fbpx

Fejes Gábor sárban is bizonyított a salgótarjáni SuperCross fordulón – videó

Az egész napos esőzés Salgótarjánt, a SuperCross-sorozat 4. futamának helyszínét sem kerülte el, így a cyclocross szakág egyik jellemző díszlete várta a Karancs Kupán a mezőnyt, ami sajnos kicsit megcsappant a jó időben rendezett futamokhoz képest.

Gyakorlatilag az utánpótlás futamoktól kezdve mindenki sáros pályán tekert, ami ennek ellenére sem volt túl technikás, inkább az erő dominált: egy felfelé és egy lefelé vezető szakaszra lehetne osztani. Megtördelve egy hosszabb lépcsővel, ami a mászás előtt gondoskodott a tejsavszintről, valamint egy rövid lépcsővel és egy mély sárba állított dupla akadállyal. Összességében a sár ellenére is “élvezhető” volt a nyomvonal.

Fejes Gábor (Fotó: Babka Szabolcs)

Fejes Gábor (Fotó: Babka Szabolcs)

A mezőny egy meredek kanyarból startolt el, hogy széthúzódjon az egynyomosra érve, itt fontos volt, ki hogy kapja el jól a rajtot, az elit férfi győztes, Fejes Gábor (Dr. Bátorfi AKTK) is ezt erősítette meg:

„Nagy jelentősége volt a jó rajtnak, mert később már nehezebb előzni. Molnár Pisti kapta el a legjobban, én harmadiknak fordultam be az erdős részbe. Fent a teniszpályán már sikerült átvenni a vezetést, és innen el is kezdtem távolodni szépen, kialakult vagy húsz másodperc előny. Nagyon örülök, hogy feltettem új Tufo sárgumikat, ezekkel nagyon jól tudtam haladni, nem úgy, mint Ózdon az esőben. A verseny végén már tudtam arra is figyelni, hogy ne essek el, ne kapjak defektet.”

buruczki_karancs_kupa

Buruczki Szilárd (Fotó: Babka Szabolcs)

Fejes legnagyobb ellenfelének végül a feljövőben lévő Buruczki Szilárd (Merida Kőbánya TC) bizonyult, aki talán szorosabb csatára késztethette volna Fejest, de Szilárdnak elromlott a bringán tárcsafék, így kerékpárt kellett cserélnie, ami újból visszavetette. Végül 10 mp hátránnyal érkezett. A harmadik helyen Búr Zsolt (Alpinbike Team-Giant-Endura-CsontiCar) futott be.

A hölgyek versenyét Benkó Barbara (Focus XC Team) nyerte, akinek elmondása szerint kedveztek a mostoha körülmények, és tetszett a pálya is (bővebben blogjában ír a versenyről), ennek megfelelően nagy előnyt gyűjtött a második helyen záró Dósa Eszter (Vitalitás SE-Kross-Nutrixxion) és a magyar bajnok Orosz Anita (Trek SE) előtt.

Teljes eredménylista: supercross14_salgo4

Babka Szabolcs képei a versenyről: https://www.facebook.com/szabolcs.babka/media_set?set=a.675557742478336&type=1

Videó az elit/u23/master1 futamról (by SteveStudio):

 

×××

A szervezők bővebb beszámolója a Karancs Kupáról (Kéri István – Salgótarjáni HKE):

Hamisítatlan cyclo-cross körülmények a salgótarjáni futamon

Egész napos csendes, áztató eső, kevéssel tíz fok alatti hőmérséklet, néhány szakaszon folyós sár, három akadály egy körön belül (összesen 40 foknyi lépcső és egy dupla palánk), valamint sok-sok küzdelem az elemekkel – így foglalható össze röviden a mai, salgótarjáni SuperCross futam. A férfiaknál Fejes Gábor (Team Bátorfi Agria KTK), a nőknél Benkó Barbara (Focus XC Team) nyerték a „no pain, no gain” mottóval rendezett futamot.

supercross_salgotarjan_2013_karancs_kupa_bsz_FETTERERIKCXKARANCS2013A IV. SuperCross Sorozat 2013/2014-es küzdelmeinek középső állomását, a negyedik futamot rendezték ma Salgótarjánban. A résztvevők száma ezúttal elmaradt a SuperCross átlagától, viszont megmutatta azt, hogy jelenleg Magyarországon százfős „kemény magja” már egészen biztosan van a cyclo-cross sportnak. Hiszen aki ma reggel elindult a nógrádi megyeszékhely irányába, az – bár természetesen még reménykedhetett benne, hogy mégsem lesz igaza az időjárás előrejelzéseknek, de – egészen biztosan esőre, sárra és küzdelmes futamra készült lelkiekben. Így is lett.

Ezzel párhuzamban az is megmutatkozott már az első rajtban, hogy bizony a körülmények okán a szokottnál nagyobb a hibázás lehetősége ezen a napon. Sajnos nem egy olyan bukás volt, melynek eredményeképpen a versenyző a helyi sürgősségin kötött ki, de a szervezők tudomása szerint komolyabb baja (törés, szakadás, stb…) senkinek nem történt. Minden esetre a szerencsétlenül járt versenyzőknek ezúton is jobbulást kívánnak a szervezők.

Az első futamot az U15-ös Fetter Erik (Pilis CCC) uralta, akivel némileg Béla Dávid (Vitalitás SE) tudta tartani a lépést, azonban ez mindösszesen annyit jelentett, hogy ő körönként „csak” 15 másodperc körüli hátrányt szedett össze az abszolút éllovassal szemben. U17-ben Kecskés Dominik (Tamási MTB SC) érkezett az élen, nyakában Karl Ádámmal (Bikeexpress SE), a lányoknál pedig Vas Kata Blanka (Merida Maraton Team – CST) volt az egyetlen, aki körön belül tudott maradni a rajtjuk abszolút (férfi) győzteséhez képest. Master 3-ban a veszprémi futamon szintén győzelemmel „bemutatkozó” Illik Vlastimil (CK Nitra), a hobbi férfiak között pedig ezúttal Minárovics Krisztián nyert.

supercross_salgotarjan_2013_karancs_kupa_bsz_BENKOBARBICXKARANCS2013

A második rajtban a pálya egy-két szakasza már „kellemesen” folyós sárrá pépelődött. Mint azt a verseny utáni nyilatkozatában is megerősítette, Benkó Barbarának (Focus XC Team) tetszett a nyomvonal – a nők versenyét ezúttal ellentmondást nem tűrő fölénnyel nyerte Dósa Eszter (Vitalitás SE) és Orosz Anita (TREK SE) előtt.

A rendezvény összességében nagyon jó volt, nekem a pálya is kifejezetten tetszett – erő és technika egyaránt kellett hozzá. Azért sajnos nem éreztem magam 100%-osnak, mivel egész héten vizsgáim voltak, így az edzések helyett inkább az éjszakába nyúló tanulás volt a főszerepben az elmúlt napokban – nyilatkozta Benkó Barbara.

supercross_salgotarjan_2013_karancs_kupa_bsz_ZERGECXKARANCS2013Az U19-esek között Dina Márton (Pilis CCC) folyamatosan távolodott üldözőitől, Zathureczky Márk (Bikeexpress SE) végül másfél, Dina Dániel (Pilis CCC) pedig két percet kapott a nyolc kör alatt. Ami viszont ennél is meggyőzőbb volt az előbbi Dina teljesítményében, azok az általa hajtott köridők egységessége, illetve azok közül is a másodpercre azonos második, harmadik és negyedik körei. A master 2-esek között hasonló magabiztossággal nyert Vinczeffy „Zerge” Zsolt (Footstrong SE), ami azért valljuk be, a versenyzői tapasztalata és korábbi eredményei tükrében messze nem meglepő – az extrém körülmények között ezt maximálisan kamatoztatni tudta. Mögötte azonban nem volt „állóvíz”, kemény csata dúlt végig a helyezésekért, melynek eredményeképpen Kis József (Merida Maraton Team – CST) másodikként érkezett, míg Klein Tamás (Footstrong SE) az utolsó kör második felében „bukta el” dobogós pozícióját Rónaszéki Istvánnal (Merida Mataton Team – CST) szemben.

A 13 órai, utolsó rajtban a master 1-esek korosztályában fél távig Cser Gábor (Alpinbike Team Giant Endura) állt az élen. Az őt üldöző Szabó András (Merida Maraton Team – CST) mellett még Kovács István (Ózdi KE) tartotta a lépést egy-két körig, de aztán már tisztán látszott, hogy ezen a napon előbbiek döntik majd el a győztes személyének kérdését. Szinte mindenkinél becsúszott egy-egy hiba a sáros talajon, Cser Gábort ez szerencsétlenségére vezető pozícióban érte, amit Szabó András ki is használt, s onnantól már nem is engedte vissza az első helyet.

supercross_salgotarjan_2013_karancs_kupa_bsz_MOLNARPISTICXKARANCS2013

Az U23-asok összecsapását már az első körben meghiúsította Fenyvesi Péter (CUBE – Csömör) láncszakadása, aki ezzel ki is szállt az enapi érdemi versengésből. Meggyesi Bercel (Pilis CCC) az elején még próbálta tartani Rózsa Balázst (KSI Schwinn – Csepel SE), de utóbbi Búr Zsolttal (Alpinbike Team Giant Endura) és Molnár Istvánnal (Bianchi Peloton Club) folyamatosan távolodott az ellenfelektől. Rózsa Balázs végül kategória-győztesként és az abszolút negyedik helyén ért célba, a Fenyvesivel szembeni meccs így 2:2 a győzelmeket tekintve.

Az eliteknél Fejes Gábor (Team Bátorfi Agria KTK) az első fél körtől eltekintve végig vezette a futamot. Buruczki Szilárddal (Merida Kőbánya TC) szemben előnye az ötödik körben nőtt fél percesre, mikor üldözőjének kerékpárt kellett cserélnie tárcsafék-hiba következtében. Innentől Fejes csak a távolság megtartására törekedett, az utolsó két körben pedig már semmit nem kockáztatott, így végül tíz másodperc előnnyel nyerte a Karancs Kupát. A harmadik Búr, a negyedik Molnár, az ötödik pedig Michal Alexaj (Outsiterz – Novatec) lett.

supercross_salgotarjan_2013_karancs_kupa_fejes_molnar_lb

Igyekeztem tanulni az ózdi fiaskóból, így ezen a héten a szlovák BikePro segítségével sikerült megtalálni a megfelelő TUFO sárgumit, mely teljes biztonságérzetet nyújtott – kezdte értékelését Fejes Gábor.

Volt része a mai versenyben a technikának bőven, de az erőnlét is fontos volt. A verseny titka nekem a rajt utáni kör volt, amely nem sikerült úgy, ahogyan terveztem. A felvezető aszfalt után csak a harmadik helyen tudtam a szűk részre fordulni, aztán a pálya tetejére, a salakos pályára érve már sikerült elől lenni. Szerencsére ezt követően nem volt semmilyen problémám, az utolsó két körben pedig már spórolni is lehetett. A mai nap kifejezetten jól éreztem magam verseny közben, de maga az esemény is rendben volt.

A győztes arra kérdésre is választ adott, mit gondol a sokszor előkerülő, „országútis” és „montis” pályák kérdésköréről.

A pálya mindenkinek egyforma, az eső egyformán esik, s egyformán nincs kedve senkinek versenyezni ilyen körülmények között. De ez a pálya-kérdés, hogy „országútis” vagy „montis”– ilyen szerintem nincsen, ez nekem értelmetlen. Ez egy cyclo-cross verseny, egy cyclo-cross pályán – a feladat adott, meg kell oldani. Technikás volt? Igen, valamilyen szinten az eső és a sár azzá tette. Országútis volt? A pálya fele aszfalt volt. Szóval a feladat adva van, a cél pedig az mindenkinek, hogy legjobb tudása szerint teljesítse – zárta Fejes Gábor.

A SuperCross Sorozatban a három egymást követő hétvégén rendezendő események sora a Palóc Cross-szal, december 1-én, Balassagyarmaton zárul majd.

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo