fbpx

Ha csapatidőfutam, akkor Orica GreenEdge

Nagyobb meglepetések nélküli csapatidőfutammal vette kezdetét szombaton a 98. Giro d’Italia. A San Lorenzo al Mare és San Remo közötti 17,6 kilométeres útvonalon az előzetes elvárásoknak megfelelően az Orica GreenEdge csapata volt a leggyorsabb. 

PIC535043640

Ismerős környéken  – a Milánó-San Remo tavaszi egynapos klasszikus megszokott útvonalától nem messze -, ám mégis szokatlan körülmények között zajlott a szakasz, hiszen a szervezők a közvetlenül a Ligur-tenger partján végigvezető egykori vasútvonalból  kerékpárúttá alakított helyszínre vitték a versenyt. Az útvonalválasztást messze nem övezte kitörő öröm a csapatok részéről, hiszen a keskeny út, melyet egyes szakaszokon közvetlenül fal övez sok problémát okozhatott volna akár csak egy defekt esetében is.

A szerencse végül megkímélte ettől a helyzettől a mezőnyt, s sokáig úgy tűnt, a napsütéses, kellemes májusi szombat délután a hazai nézőknek tartogat örömöket: a negyedikként rajtoló Astana csapata, élén az olasz Fabio Aruval nagyon oda tette magát, 19:39-es ideje sokáig legyőzhetetlennek látszott.  Sem a szupererős összeállítású Team Sky,  élén a kiváló tavaszi teljesítményt nyújtó Richie Porte-tal, sem a sérülése után visszatérő Tom Boonennel sorait erősítő Etixx-Quick Step nem tudott gyorsabb lenni náluk.

Az Orica GreenEdge azonban az előzetes elvárásoknak megfelelően még nálunk is jobban összerakott csapatnak bizonyult, idejük  a célba érkezéskor 19:26 volt, s így az idei Giro d’Italia első eredményhirdetésekor az ausztrál Simon Gerrans ölthette magára az összetett elsőségér járó rózsaszín mezt.

Második lett a Tinkoff-Saxo csapata, akik olyan nagy tempót diktáltak maguknak, hogy első számú emberük, Alberto Contador is majdnem elvesztette a lépést a többiekkel, végül öt társával együtt a célba érkezve csupán 7 másodperccel maradt le az elsőségről. A végső győzelemre esélyesnek tartott kerékpárosok közül tehát Contador áll jelenleg a legjobb helyen.

Csalódáskeltőnek a nap teljesítményei közül leginkább a Cannondale-Garmin 19. helyezése tűnt.  Érdemes még kiemelni a BMC hetedik helyét is, melynek kolumbiai versenyzője,  Darwin Atapuma a tegnapi csapatprezentáció előtt értesült édesanyja haláláról, ma mégis rajthoz állt a többiekkel együtt.

A top5 csapat a szakaszon
1 Orica GreenEdge 0:19:26
2 Tinkoff-Saxo 0:00:07
3 Astana Pro Team 0:00:13
4 Etixx – Quick-Step 0:00:19
5 Movistar Team 0:00:21

Összetett top10
1 Simon Gerrans (Aus) Orica GreenEdge 0:19:26
2 Michael Matthews (Aus) Orica GreenEdge
3 Michael Hepburn (Aus) Orica GreenEdge
4 Pieter Weening (Ned) Orica GreenEdge
5 Simon Clarke (Aus) Orica GreenEdge
6 Esteban Chaves (Col) Orica GreenEdge
7 Manuele Boaro (Ita) Tinkoff-Saxo 0:00:07
8 Roman Kreuziger (Cze) Tinkoff-Saxo
9 Michael Rogers (Aus) Tinkoff-Saxo
10 Alberto Contador (Spa) Tinkoff-Saxo

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo