fbpx

Kisütött a nap Bergenben – a szombati napról képekben

A bergeni országúti világbajnokságon szombaton rendezték a junior (U19) fiúk és az elit nők futamát, mindkét versenyszámban magyar érdekeltséggel, végre napsütésben. Képes összeállításunkban a versenyzőkön kívül a közönséget és Bergent is bemutatjuk az elit férfi verseny végkifejlete előtt:

A junior fiúk 135 kilométeres versenyében Karl Ádám, Kiss Hunor Máté és Orosz Gergely képviselte a magyar színeket. A mezőny Rong-ból érkezett Bergen belvárosába és 5 kört tettek meg a körpályán:

A nehéz pályán folyamatosak voltak az akciók, a kemény tempót a mieink nem bírták végig a főmezőnnyel. A legtovább Orosz Gergely volt versenyben, aki végül 6:47 perc hátránnyal a harmadik boly elején ért célba a 62. helyen:

Az U19-es versenyen a dánok taktikája jött be, akik a végjátékban az egész csapatot beáldozták, hogy felérjenek a szökevényeknek és előkészítsék a terepet Julius Johansen-nek, aki végül egyedül elszakadva aratott győzelmet:

Karl Ádám elmondása szerint top10 eredményt várt magától, de a jól sikerült svájci verseny után egy kisebb betegségen esett át, ami ma is éreztette a hatását. Edzeni már tudott a héten, de a versenyen a határterhelésen nem kapott rendesen levegőt így sokkal gyengébb teljesítményt nyújtott, mint amire jó formában képes lenne:

A nőkre 152 kilométer várt, 8 kör Bergenben. A rajtnál a későbbi győztes Chantal Blaak magabiztosan állt rajthoz a mezőny legerősebb válogatottjában, melyből akár 5 másik csapattársa is hazavihette volna a szivárványszínű trikót:

Bankó Barbara és Király Mónika a mezőny végéről rajtolt a beszólítás miatt, és már rögtön az alagútban történt egy baleset, amibe Móni belekeveredett, innen rögtön a határon kellett menni, hogy fel tudjon zárkózni:

A mezőny a második kört kezdi a belvárosi hídra felkanyarodva, Barbinak ennyi időbe telt, hogy előre verekedje magát:

Az első körökben még nem volt erős tempó, Barbara próbált elöl helyezkedni, Móni sajnos a bukásban elveszítette a kulacsát és nem tudott felvenni sokáig frissítőt, így hamar megpecsételődött a sorsa. A képen a Salmon Hill-en halad a peloton:

A hegyen a leszakadók is óriási szurkolást kaptak, a norvégok mindenkinek lengetik a zászlókat, legyen az kísérőmotoros, neutrálautó, vagy fotós:

A mezőny sokáig egyben maradt, de a tempó féltávtól kezdett durvára váltani. A belvárosi technikás pályán folyamatosan résen kellett lenni:

A fenti kanyarba Barbi már leszakadva érkezett, miután nullára kellett fékeznie 70-nél egy bukás miatt. Saját erőből már nem tudott felzárkózni a mezőnybe, végül az utolsó kör előtt szólították ki. Király Móni korábban kiszálllt a küzdelemből:

A Bryggen-en rengeteg ember szurkolt az utak mentén, pedig a női és az U23-as futamon általában fele- vagy harmad akkora tömeg van az utak mentén, mint az elit férfiak versenyén:

A női futam második felében nagyon megnőtt a tempó, több sorra szakadt a mezőny, észre kell venni, hogy nagyon felgyorsult a női elit az utóbbi években:

A hollandok tökéletesen kontrollálták a versenyt, Blaak pedig nagyon erős volt. Bukás után felzárkózott, az elmenésben is tekert:

Később az utolsó körben Annemiek Van Vleuten és Anna Van der Breggen is felzárkoztak egy kisebb bollyal, így a holland győzelem szinte biztossá vált. Végül az emelkedő után a belvárosba közeledve már Blaak korai támadására sem válaszolt senki, így a három közül talán legkevésbé esélyes holland szép lassan behozhatatlan előnyre tett, s rengeteg meló után megnyerte a versenyt.

A norvég közönség pedig egyszerűen csodás, ha ma – várhatóan – kétszer annyian kint lesznek a férfi verseny alatt a városban, nehéz elképzelni, hová férnek majd el az “emberhegyek”…

Az U19 verseny eredménye:

http://www.procyclingstats.com/race/World_Championships_MJ_-_Road_Race_2017

Az elit női verseny eredménye:

http://www.procyclingstats.com/race/World_Championships_WE_-_Road_Race_2017

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo