fbpx

Hogyan válasszunk téli kesztyűt?

A tél nem kedvez a kerékpárosoknak, a végtagok pedig különösen érzékenyek az alacsony hőmérsékletre és a menetszélre. A láb a szerencsésebb, lévén folyamatos mozgásban van, ami fokozza a vérkeringést és a hőtermelést, ellenben a kerékpár irányításáért felelős kar és kézfej csak hasítja a szelet. Ha az ízületek kihűlnek, a reakcióidő megnövekszik, a mozgáskoordináció pontossága pedig lényegesen romlik. Az egyetlen megoldás a hatékony kézvédelem: mind a hőmérséklet, mind a menetszél vagy a kihűlést fokozó nedvesség ellen. Ideje tehát beruházni egy magas színvonalú kerékpáros kesztyűbe!

Készüljünk fel a télre - még bőven van hátra belőle!

Készüljünk fel a télre – még bőven van hátra belőle!

Egy korszerű téli ruházattal már a komoly fagyokban sem szenvedés a bicajozás!

Egy korszerű téli ruházattal ma már a komoly fagyokban sem szenvedés a bicajozás!

A kesztyűhöz használt alapanyagok óriási fejlődésen mentek át az utóbbi évtizedekben. A technikai szövetek minden téren jobban teljesítenek a hagyományos bőrnél vagy gyapjúnál, biztosítják az ideális hőháztartást, védelmet nyújtanak a csapadékkal és a széllel szemben. Emellett a legfejlettebb alapanyagok, mind például a Gore® Windstopper® membrán a teljes vízhatlanság mellett lehetővé teszi az izzadság elpárologtatását, így fokozva a hőszigetelést, javítva a kellemes közérzetet.

A korszerű alapanyagok mellett a kesztyűgyártáshoz alkalmazott technológiák is sokat fejlődtek. Ezek részben a funkcionalitást segítik elő, másrészt a fokozott rugalmasság biztosításával javítják az irányítást és a kényelmet. A varrások ma már „overlock” típusúak, laposak vagy akár rejtettek is lehetnek. A kesztyű így pontosabban illeszkedik, ami a jobb szigetelés mellett a pontos kezelést is elősegíti.

A vízzáró membrán alkalmazása megelőzi a kihűlés ama gyakori esetét, amikor nem az alacsony külső hőmérséklet vagy a szél okozza az ízületek lemerevedését, hanem a nedvesség okozta fokozott hőveszteség. Ráadásul a belül képződött pára sem fokozza a hőveszteséget, mivel az a membránon képes áthatolni.

Ma már nem öngyilkosság mínusz tíz foknál alacsonyabb időjárásban kerékpározni – ráadásul órákon keresztül egyfolytában! A farkasordító időjárás tehát többé nem kizáró ok, akár kerékpáros közlekedésben, akár sportolásban gondolkodunk.

A BikeMag oldalon nemsokára megjelenő ruházati körkép számos kiváló technikai színvonalat képviselő kesztyűmodellt mutat be, mind a márkák, mind az alkalmazott technológiák tekintetében reprezentatív keresztmetszetét nyújtja a hazai kínálatnak. Van köztük vékony kialakítású, a közvetlen kerékpár-irányítást elősegítő megoldás, amely a fagypont feletti időjáráshoz rendelkezik megfelelő hőszigeteléssel, víz- és szélállósággal. Továbbá olvashatunk majd olyan modellről is, amelyet a mínusz 20 fok sem hat meg, lévén „duplakesztyű”, a külső réteg ráadásul a fenomenális védelem mellett speciális „homárujjakat” is kapott!

A legzordabb napokra a háromujjas kesztyűkialakítás az egyetlen megoldás...

A legzordabb napokra a háromujjas kesztyűkialakítás az egyetlen megoldás, ilyen is szerepel a nemsokára megjelenő körképben…

A fő kérdés, hogy mi alapján válasszunk ki a számunkra legmegfelelőbb kesztyűt? Az egyik szempont a hőszigetelés, a víz és a szél elleni védelem, bár ezt a legtöbb viszonylag kedvező áron beszerezhető síkesztyű is jobbára „tudja”. A kerékpározáshoz ezen felül elengedhetetlen a fék- és váltókarok gyors és pontos kezelése, illetve a biztos irányításhoz elengedhetetlen közvetlen érzet. Nincs mese, a markolat adta visszajelzések alapján történik a kerékpár irányítása, ha ezek tompulnak, a reakcióidő lassul, az irányítás pontossága pedig jelentősen romlik.

Figyeljünk arra, hogy korkormányhoz és az MTB típushoz eltérő kesztyűkialakítás passzol: a specialista gyártók külön modellek kínálnak az eltérő felhasználáshoz!

Figyeljünk arra, hogy koskormányhoz és az MTB típushoz eltérő kesztyűkialakítás passzol: a specialista gyártók külön modellek kínálnak az eltérő felhasználáshoz!

A kesztyű legkülső rétegének kell biztosítani a vízhatlanságot és a szél elleni védelmet. A már említett Gore® Windstopper® a legfejlettebb ilyen irányú technológia az iparban, a többi gyártó által kínált hasonló megoldások megközelítik, de nyomába nem érnek. Nem is annyira a vízhatlanság, hanem a még kritikusabb szellőzés, azaz a testpára elvezetése terén. A második réteg a kesztyű szerkezetét képező technikai alapanyag, amelyen belül egy vagy több hőszigetelő réteget találunk. Igen népszerű a  Thinsulate™ bélés, amely könnyű, vékony és elképesztően jó hőszigetelő képességgel rendelkezik, továbbá a közvetlen irányítást is lehetővé teszi.

A külső réteg általában fejlett membránbevonatot kap, amely elleáll a nedvességne és a szélnek...

A külső réteg általában fejlett membránbevonatot kap, amely elleáll a nedvességne és a szélnek…

A tervezők kötéltáncot járnak, amikor a lehető legvékonyabb, mindazonáltal a megfelelő tapadást és szigetelést biztosító anyagvastagságot keresik. Éppen ezért a kesztyűk tenyérrésze rendszerint eltérő felépítést és alapanyagokat kap, ezen továbbá rezgéselnyelő, a tapadást és az ellenálló képességet fokozó betéteket is találunk. További gyakori megoldás a tenyéren és az ujjakon elhelyezett szilikonnyomat, amely az anyag megvastagítása nélkül biztosít jobb tapadást, azaz biztosabb irányítást.

A tenyérrész általában eltérő alapanyagot és felépítést kap...

A tenyérrész általában eltérő alapanyagot és felépítést kap, a kézfejen elhelyezett fényvisszaverő elemek pedig elengedhetetlenek a biztonságos közlekedéshez…

A kesztyű funkcionalitását a külsején elhelyezett fényvisszaverő nyomat is fokozza, így a téli időjárásban tapasztalt kedvezőtlenebb látási viszonyok mellett is biztosított a láthatóság. Hasonlóképpen a mutatóujjon elhelyezett rátét lehetővé teszi az érintőképernyő kezelését, így  telefonáláskor vagy tájékozódáskor sem kell a meleg kesztyűk levenni. Végezetül magas pulzusszám mellett hideg időjárásban a legtöbb kerékpáros arcüregében nedvesség képződik, amely praktikusan a hüvelykujj felett elhelyezett mikroszálas anyagba törölhető.

A tapadást elősegítő tenyérkialakítás főleg a hűvös-nyíkos téli időjárásban fontos...

A tapadást elősegítő tenyérkialakítás főleg a hűvös-nyíkos téli időjárásban fontos, a meghosszabbított csuklórész megfelelő záródással pedig segít a meleg benntartásában, az ideális hőháztartás biztosításában…

A kesztyű szabása ugyancsak fontos kérdés. A téli kesztyűk a csuklónál általában hosszabb kialakítást kapnak, passzentos záródással kiegészítve. A legbiztosabb megoldás a széles, bélelt elasztikus csuklórész mellett alkalmazott tépőzár, vagy a kétzsilipes zárórendszer. A kialakítás függvényében ez a mez vagy dzseki mandzsettája alá vagy fölé is kerülhet. Fontos, hogy a két ruhadarab „végződése” kompatibilis legyen, jól kiegészítsék egymást, így garantálható a lehető leghatékonyabb védelem.

A könnyű, vékony alapanyagú kesztyű is biztosíthat kellő hőszigetelést, nedvesség és szél elleni védelmet plusz 5 fokig...

A könnyű, vékony alapanyagú kesztyű is biztosíthat kellő hőszigetelést, nedvesség és szél elleni védelmet plusz 5 fokig…

[divider scroll_text=””]
A kesztyű kiválasztását meghatározza, hogy milyen időjárásban vagyunk hajlandóak nyeregbe pattanni. Aki mondjuk plusz 5 fok alatt nem szívesen közlekedik vagy sportol, az jobban jár egy relatíve vékony, mégis megfelelő védelmet biztosító kesztyűvel. Ezek döntően „softshell” vagy vékony neoprén alapanyaggal rendelkeznek, többnyire vízálló membránnal kiegészítve. Aki bármilyen zord hidegben képes szeretett kerékpárján közlekedni, annak érdemes a technikailag legfejlettebb kesztyűk között válogatni. A kerékpáron eltöltött idő is fontos tényező: negyed-félórát a vékonyabb kesztyűben is el lehet viselni a zimankóban, viszont ha utunk ennél messzebbre visz, átkerülünk az „extrém” kategóriába!

A pár nap múlva megjelenő kesztyűkörképben még több információt találunk az alkalmazott alapanyagokról és technológiákról. A kesztyűvásárlás kapcsán fontos még megjegyezni, hogy nemcsak a méret a fontos, hanem az illeszkedés is. A kézforma meglepően változatos lehet, így a választás sikere kizárólag felpróbálással biztosítható. Az internetes vásárlást nem ajánljuk, lévén még a kesztyű méretezése sem mondható gyártók közt egységesnek.

kesztyu_bevezeto_cikk_3

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo