lehetőségei lehetővé teszik, hogy a Superior számos ismert versenyzőt szponzoráljon, otthon és külföldön egyaránt. Így például a többszörös világbajnok holland Brentjens csapata (Betch.nl) is Superior bringákkal versenyez.

XP-sorozat egy kilós "finomhangolt" karbonvázzal, a legmagasabb szintű technikai megoldásokkal...

XP-sorozat egy kilós “finomhangolt” karbonvázzal, a legmagasabb szintű technikai megoldásokkal…

A Superior elkötelezett híve a 29-er kerékméretnek: már 10 évvel ezelőtt kínáltak ilyen modellt, amikor az még nyugaton is kuriózum volt. Versenyzésre készült gépeik 2016-ban kizárólag 29″-os alapokra épülnek, és még a 15,5″ vázméret esetében is megtalálták a módját, hogy kompromisszummentes legyen a „nagykerekű”. A 29-er kétségtelenül gyorsabb, így a Superior fejlesztői szerint legfeljebb a rugóút-tartomány lehet a korlátozó tényező a kerékméret terén. Ennek tükrében nézzük, milyen gépek kerülnek jövőre a kereskedésekbe!

Az XP versenyorientált 29-er sorozat többféle felszereltséggel és árszinten elérhető...

Az XP versenyorientált 29-er sorozat többféle felszereltséggel és árszinten elérhető…

A cross country felhasználásra tervezett XP karbon merevfarú sorozat fejlesztéséhez a profi versenyzők igényeit és visszajelzéseit is felhasználták, a legfejlettebb technikai megoldásokat kapják, így többek közt a hátsó átütőtengelyt, PF30 középrészt, az 1×11-fokozatú meghajtást kínálnak. A 990 grammos karbonváz a “dinamikus csőformáknak” köszönhetően kiválóan csillapítja a rezgéseket, belső bowdenvezetése pedig hosszan tartó, megbízható működést tesz lehetővé. Nyilvánossá tették a vázmerevség-értéket is (137,5 Nm), amely egyértelműen a 29″ XC-kategoria élvonalába sorolja az XP-t.

A Team 29 Issue modell Shimano XTR/DT Swiss felszereltséget kap, egyedileg fűzött 1500 grammos Stans Tubeless kerékszettel. A Team alatt foglal helyet az XT felszereltségű Elite, a 979, a 969, illetve a 929. Ez utóbbi Deore/SLX szettel, Rock Shox Reba villával már a hobbikerékpárosok számára is bőven elérhető áron kapható, a fejlett váz természetesen azonos a csúcsmodellel. Ezen felül 2016-ban XP 29 LTD elnevezéssel SRAM 1×11 meghajtás is kapható lesz.

U6 aluvázzal, de azonos versenygeometriával is készül az XP, hátul átütőtengellyel...

U6 aluvázzal, de azonos versenygeometriával is készül az XP, hátul átütőtengellyel…

Az XP 949 „triple butted” X6 Ultralight aluvázas 29-er, minimális súlytöbblettel, mindazonáltal hátul átütőtengelyes, tehát a merevséget nem kell feltétlenül “beáldozni” a takarékosság oltárán. Az XP 919 a gazdaságos felszereltségű változat, de még mindig 11,5 kg körüli tömegadattal, azaz még bőven “versenysúlyban” van. A 909-es már inkább hobbiszintű 29-er, de még mindig a versenygeometrás 29-er vázzal. 2016-ban az XP aluváz is kapható lesz „LTD-utótaggal” SRAM 1×11 meghajtással.

Az össztelós XF-sorozat átgondolt koncepció alapján két kerékméretben, két rugóút-tartománnyal készül...

Az össztelós XF-sorozat átgondolt koncepció alapján két kerékméretben, két rugóút-tartománnyal készül…

Az össztelós XF-sorozat átgondolt koncepció alapján két kerékméretben, két rugóút-tartománnyal készül: a 29-erek 100 millit tudnak, a 650B-k pedig 120-at. A technika itt is világszínvonalú: érzékeny Smart Link felfüggesztés egyedi RockShox 3-állású taggal, hátul is átütőtengellyel, belső post mount fékfelfogatással. Az XF esetében is széles a felszereltség-kínálat, XT-től Deore-ig „minden szinten szinte minden”!

A kategóriában ritkaság számba menő levegős telót és könnyű, húzott Sapim küllőkkel fűzött kereket is bőven találunk az MTB Sport modellek közt...

A kategóriában ritkaság számba menő levegős telót és könnyű, húzott Sapim küllőkkel fűzött kereket is bőven találunk az MTB Sport modellek közt…

A Superior MTB sport kategória 2016-ban ugyancsak logikus felépítést kap: a hobbigeometriát alkalmazó sorozat 29-er kerékkel 18/20/22”-os vázméretű, míg a 650B-nél 18”-os a legnagyobb váz a kínálatban. A középméretet igénylők választhatnak a kerékméret tekintetében, a többiek a számukra megfelelőbb változaton gurulhatnak. A kategóriában ritkaság számba menő levegős telót és könnyű, húzott Sapim küllőkkel fűzött kereket is bőven találunk az MTB Sport modellek közt.

Az igazi meglepetés az Eurobike standon számomra a Superior országúti kormányos paletta felépítése: az aszfaltszaggató modellek fele hidraulikus tárcsafékes, amelyet „gravel”, azaz ballonos kerékméretet fogadó ugyancsak „hidrófékes” modellek egészítenek ki. Mindkét kategória elérhető karbonvázas, illetve Ultralite alu változatban, a felszereltség pedig Ultegrától a Claris-ig széles skálán mozog, a „gravel” választék természetesen cyclocross versenyzésre is ideális választás. Meglepő módon még a legolcsóbb modell is húzott Sapim küllőkkel fűzött könnyű kereket kap. A gazdaságos aluvázas „gravel” Superiorok mindenféle kiegészítőt fogadnak, így általános közlekedésre is bőven alkalmasak: látszólag 2016-ban ők a kerékpárok jolly jokerei!

A hölgyek 29-er és 650B kerékméret között válogathatnak minőségi felszereltséggel...

A hölgyek 29-er és 650B kerékméret között válogathatnak minőségi felszereltséggel…

A hölgyeknek szánt Superior sorozat ugyancsak „29-er alapú”, a kisebb vázméretek párosulnak 650B kerékmérettel, a hagyományos 26”-os kerékpárokat nem is keressük. A használat megkönnyítése érdekében a „double butted” aluvázak felsőcsöve ívelt, a magasabb szintű modellek levegős telót kapnak, így működésük a filigránabb hölgyekre optimalizálható.

Minőségi gyeregbicajok akár versenyfelhasználásra is!

Minőségi gyeregbicajok akár versenyfelhasználásra is!

Széles a gyermekeknek szánt Superior paletta is: levegős telókkal, többféle kerékmérettel, akár versenyzésre is alkalmas montis geometriával. A fejlesztők írásba fektették a minőségi gyermekbicajok fontosságát: ha a gyermek megszereti a kerékpározást és kedvet kap a komolyabb célok teljesítésére, vérbeli bicajos és nem autóban terpeszkedő felnőtt válik belőle. Bár minket is ilyen Superior bringákra ültettek volna szüleink anno!

E-MTB sportolásra: itt sincs lemaradás az élvonaltól!

E-MTB sportolásra: itt sincs lemaradás az élvonaltól!

Az E-MTB vonatról sem akarnak a csehek lemaradni: Shimano Steps rendszerű Ultralite aluvázas modelljeik a márka képéhez kiválóan illenek: nem turistás pedelec-ek, az aktív életet, így a kerékpározást életformának tekintő emberek alatt mutatnak majd igazán jól. Összességében egy „szuper” Superior kínálatot láthattunk a világ legnagyobb szakkiállításán: technikailag az élvonalban, letisztultan, logikus felépítéssel. Le a kalappal a fejlesztők előtt!

További információ a forgalmazó honlapján.
(x)

További “szépségek” általános közlekedésre…

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo