fbpx

Halálos autóbalesetet szenvedett a legjobb baszk cross-country versenyző

Az egykori junior világbajnok baszk mountain bike versenyző, Iñaki Lejarreta ma reggel halálos balesetet szenvedett, egy autó ütötte el a 634-es főúton Iurreta térségében.

A 29 éves bringást 9:30 körül hátulról sodorta el egy autó, egy gyakorlatilag veszélytelen, egyenes útszakaszon, ahol hétköznap nagy a forgalom, de ilyenkor vasárnap sokkal kisebb. Lejarreta tehetetlenül sodródott neki a leállósáv mentén lévő cement tömböknek, és az ütközés következtében gyakorlatilag azonnal szörnyethalt, hiába érkezett hamar két mentő is, nem tudták újraéleszteni.

Lejarreta 2001-ben junior világbajnok volt (Vail, Colorado), az elit világkupában egyszer állhatott dobogóra, 2004-ben harmadik lett Livignóban, 2008-ban képviselte Spanyolországot a pekingi olimpián. Az egyik legjobb aktív spanyol mountain bike versenyző volt, hazája bajnokságán idén bronz-, tavaly ezüstérmet szerzett. Apja, Ismael Lejarreta is profi kerékpárosként ismert, aki feleségével (s egyben edzőjével) együtt mindig elkísérték a versenyekre.

Nyugodjék békében!

 

A szaporodó twitter-üzenetek alapján a spanyol kerékpársportot nem csak sokkolta a hír, de sokan hangot adtak felháborodásuknak is azzal kapcsolatban, ami az utakon folyik, rövid időn belül ez nem az első hasonló gázolás Spanyolországban. Joseba Beloki, az ONCE egykori kiváló profi kerekese például nyomdafestéket nem tűrő szavakkal fejezte ki elkeseredését…

Oscar Pereiro (a 2006-os Tour de France győztese: Kerékpársávok?? Mondjanak egyet Spanyolországban, amit kerékpársávnak lehet nevezni! Galíciában csak használhatatlanokat ismerek, és ez állandó veszélyt jelent.

Pereiro volt csapattársa, a Movistarban tekerő Ivan Gutierrez tovább megy: Soha nem láttam olyan közlekedési rendőrt, aki megbüntetett volna valakit azért, mert másfél méteren belül haladt el egy kerékpáros mellett.Ugyanúgy büntetném ezt is, mint aki átmegy a piros lámpán. Ez kultúra kérdése és a kerékpáros tiszteletben tartása! semmi más!

Manolo Saiz, a legendás spanyol csapatvezető is ingerülten ír: Nézelődünk össze-vissza, azt látjuk, amit akarunk, de nem vesszük észre, ami vajában előttünk van. Nézz előre, és meglátos, hogy ott megy egy kerékpáros!!!

A legsikeresebb spanyol mountain bike-os, José Hermida így emlékezik: A mai volt életem legrosszabb edzése! Nyugodj békében barátom, Mindig emlékezni fogunk rád…

De részvétét fejezi ki Lejarreta családjának Alberto Contador, Alejandro Valverde, Francisco Ventoso, az Euskaltel csapat tagjai, Roberto Heras, Pedro Delgado és sokan mások, nem csak Spanyolországból, többek között Fabian Cancellara is írt twitter-üzenetet.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo