fbpx

Giro d’Italia: Astana-fölény fél sikerrel a 9. szakaszon (videó)

Vasárnap délután újabb hegyi szakasszal folytatódott a Giro d’Italia, amelyen újfent bebizonyosodott, hogy egyéni teljesítmények tekintetében az Astana csapata érkezett a legerősebb összeállításban az idei versenyre. A  Benevento és San Giorgo del Sannio közötti 215 kilométeres szakaszon Paolo Tiralongo haladhatott át először a célvonalon,  Fabio Arunak azonban nem sikerült feltenni az i-re a pontot.

Lassan visszarázódik a mezőny a megszokott hétköznapokba, egyre inkább úgy tűnik, Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) bukása miatti riadalomnak nagyobb volt a füstje, mint a lángja. A spanyol kerekesen nem látszik semmiféle gyengeség vagy bizonytalanság, visszaver minden támadást és a holnapi pihenőnapot is ő töltheti rózsaszínben.

PIC537116589

Pedig ha más nem is nagyon igyekezett, az Astana csapata a tegnapihoz igencsak hasonlatos módon megkísérelte leszedni az összetett elsőségért járó mezt Contadorról. Már a szakasz közepén, az 1. kategóriás Colle Molelláról lefelé menet ment az adok kapok, hol Sergio Paulinho (Tinkoff-Saxo), hol Dario Cataldo (Astana) lépett el a főmezőnytől a másik csapat fárasztása céljából, hogy aztán következmények nélkül visszacsorogjanak a pelotonba.

13 kilométerrel a szakasz vége előtt, a 2. kategóriás Passo Serrán felfelé menet aztán Fabio Aru is támadásba lendült, Alberto Contador és Richie Porte (Sky) gond nélkül vele tudott menni, és az előző napokhoz hasonlóan szintén ott termett csapatkapitánya mellett Mikel Landa is. A négyes kissé hektikus utolsó kilométereket tudhatott magáénak, látható volt, hogy Aru többször is magyarázott valamit Contadornak, valószínűleg azt, hogy időnként illene neki is vezetni a kis csapatot. Mindeközben Porte hátul gyakorlatilag kényelmesen utazott.

A cél előtt néhány száz méterrel Aru még tett egy kísérletet, lesprintelte Contadort, de mindezzel csupán egy másodpercet volt képes ledolgozni hátrányából, így az összetett első és második helyezett között jelenleg 3 másodperc a különbség. Nem elhanyagolható tény azonban, hogy az első ötben három Astanás is található (Fabio Aru, Mikel  Landa és Dario Cataldo).

PIC537134929

A szakaszgyőztes eközben ismét a nap szökevénycsoportjából került ki. A Colle Molelláról lefelé menet Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Garmin) megszökött, több mint 60 kilométeres szólója azonban csak arra volt elég, hogy az őt üldöző előbb kilenc, majd nyolcfős csapatban szép sorban oltsák ki egymást a támadási kísérletek. A legmakacsabbnak azonban Paolo Tirangolo bizonyult, aki végül le tudta rázni magáról a többieket – elsősorban a támadások visszaverésében szintén makacsul helytálló Carlos Betancurt (Ag2R) -, nyolc és fél kilométernél utolérte Slagert, innentől gyakorlatilag szabad volt az út számára a célvonalig.

A nap másik nagy vesztese Slagter mellett Rigoberto Uran (Etixx-Quick Step), aki nem tudott a fő esélyesekkel lépést tartani, eddigi időhátrányához ma ismét majdnem két percet gyűjtött még össze.

Összefoglaló videó a szakaszról:

Giro d’Italia 2015: Stage 9 / Tappa 9 highlights by giroditalia

 

Top 10 a 9. szakaszon:
1 Paolo Tiralongo (Ita) Astana Pro Team 5:50:31
2 Steven Kruijswijk (Ned) Team LottoNL-Jumbo 0:00:21
3 Simon Geschke (Ger) Team Giant-Alpecin 0:00:23
4 Amaël Moinard (Fra) BMC Racing Team
5 Jesus Herrada (Spa) Movistar Team
6 Carlos Betancur (Col) AG2R La Mondiale
7 Tom Jelte Slagter (Ned) Cannondale-Garmin Pro Cycling Team
8 Kenny Elissonde (Fra) FDJ.fr
9 Ryder Hesjedal (Can) Cannondale-Garmin Pro Cycling Team 0:00:27
10 Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 0:00:56

Összetett élmezőny a 9. szakasz után:
1 Alberto Contador (Spa) Tinkoff-Saxo 38:31:35
2 Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 0:00:03
3 Richie Porte (Aus) Team Sky 0:00:22
4 Mikel Landa Meana (Spa) Astana Pro Team 0:00:46
5 Dario Cataldo (Ita) Astana Pro Team 0:01:16
6 Roman Kreuziger (Cze) Tinkoff-Saxo 0:01:46
7 Giovanni Visconti (Ita) Movistar Team 0:02:02
8 Rigoberto Uran (Col) Etixx – Quick-Step 0:02:10
9 Damiano Caruso (Ita) BMC Racing Team 0:02:20
10 Andrey Amador (CRc) Movistar Team 0:02:24

Korábbi szakaszok:

Giro d’Italia 8. szakasz

Giro d’Italia 7. szakasz

Giro d’Italia 6. szakasz

Giro d’Italia 5. szakasz

Giro d’Italia 4. szakasz

Giro d’Italia 3. szakasz

Giro d’Italia 2. szakasz

Giro d’Italia 1. szakasz

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo