fbpx

Fehér trikó, piros pöttyökkel – Nairo Quintana portré

Juan Mauricio Soler 6 évvel ezelőtti tündöklése után ismét kolumbiai szerezte meg a Tour de France pöttyös trikóját, honfitársához képest az összetettben is szenzációs eredményt elérve, ráadásul mindezt olyan pimaszul fiatalon tette, hogy a fehér trikó is járt mellé. 

Nairo Quintana fehér trikóban

Nairo Quintana fehér trikóban

Nairo Alexander Quintana Rojas 1990. február 4-én született a 2800 méter magasan fekvő kolumbiai Cómbita városában. Ezzel a ténnyel tulajdonképpen „írva volt” a sorsa, mint hegyimenő, ám az út ennél valamivel rögösebbnek bizonyult…

A legtöbb honfitársához hasonlóan Quintana is nehéz körülmények között nevelkedett. Az első igazán nagy problémát a kis Nairo iskoláztatása jelentette: a 16 kilométerre lévő intézet busszal megközelíthető lett volna, azonban a szülőknek a további 4 gyermek nevelése mellett erre már nem volt anyagi keretük, így más megoldást kellett keresniük.

Győzelem a 20. szakaszon

Győzelem a 20. szakaszon

A család összespórolt egy használt mountain bike-ra, így a minden egyes nap megmászott 8%-os emelkedő hamar felébresztette a versenyzői vágyat a fiatal kolumbiaiban.

Persze az alapvető problémák továbbra is fennálltak. Különböző trükkök kellettek ahhoz, hogy a család megélhetése biztosított maradjon. Ezek közül az egyik legmegdöbbentőbb, hogy a Quintana család gyermekei alig 10 évesen éjjelente (elkerülve a rend éber őreit) Taxikat vezettek, hogy tartani tudják a létminimumot.

A kolumbiai szurkolók

A kolumbiai szurkolók

Nem nehéz kitalálni, hogy a drága nevezési díjak is komoly problémákat okoztak, de Quintana apja előállt egy ötlettel: a fia a versenyeken összeszedett pénzdíjakból fizeti majd a költségeket. A szervezők nagy része rábólintott az üzletre, így elindulhatott a mindössze 166 centis fiatalember karrierje.

19 évesen a Boyaca es para Vivirla csapatában lett profi, egy évvel később pedig (már a Café de Colombia színeiben) megnyerte a Tour de l’Avenir-t. Győzelme után hazájában így fogadták őt:

2012-ben igazolta le a Movistar, ebben az évben tagja volt a csapatidőfutam győztes Vuelta-keretnek, végül 36. helyen zárt, de Valverde nagyon sokat köszönhetett neki, a hegyekben óriási segítséget nyújtott kapitányának.

Idén a baszk körverseny megnyerésével hívta fel mindenki figyelmét magára és a ténnyel, hogy beválasztották a Tour de France csapatba. Elmondása szerint csak tanulni jött a francia körversenyre, ehhez képest, Valverde balszerencséje után ő vált a Movistar első számú emberévé. Ma már tudjuk, hogy Quintana bőségesen rászolgált a bizalomra, hisz minden idők legjobb kolumbiai eredményével örökre beírta magát a kerékpársport történelemkönyvébe és még hol, de hol van a vége…

A párizsi pódiumon pöttyösben

A párizsi pódiumon pöttyösben

A felhőtlen boldogság pillanataiban a párizsi sajtótájékoztatón így értékelt az idei Tour hegyi királya:

Most, hogy az utolsó szakaszt is teljesítettük, kimondhatjuk: valóra vált egy álom. Nem gondoltam volna, hogy ez ilyen hamar sikerül, és most nagyon boldog vagyok. Szakaszról szakaszra kezdtem versenyezni a Touron, és amíg nem kezdett körvonalazódni, hogy elérhetem ezt, nem is hittem, hogy képes lehetek ilyen eredményre.

Ez a Tour a legfontosabb dolog, ami valaha történt az életemben, és nagyon köszönöm a csapatomnak, hogy ezt lehetővé tették, mert a segítségük nélkül nem sikerülhetett volna. Amikor a Mount Ventoux-n támadtam korán, és csak Froome ért fel, azt mondtam, sikerülhet itt nagyot alkotni. A tegnapi szakaszgyőzelmem pedig egész Kolumbia számára nagyon fontos volt, mert a hazám a függetlenségét ünnepelte, és mindenki nagyon örült!

Hamarosan a sárga trikós Chris Froome és a zöld trikós Peter Sagan portréjával is jelentkezünk…

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo