fbpx

Giro 2018: Wellens győzött, tovább nőtt Froome hátránya

Kedden Szicíliában folytatódott tovább a 2018. évi Giro d’Italia egy 198 kilométeres szakasszal Catania és Caltagirone között.  A szakaszt az egyik esélyesnek számító Tim Wellens (Lotto-FixALL) nyerte.

Öt szökevény küzdött a nap során a túlélésért: Enrico Barbin (Bardiani-CSF), Marco Frapporti (Androni-Giocattoli), Jacopo Mosca (Wilier-Triestina), Maxim Belkov (Katusha-Alpecin) és Quentin Jauregui (AG2R La Mondiale). Közülük a hegyi pontok versenyében élen állónak járó kék trikót viselő Barbin harmadik napon, Frapporti egymás után második alkalommal tartozott a szökevények közé. Barbin mindkét 4. kategóriás emelkedőn begyűjtötte a maximális 3 pontot, így tovább növelte az előnyét, igaz, ez a teljesítménye csütörtökön az Etnán hegyi befutóval végződő szakasz után valószínűleg a feledés homályába vész majd.

A verseny képe a második kategorizált emelkedő után változott nagyot, amikor Barbin és Jauregui leszakadt a többiektől. A három maradék szökevény 13 kilométerrel a cél előtt olvadt be a mezőnyben, ahol ekkor már nem a rózsaszín trikós Rohan Dennis csapata, a BMC diktálta a tempót, hanem többek között az UAE Team Emirates és a Lotto-FixALL. Az egykori Lampréből akár Diego Ulissira, akár még Fabio Arura is lehetett volna számítani, hogy valamivel készül, kettejük helyett azonban Valerio Conti szánta rá magát a támadásra, az olasz versenyző mindössze fél perc hátrányban volt Dennishez képest a szakasz előtt. Contival egy ideig még lépést tartott Edoardo Zardini (Willier Triestina-Selle Italia).

Contit 3 kilométerrel a vége előtt fogta meg a mezőny, amely addigra már túl volt számtalan defekten és további technikai problémákon, ez leginkább Gianluca Brambillának (Trek-Segafredo) fájhatott nagyon, hiszen a szakasz egyik esélyese volt, valamint a napot az összetett harmadik helyen megkezdő Jose Gonsalvesnek (Katusha-Alpecin), akinek csapattársától kapott kerékpárjának kormányával is problémái akadtak, így mire ez megoldódott, összetettben épp kicsúszott a top 10-ből.

Ugyancsak bonyolította a helyzetet Andrey Zeits (Astana) bukása a szakasz végén, aminek következtében kettészakadt a főmezőny.

A szakasz nagyjából utolsó kilométerén az ardenneki klasszikusokra emlékeztető módon emelkedett az út, ezen a rövid részen helyenként 13%-os volt a meredekség.  Ezt az alaphelyzetet legeredményesebben Tim Wellens volt képes a maga javára fordítani. A Lotto-FixALL mellett aktívan részt vett a mezőny kontrollálásában a Mitchelton-Scott és a Bora-Hansgrohe csapata is. A végső harc  Enrico Battaglint (LottoNL-Jumbo)  támadásával kezdődött. Wellensnek nagyjából 100 méterrel a cél előtt sikerült megelőznie az olaszt, és végigvinni saját támadását a célig. Mögötte szorosan érkezett Michael Woods (Team EF Education First Drapac), ő lett a második a szakaszon.

Az emelkedővel záródó szakaszon kisebb csoportokban érkeztek be a versenyzők. Együtt ért célba Rohan Dennis, Tom Dumoulin (Team Sunweb) és Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), egy későbbi csoporttal jött Fabio Aru és Diego Ulissi valamint a fehér trikós Maximilian Schachmann (Quick Step Floors), míg Chris Froome (Team Sky) csak ezek után ért célba, a szakaszgyőzteshez képest 21 másodperces hátránnyal. Összetettben 55 másodperc lemaradással áll a 20. helyen.

Összefoglaló videó a szakaszról

 

Top 10 a szakaszon

1 Tim Wellens (Bel) Lotto Fix All 5:17:34
2 Michael Woods (Can) EF Education First-Drapac p/b Cannondale
3 Enrico Battaglin (Ita) LottoNL-Jumbo
4 Simon Yates (GBr) Mitchelton-Scott
5 Davide Formolo (Ita) Bora-Hansgrohe
6 Roman Kreuziger (Cze) Mitchelton-Scott 0:00:04
7 Patrick Konrad (Aut) Bora-Hansgrohe
8 Luis León Sanchez (Spa) Astana Pro Team
9 Domenico Pozzovivo (Ita) Bahrain-Merida
10 Esteban Chaves (Col) Mitchelton-Scott
Összetett  top 10 a szakasz után
1 Rohan Dennis (Aus) BMC Racing Team 14:23:08
2 Tom Dumoulin (Ned) Team Sunweb 0:00:01
3 Simon Yates (GBr) Mitchelton-Scott 0:00:17
4 Tim Wellens (Bel) Lotto Fix All 0:00:19
5 Pello Bilbao (Spa) Astana Pro Team 0:00:25
6 Maximilian Schachmann (Ger) Quick-Step Floors 0:00:28
7 Domenico Pozzovivo (Ita) Bahrain-Merida
8 Thibaut Pinot (Fra) Groupama-FDJ 0:00:34
9 Patrick Konrad (Aut) Bora-Hansgrohe 0:00:35
10 Carlos Betancur (Col) Movistar Team

(kép forrása)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo