fbpx

Képekben a világ legforróbb versenyéről

Egy pillanatra sem ment még 40 fok alá a hőmérséklet a bringán – nyilatkozta Tom Boonen, az Omega Pharma-Quick Step kapitánya, miután alulról és felülről is különböző módszerekkel próbálta frissíteni magát az Argentínában zajló Tour de San Luis körversenyen…

Tom Boonen a San Luis-on...

Tom Boonen a San Luis-on…

A déli féltekén ilyenkor tombol a nyár, a január 20. és 26. között rendezett UCI 2.1-es viadal ezért is kedvelt célpontja sok WorldTour-sztárnak, sokan nem is a jó eredmény reményében, hanem felkészülési céllal utaznak Argentínába.

Tűző nap, 40 fok

Tűző nap, 40 fok

Több profi csapat, például az Asztana, a Cannondale, a Katyusa vagy a Trek már egy héttel a rajt előtt megérkezett San Luis-ba, edzőtábor jelleggel, no meg hogy megszokják a 40 fok feletti hőséget, akklimatizálódjanak, mire elkezdődik a verseny.

A pódiumlányokat napernyők védik

A pódiumlányokat napernyők védik

A cikkben szereplő képek a kiváló belga sportfotóstól, Tim de Waele-tól származnak, aki elkísérte Tom Boonen és Mark Cavendish csapatát, az Omega Pharma-Quick Step-et Argentínába, hogy dokumentálja ténykedésüket.

A szurkolókat az út szélén semmi nem védi, így leveszik felsőruházatuk (talán mindenki jobban járna, ha inkább náluk lennének a fentebb említett napernyők...)

A szurkolókat az út szélén semmi nem védi, így leveszik felsőruházatuk (talán mindenki jobban járna, ha inkább náluk lennének a fentebb említett napernyők…)

Boonen idén szeretné megismételni nagyszerű 2012-es szezonját, amikor tavasszal megállíthatatlan volt, megnyerve a Gent-Wevelgemet, a GP E3 Harelbekét, a Flandriai Körversenyt és a Párizs-Roubaix-t. Akkor San Luis-ban kezdte az évet, és most kabalából visszatért.

Cavendish "fogyókúrán"

Cavendish “fogyókúrán”

Boonent ezúttal maga Mark Cavendish segíti a hajrákon (a harmadik etapon egy harmadik helyet sikerült így gyűjteni), és a többi csapatban sincs hiány sztárokban, itt van például Peter Sagan, Jurgen Van Den Broeck, Filippo Pozzato, Nairo Quintana, Joaquim Rodriguez, vagy Carlos Betancur és a többiek.

Dél-Amerikában jellemző, hogy autópályára viszik a kerékpárversenyeket

Dél-Amerikában jellemző, hogy autópályára viszik a kerékpárversenyeket

Utóbbi, a kolumbiai Betancur több kerekeshez hasonlóan nagyon panaszkodott a melegre: „Iszonyú hőség van, az eddigi három napon szenvedtem a legjobban a melegtől egész eddigi pályafutásom során.”

A líder trikóban a Garminból

A líder trikóban Philip Gaimon a Garminból

Eddig úgy tűnik, a Trek versenyzői akklimatizálódtak a legjobban, hiszen a kolumbiai Julian Arredondo nyerte a keddi hegyi befutót, a szerdai sprinten pedig az olasz Giacomo Nizzolo volt a leggyorsabb. Az összetettet azonban a Garmin amerikai bringása,  Philip Gaimon vezeti hétfői szökevénysikerének köszönhetően.

A második etapon már volt egy kisebb hegyi befutó

A második etapon már volt egy kisebb hegyi befutó

A csapatoknál egyébként nem pihenhetnek most szakasz közben a felkészülési célból érkező sztárok sem, hiszen a hőségben rengeteg kulacsot kell hordani, amiből most ők is kiveszik a részüket, hogy segítsék például a sprinten érdekelt csapattársakat. A fejenként 10 vagy több kulacs/szakasz ilyenkor normál.

Boonen csak frissít, frissít....

Boonen csak frissít, frissít….

Boonen eredményekért jött San Luis-ba, de mint kiderült, nagyon megütötte a meleg: „Jó formában vagyok, de az időjárási körülmények nagyon nehézzé teszik a versenyt. A mai életem legmelegebb napja volt. Nagyon komolyan szenvedtem, és mindenki más hasonlóan kész volt…”

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo