fbpx

Kulcscsonttörés miatt pihenni kényszerül Buruczki Szilárd

A Merida Kőbánya TC versenyzőjének a múlt hétvégi, Pilis Kupán – XCO magyar bajnokságon szerzett sérülése miatt több hetet kell majd kihagynia. Szilárd beszámolója a balesetről:

„Az Ob előtti napon csiszoltam pályán a technikámat, főleg a számomra nehéz, ugratós részeket gyakoroltam többször. Az erőnlétemet nagyon jónak éreztem a verseny hetében. Egy kicsit tartottam a felső ugratótól, mert tavaly egy hasonló részen buktam egy nagyot a svájci VB pályán. Még mindig bennem volt a félelem az ilyen levegőben szállós részektől. Persze van rá lehetőség, hogy kerülő úton kikerüljem az ugratót, de nagyon sok időt lehet veszíteni a vele. Vasárnap, a verseny napján egy kicsit feszültebb voltam, mint szoktam, már a bemelegítésen éreztem, túl nagy a feszültség a lábaimban.

Az első körben a hegytetőig tudtam tartani Parti és Juhász gyors tempóját, mögöttünk a többiek jelentősen lemaradtak. A lejtőn maradtam le Partiéktól, az egyik hajtűkanyarban való kicsúszás miatt. A következő körökben még jobban lemaradtam, a lejtőn való félelem visszavette a teljesítményemet. Már azon gondolkoztam a 3.-4. körben, hogy kiállok, mert 5.-6. helyért nincs értelme kockáztatni a testi épségem. Még a 4. körben le akartam gurulni az itató zónához, hogy ott álljak ki. Sajnos nem tudtam már legurulni, mert a felső ugratóról túl gyorsan érkeztem le. Túl nagy szintet ugrattam be, és első keréken átbukva a bal vállam és a bukó bal oldala csillapította a földbecsapódást.

Fotó: Pataki Ferenc

Gyorsan felpattantam, mint ha mi sem történt volna, de éreztem, a bal vállamnál valami nincs rendben. A Lazer bukóm bal oldala megsérült, de nem repedt meg a héj szerkezete, a fejemen nem éreztem fájdalmat. Azt vettem észre, hogy kintebb állt egy kicsit kulcscsontom a kelleténél. Szerencsére a szuper könnyű bringám, a Merida O.Nine team nem sérült meg. Lekísértek az elsősegélyhelyre, ahol felkötötték a bal karomat, és hívták a rendezők egy autót. Leszállítottak a hegyről a célterületre, ahol a mentők megnézték a vállamat és megerősítették, hogy valószínű törés lesz.

Mondták, hogy menjünk be az ügyeletes kórházba röntgeneztetni. A János kórházban haránt törést diagnosztizáltak a röntgen alapján, de nem mozdult el a csont, ezért nem kell műteni. Csak kulcscsont rögzítő kötést kaptam, amit 4 hétig kell hordanom. Másnap egy ismerős orvos véleményét is kikértem, és csak egy kisebb korrekcióra volt szükség: helyére pattintotta a kulcscsontot, hogy szebben forrjon össze a törött csont.

A legrosszabbkor jött a sérülés: a szezon közepén, így fontos versenyből maradok ki, pl. maraton bajnoki címemet nem tudom megvédeni, és a következő, szentendrei Elimina Tourt is kénytelen vagyok kihagyni! Remélem az egyik kedvenc versenyemen, a Mátra Maratonon vissza tudok térni a csatasorba.”

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo