fbpx

Interjú: “a szövetségi elnök nem mond igazat”

Korrupció; hamisítás; szakmaiatlanság; Gittegylet; a magyar válogatott leszereplése; válogatott edzőtáborok hobbikerékpárosoknak, nincsenek bajnoki mezek; vannak bajnoki mezek, de rosszak – címszavakban összefoglalva, ahogyan már lemondott sportvezetők is látják a kerékpáros szövetség ténykedését. Ezek után nem csoda, ha az olvasó ingerküszöbét nehéz átlépni, mi azonban most újult erővel és lelkesedéssel állunk elébe a feladatnak. Hátha ezúttal rend teremtődik…

Az mksz.sport.hu, vagyis a Magyar Kerékpársportok Szövetségének honlapján a múlt héten jelent meg a hír, hogy október 18-án tisztújító közgyűlést tartanak a mountain bike szakágban. A felhívás egyik napirendi pontja szerint a lemondott három elnökségi tag helyére keresnek új jelölteket. Az év elején a szövetség működésével kapcsolatban több kritika is megjelent, és közöttük is Eisenkrammer Károly ment el a legmesszebb: az ügyészséghez is fordult kérdésekkel. Új cikksorozatunk első állomásaként megkérdeztük tőle, hogy mi a véleménye a közgyűlésről, mire lehet számítani, lesz-e esetleg komolyabb változás?

eisenkrammer

Eisenkrammer Károly

E.K: A hír az MKSz oldalán valós alapokon nyugszik, de tartalmaz egy-két alapvető “hibát”. Ez azok számára nem meglepő, akik immár második éve próbálják ráébreszteni a sportág vezetőit, résztvevőit arra, hogy az orruknál fogva vezetik őket. Augusztus 3-án Egerben az akkori kurta-furcsa közgyűlésen ugyanis a jelenlevők arról döntöttek, hogy a “lemondott tisztségviselők” helyére választunk újakat – tehát nem csak annak a háromnak a helyére, akik nem értettek egyet az elnökkel. Nem titkolva, arra számítottunk, arra számítunk, hogy október 18-ig a teljes MTB elnökség, vagyis mind a hét fő lemond a tisztségéről. Sőt, én augusztus 3-án kezdeményeztem is az elnök visszahívását. “Természetesen” Katona Kálmán (mint levezető elnök) nem volt hajlandó ezt a kérdést szavazásra felvenni. De ilyen, közgyűlés-technikai eszközökkel nem lehet a sportággal szemben, évekig elhúzni a lemondását, lemondatását.

Bikemag: Miért? Mi a probléma az elnökkel? Nem kedvelik őt a sportágban?

E.K: a legnagyobb baj az, hogy a szövetségi elnök nem, vagy nem mindig mondd igazat. Ez súlyos vád, de igen jól védhető. Elegendő csak a dokumentált közgyűlések jegyzőkönyveit megnézni, és jól látható, hogy mindig az adott pillanatban számára fontos érveket halljuk tőle. A legkevésbé sem zavarja, hogy előtte 5-10 perccel az ellenkezőjét mondta. Autokratikus irányítása mellett egyetlen szakember sem került valódi döntéshozói helyzetbe az elnökségben. Jól mutatja ezt, hogy – a PCCC-s vezetők kivételével – minden elnökségi tag lemondott vagy szünetelteti a munkáját. Lehetetlen együtt dolgozni Katona Kálmánnal, és ezt immár második éve bizonyítja.

Bikemag: De a sportág működik, sok pénz áramlik a kerékpársportba. A klubok elégedettek lehetnek a fejlődéssel.

E.K: Ez messze nem így van! A sportág – és most hangsúlyosan csak az MTB szakágról beszélek – azoktól az emberektől, kluboktól működik, akik eddig is működtették: akik versenyeket szerveznek, akik a versenyzőiket felkészítik és utaztatják a versenyekre, és nem utolsó sorban azon több ezer lelkes amatőrtől, akik állami támogatástól függetlenül is elmennek egy-egy versenyre. A látszat azonban csalóka. A valós helyzet az, hogy a szövetség mint szakmai szervezet megszűnt működni, amikor Katona Kálmán lett az elnök. Először én is csak az MTB-s elnökségi tagok panaszát hallottam, hogy ellehetetleníti a munkájukat. De aztán magam is tapasztaltam, hogy ez tényleg így van. Kizárólag az általa ide hozott két (a sportághoz semmit nem értő) munkatársával osztja meg az információkat, és az elnökség tagjainak nemhogy beleszólásuk nincs az ügyek menetébe, de még csak azt sem tudják, hogy mik az ügyek.

Bikemag: Nem ismerjük belülről egy elnökség munkáját, de ha ott többen vannak, akkor akár le is szavazhatnák az elnököt. Vagy ez nem így működik a valóságban?

E.K: Elméletben igen. De a való élet – különösen, ha abban Katona Kálmán is részt vesz – egész másként működik. Hiába beszélnek és döntenek valamiről az elnökség tagjai, ha az ülés jegyzőkönyve hetekig, hónapokig nem készül el, és végül az ülésen elhangzottakkal szemben, mást tartalmaz. Az ehhez hasonló esetek vezettek odáig, hogy szinte a teljes MTB elnökség lemondott. Senki nem akarja a nevét adni ahhoz, ami a Szövetségben történik.

Bikemag: A támogatások elosztása sem szakmai érvek alapján történik?

E.K: A pénz nem old meg mindent. Bár valóban sok egyesület jutott 100-300 ezer forinthoz, de ez együttesen, a teljes kerékpáros sportágra nézve is csak tízmillió forint körüli összeg. Ennél nagyobb összegek mentek el olyan ügyekre, amelyek közül sokról fogalma sincs senkinek. Nem csak az egyszeri versenyzőnek vagy klubvezetőnek, de még az elnökség tagjainak sem. Ott nem lehet szakmai érvekről beszélni, ahol a sportági vezetőknek nincs beleszólásuk például a stratégia, a közös célok kialakításába. “Természetesten” ez kívülről másként néz ki. Katona Kálmán fel tudja mutatni azokat a dokumentumokat, amik igazolják, hogy a sportág jóváhagyásával, annak érdekében dolgozik. De akik jelen voltak ezeken a fórumokon, azok tudják, hogy ez nem így van. Gondolok itt például a Katona Kámán MKSz elnökké választásakor készült közgyűlési jegyzőkönyvre. Az abban szereplő adatok sem igazak. Mire számítsunk akkor a mindennapi működésben?

Bikemag: Egy közgyűlési jegyzőkönyv meghamisítása nem tréfa. Egy olimpiai sportágról beszélünk, kiemelt állami támogatással. Tudod ezt akár bizonyítani is?

E.K: A közgyűlés jegyzőkönyve hozzáférhető a bíróságon vagy a Szövetségben. Akik ott voltak a közgyűlésen, mind tudják, tudhatják, hogy még csak szóba sem kerültek azok az adatok, amikről állítólag – a jegyzőkönyv szerint – szavaztak.

Bikemag: Ha ez tényleg így van, akkor miért nincs akkor már régóta ügy ebből? Mi az oka, hogy a szakma által ezek szerint nem elfogadható elnök még most is elnök?

E.K: Ez egy bonyolult kérdés. Egyrészt mert az emberek könnyen félrevezethetők, korábban én magam is beleestem ebbe a hibába. Sokan, főleg azok, akik nem vesznek részt a napi munkában elhiszik, hogy Katona Kálmán minden idők legjobb sportági elnöke – aki “hozza a pénzt” a sportágba. De persze ez is egy erős csúsztatás. Ugyanis valójában a kerékpársport 2012 nyarán, az olimpia után került be a kiemelt sportágak körébe. Ha valakinek, akkor Madarász Gábor, akkori MKSz elnöknek és az ő személyes jó kapcsolatainak tartozunk köszönettel – és persze azoknak akik az elmúlt évtizedekben dolgoztak a sportég érdekében! Ekkor értük el azt, hogy a 15 kiemelt sportág közé kerülhettünk, és a korábbi évek néhány milliós állami támogatása helyett immár évi 270-350 millió forintos terveket is szövögethettünk. Aztán 2012. decemberében jött a váltás, és jött Katona Kálmán. Aki – néhány lelkes követőjével együtt – úgy emlékszik, hogy ő “intézte el” a kiemelt sportági státuszt, és ő hozza a pénzt. De ez messze nem így van! Sőt! Az új elnökkel a potenciális 270-340 millióból hamar lett a fele, a harmada. De az elnök úr nem véletlenül futott be olyan politikusi pályát, amilyet. Mindenről, és mindennek az ellenkezőjéről is pillanatok alatt meg tudja győzni a gyanútlan embereket. A közgyűléseken pedig emberek szavaznak – akik sajnos sok esetben könnyen befolyásolhatók.

Bikemag: Mennyire vagy egyedül ezekkel az érvekkel? Mi lesz most akkor a közgyűlésen?

E.K: Nem tudom, mi lesz. Egy közgyűlésen bármi lehet. Ha a sportág, a klubok ezt a helyzetet akarják konzerválni, akkor marad Katona Kálmán – de nem tudom, hogy akkor kik lesznek azok, akik hosszútávon vállalják vele a közös munkát. Sokkal egészségesebb lenne, ha kiállnánk mindannyian az igazunkért, és egy teljes tisztújítással elérnénk, hogy olyan vezetői legyenek a sportágnak, akik bevonják a klubokat, és megosztják az információkat. De valóban kíváncsi vagyok rá, hogy mi lesz. Nekem nagyon sokan panaszkodnak, de a nyilvánosságban van az erő. Jó lenne, ha azok, akik az Elnökkel együtt dolgoztak, akár saját szándékból, akár kényszerből, elmondanák, hogy mi a véleményük Szövetség működéséről.

Cikksorozatunk hamarosan folytatódik az érintettek bevonásával…

Hozzászólni a cikkhez kapcsolódó Facebook posztban lehet, ITT

Írta: Macsuga János

Fotók: Takács Tamás, MKSz közgyűlés 2012. december 15.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo