fbpx

Giant gyártóüzemet létesít Magyarországon – részletek a helyszínről

15 millió eurós beruházás keretében a világ legnagyobb kerékpárgyártója, a tajvani Giant Group, új gyártóüzemet létesít Gyöngyösön. A 22 hektáros területen induló új vállalkozás 2019 harmadik negyedévétől kezdi az Európában egyre népszerűbb és keresettebb Pedelec típusú Ebike-ok sorozatgyártását. A Giant jelenleg Ázsián kívül mindössze Hollandiában gyárt kerékpárokat, az ott előállított évi félmillió kerékpárnak Magyarországon akár a duplája is legördülhet a gyártósorokról.

A Giant vezetői és az alapítást segítő hazai partnerek az ünnepélyes avatáson

A fél évszázados múltra visszatekintő szó szerint “óriásmárka” részéről a vezérigazgató Mr. Young Liu, illetve az igazgatóság elnöke Ms. Bonnie Tu, magyar részről pedig Magyar Levente külügy-miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár július 4-én jelentette be az új projektet, másnap a gyöngyösi ipari park területén ünnepélyes keretek közt megtörtént az alapkőletétel. Az ázsiai tradíciók szerint lebonyolított ceremónián Mr. Young Liu a következőket mondta:

Balról Mr. Young Liu vezérigazgató, középen az igazgatóság elnöke Ms. Bonnie Tu mellette férje előkészülnek az első “kapavágáshoz”.

“A folyamatosan változó nemzetközi piaci versenyben rendkívül fontos, hogy a gyártókapacitás a fő piacokhoz a lehető legközelebb legyen, így gyorsabban tud reagálni a eltérő igényekre. Ez elkerülhetetlen trend a mai globalizált gazdaságban, és ebben a helyzetben számunkra Magyarország az ideális európai bázis. A központi földrajzi elhelyezkedés, a fejlett szállítmányozási infrastruktúra lehetővé teszi, hogy a Giant márkájú kerékpárok és egyéb termékek a lehető legegyszerűbben jussanak el mind a közép-európai, mind a nyugati piacokra. Így Magyarország válhat az elsődleges európai bázisunkká a már meglévő holland üzemegység mellett.”

“Arany ásók” melyekkel a “földmunka” szimbolikusan elkezdődik, hozzá stílusos Giant logós sisakok.

Az elnök hozzátette: “Európa nem csupán a kerékpáros közlekedés bölcsője, hanem egyúttal a kerékpárok egyik legfontosabb piaca. Magyarország a kontinens központjában fekszik, rendelkezik a termeléshez szükséges ipari alapokkal és képességekkel, a gyárat befogadó Gyöngyöst pedig a közlekedési kapcsolatai teszik alkalmassá a beruházásra.”

Az ünnepség fénypontja a sárkánytánc volt, mely a szerencsét és a bőséget hivatott segíteni.A Giant a mostani gyáralapítással egyértelművé tette az európai piac iránti elkötelezettségét, a vetélytársakkal szemben helyzeti és financiális előnybe kerül, így versenyképessége is nő. Az óriáscég a legmodernebb technológiát hozza Magyarországra, így a hazai gyár világszínvonalon felszerelt lesz. A beruházást három lépcsőfokban tervezik, az első 15 millió eurós projekt keretében 2019 harmadik negyedévében Gyöngyösön beindulhat az evi 300.000 darabos termelés az összeszerelő üzemben. A második lépcsőben – 2021-re tervezetten – elkészül a legmodernebb festőüzem, míg 2023-ban elkészül a vázgyártó részleg, amely különlegesség lesz Európában, hiszen a világ vázgyártásának döntő többsége a távol-keleti üzemekben készül. A teljes beruházást 48 millió euróra tervezi a Giant Group, a 22 hektáros terület már ez alapján lett kiválasztva, a tervezett gyártókapacitás elérheti az 1 millió E-kerékpárt.

Esik Róbert a Külgazdasági és Külügyminisztérium irányítása alatt működő, befektetésösztönzéssel foglalkozó menedzsment-tanácsadó ügynökség (HIPA) elnöke a következőkkel egészítette ki a Giant vezérigazgatójának szavait: “Ezzel az új zöldmezős beruházással a Giant lesz a legnagyobb magyar kerékpártó és -exportőr, továbbá a közel 1000 alkalmazottal a gyöngyös régió egyik fő foglalkoztatójává válik. A Giant jelenléte további beszállító cégek letelepedését is vonzhatja, illetve megrendeléseket jelenthet a magyar vállalkozások számára. A magyar kerékpárgyártás hosszú tradícióját viszi tovább a tajvani márka, és bízom benne, hogy a országon belül fejlett kereskedői hálózattal egészíti ki tevékenységét, részt vesz a magyar sport fellendítésében. Személyesen is nagy öröm számomra a mai nap, mivel volt országúti kerékpár versenyzőként szívügyem volt ez a beruházás onnantól, hogy több mint egy évvel ezelőtt megkezdtük a tárgyalásokat a tajvani vállalattal. ”

Esik Róbert, a HIPA elnöke, aki maga is kerékpár versenyző volt

A Giant vezetőit elkísérték hazánkba a legfontosabb alkatrész és kiegészítő beszállítóinak vezetői is, több mint 15 cégtől voltak jelen a legmagasabb szinten (pl. a nyereg gyártó Velo vagy a láncgyártó KMC vezetői) és tárgyalásaikból és megnyilatkozásaikból arra következtethetünk, hogy a Giant lesz az úttörő a tajvani gyártók közül, aki megveti lábát nálunk, de biztosan nem az utolsó, hiszen az 1 milliós gyártókapacitás helyben kiszolgálása több gyártó számára is kézenfekvő lépés lehet.

Mindenképpen mérföldkő az esemény a kerékpárgyártás történetében, hiszen az elmúlt évtizedek folyamata, mely az európai önálló gyártást Ázsia bérgyártásra cserélte ezzel a nappal gyökeres fordulatot vett…

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo