fbpx

Fordult a kocka: magyar dominancia a Palóc Crosson – frissítve, videó

A legutóbbi salgótarjáni SuperCross fordulóhoz képest Balassagyarmaton, egy csúszós, havas pályán most fordult a kocka, sikerült visszavágni a szlovák vendégeknek. Az elit kategóriákban Buruczki Szilárd (Merida-Kőbánya TC) és Benkó Barbara (Focus MIG) voltak a legjobbak.

Az amúgy is kanyargós pályát még technikásabbá tették a jegesre fékezett ívek, mesterséges akadályokra nem is nagyon volt szükség, mindössze egy palánkugrás volt a nyomvonalon. Szilárd kivárásra játszott, együtt tekert sokáig két legjobb szlovák vetélytársával, majd az utolsó két körre Stefan Gajdosikkal maradtak együtt. A Merida Kőbánya TC versenyzője csak a palánkátugrás után, a legutolsó kacskaringón vitte döntésre a dolgot, és nagyon boldog volt, hogy végre sikerült itthon is legyőzni szlovák kollégáit.

Benkó Barbi magabiztosan nyerte a női futamot, mögötte kiemelendő Orosz Anita (Trek SE) teljesítménye, aki idei legjobbját nyújtotta a havas pályán, megverve a szlovák Zuzana Vojtasovát. A juniorok között Dina Márton (PCCC) vágott vissza szlovák ellenfelének, David Zverkónak.

Benkó Barbara magabiztos győzelmet aratott

A mastereknél Reitinger Gábor (Vitalitás SE) és Szabó András (Merida Maraton Team CST) meccseltek egymással, előbb Reitinger esését követően került előnybe Bakter, majd az utolsó körben utóbbi technikai problémáját használta ki Reitinger, megnyerve a futamot. A master 2-ben Specziár Viktor (Cube Balaton Team) kamatoztatta rutinját, U23-ban pedig Fenyvesi Péter (Bringabanda) most sem talált legyőzőre.

Teljes eredménylista: paloccross_sc5bgyarm_veg-1

Benkó Barbara, a női elit futam győzelme után így nyilatkozott:

“Jól sikerült elkapnom a rajtot, ez volt a cél, mert szerettem volna legalább 1-2 kört menni a junior fiúkkal, de legalábbis megpróbálni… Ez a terv sajnos a második kanyarban kardba is dőlt, mivel belekeveredtem egy bukásba, de igazából azt hiszem még a Pelikán Jani járt a legrosszabbul, mert engem csak feltartottak, ő viszont esett is. Itt el is mentek a fiúk, de amilyen tempót a Marci diktált, nem hiszem, hogy sokáig mentem volna velük.
Respect Marci, oktattad a szlovákokat is! Janival megpróbáltuk a felzárkózást, de az ő tempója kicsit sok volt nekem, így szinte végig egyedül mentem, mert nem igazán találtam olyan embert, akivel húzni tudtuk volna egymást. Viszont nem estem egyszer sem, amivel gyakorlatilag majdnem egyedül voltam a mezőnyben!
Btw, jobbulást a sérülteknek, volt egy-két csúnya bukás… Én élveztem ezt a havas pályát, feküdt nekem és szerencsére semmi nem veszélyeztette az elsőségem, örülök nagyon neki, főleg egy vizsgák miatt rázós hét után!
Nagy-nagy gratuláció Szilárdnak is, végre megtört az átok és okos versenyzéssel elverte a szlovákokat!”

Bővebb beszámoló – a SuperCross sajtóközleménye:

A SuperCross Sorozat kapcsán talán szerénytelenség nélkül kijelenthetjük, hogy a százhuszonkettő fős nevezői létszám már nem okozott meglepetést a Palóc Cross vasárnapi futamán. Arra azonban idáig nem volt példa, hogy északi szomszédjaink jelenlétében hazai győzelem születik: ezúttal Buruczki Szilárd (Merida Kőbánya TC) állhatott a dobogó tetejére a férfiaknál Stefan Gajdosik (Bikepro Banská Bystrica) és Lukas Bátora (CK Banská Bystrica) előtt.

Az időjárás-előrejelzésekkel ellentétben Nógrád megye már nem kapott újabb havazást az országot hétvégén elért csapadékzónából, így igazi fagyos téli reggel köszöntötte a Balassagyarmatra érkezőket. A szervezők meleg teával, forralt borral és pizzával próbálták (hatásosan) javítani a résztvevők hőérzetét, míg a nevezésnél minden induló egy Nuttrixxion szeletet is átvehetett. Az indulókra váró pályát a rendező Vitalitás SE tagsága a szombati délutánon a lehetőségekhez képest járhatóvá tette, azonban a hosszú felfutás kikerült a végig havas, majd a nap során egyre jegesebb nyomvonalból.

Dina Márton nagyon jó kerékpár-kezelési készségekről tett tanulságot Balassagyarmaton, mely győzelmet ért számára

Az U17-esek között ismét csak Zathureczky Márk (Bikeexpressz SE) tudta tartani a lépést a szlovák ellenfelekkel, ezúttal a dobogó harmadik fokára ékelődött be az első kilenc helyet egy híján elfoglaló külföldi fiatalok közé. U15-ben a győztes Jakub Varhanovsky (Bikepro Cycling Team) mögött Dian Ábel (Bikeexpressz SE) és Béla Dávid (Vitalitás SE) tudott felkapaszkodni a dobogóra. A master 3-asok között ismét feküdt a nyomvonal Kármán Józsefnek (Giant Gyömrő), a dobogós helyezéseken megszokottan Huszár Lászlóval (Karbona) és Zsingor Attilával (ASE Kerékpár) osztozott.

A 11:45-ös futamra már a nap is kisütött, a süvítő szél következtében azonban messze nem lehetett enyhülésről beszélni. A hölgyek között az összetettben élen álló Dósa Eszter (Vitalitás SE) egy bukás következtében nem tudta befejezni a versenyt, Benkó Barbara (Focus M.I.G.) így lényegében senkitől sem zavartatva gyűjtötte a köröket és zsebelte be a győzelmet. Kiemelendő Orosz Anita (TREK SE) teljesítménye, aki mindösszesen két perces hátrányban érkezett a második helyen, megelőzve Zuzana Vojtasovát (CK Banská Bystrica) is!

Az U19-es mezőny ezúttal is szolgáltatta a megszokottan izgalmas csatározást, azonban Dina Márton (Pilis CCC) lényegében az első körtől kezdve jelezte a többiek felé, hogy a mai napon a kategóriagyőzelmet ő fogja elvinni. Ebbe sem David Zverko (SaVS CK Ziar nad Hronom), sem Pelikán János (CUBE Balaton Team) nem tudott ezúttal beleszólni.

A master 2-eseknél az eddigi négy futamot megnyerő Jordán Pétert (CUBE Balaton Team) letaszították a dobogó tetejéről, csapattársának Specziár Viktornak feküdt leginkább a pálya és a körülmények. Az utolsó körben a végig vele haladó Rónaszéki István (Bikeland – Merida) is megelőzte, melynek eredményeként Jordánnak ezen a napon a harmadik hellyel kellett megelégednie.

A master 2-es kategóriában jelenleg még nyitott a dobogó kérdése, mivel nagyon szoros a pontverseny az élen állók közt. A most a dobogóról épp csak leszoruló Kis József (Merida Maraton Team – CST) így látta a versenyt:

“Már a pályabejárásnál láttam, hogy a havas-jeges pálya főleg a csiki-csukis kanyaroknál lesz nehéz az ott kialakult jégbordák miatt. Közvetlenül a rajt utáni kanyarban egy kisebb bukást sikerült elkerülnöm és kikerülnöm is, de jelentősen vesztettem a tempómból. A kanyarokban azért óvatosan haladtam (lehet nagyon is), majd a harmadik körben amikor már kezdtem közelíteni a kategóriám 2.és 3. helyezettjére egy ártalmatlan kanyarban elestem. Szerencsére nem volt nagy, de megtört a lendület.
Innentől elúszni látszott a dobogós helyezés is és inkább úgy voltam vele, hogy nem akarok nagyobbat esni, hogy valami bajom legyen. Miután láttam, hogy Dósa Esztert ketten támogatják a pálya szélén, saját tempóban végigtekerve célba értem.”

Gajdosik hibáját Buruczki Szilárd könyörtelenül kihasználta

A hideg időjárás okán a szervezők 50 perc időtartamú versenyt kínáltak fel az U23-as, felnőtt és master 1-es versenyzőknek, mellyel kapcsolatos ellenvetés nem érkezett – tekintve vélhetően az igencsak télies körülményeket. A délutáni rajtra jelentős jegesedés volt tapasztalható, ami mellett egy-két napsütötte szakaszon az olvadás okozott tréfás helyzeteket. U23-ban Fenyvesi Péter (Bringabanda SC) magabiztosan tartotta otthon a győzelmet az ezúttal igen gyér, háromfős kategóriában.

A master 1-esek között féltávig Szabó András (Merida Maraton Team – CST) állt az élen, előnye azonban tíz másodperctől nagyobbra nem tudott nőni Reitinger Gáborral (Vitalitás SE) szemben. A hazai pályán versenyző Reitinger előbb utolérte ellenfelét, majd végül a hetedik körben el is döntötte saját javára a küzdelmet a technikai hibával küzdő Szabó ellen. Harmadikként az igen kiegyensúlyozott teljesítményt – és egyben köridőket – produkáló Kovács István (Ózdi KE) futott be.

A felnőttek között már az első körben kialakult a végül dobogóra állók triumvirátusa. Buruczki Szilárd (Merida – Kőbánya TC), Stefan Gajdosik (Bikepro Banská Bystrica) és Lukas Bátora (CK Banská Bystrica) már ekkor leszakították Fejes Gábort (Dr. Bátorfi Agria KTK), aki bár a második körben még próbált rohamot indítani utolérésükre, de végül nem sikerült visszakapaszkodnia. Sőt, a verseny második körében még Vígh Zoltán (Bianchi) is rohamosan közeledett hátulról, de Fejes mindvégig tíz másodpercen kívül tartotta üldözőjét.

Az élen a hatodik körben Bátora úszott meg két útitársáról, innentől már látható volt, hogy Buruczki – Gajdosik harc lesz az első helyért. A verseny nagy részében inkább a szlovák ellenfeleket figyelő, támadásaikat jól lereagáló Buruczki az utolsó körben is végig nyomás alatt tartotta Gajdosikot, aki lényegében az utolsó háromszáz méteren belül követte el egyetlen jelentősebb hibáját egy kanyarvétel közben, melyet kihasználva Buruczki átvette a vezetést. Innentől a célig a begyújtott rakéták ellen már a dupla akadálynál sem tudott semmit tenni Gajdosik, így Buruczki Szilárd nyerte a Palóc Cross-t.

A(z elit) férfi felnőtt kategória dobogósai

A III. SuperCross Sorozat két hétvége szünetet követően, december 30-án folytatódik Kerekegyházán, ahol a Kiskun Cross várja a versenyzőket még az első pohár szilveszteri pezsgő legurítása előtt. A futamról részletesen a www.supercross.hu-n, vagy a SuperCross Sorozat facebook-profilján (www.facebook.com/supercrosssorozat) keresztül lehet tájékozódni, előnevezés a www.hegyibringa.hu-n lehetséges.

Videó:

SUPERCROSS 2012 BALASSAGYARMAT from SteveStudio on Vimeo.

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo