fbpx

Ez nem hollywoodi hősköltemény: Greg Van Avermaet nyerte a Roubaix-t

Hiába szólt a legtöbb hír a megelőző napokban Tom Boonen búcsúelőadásáról, a XXI. század egyik legnagyobb klasszikus-versenyzője nem tudta Paris-Roubaix-győzelemmel befejezni pályafutását.

pr

A Quick Step kapitánya kimondottan a Roubaix miatt húzott rá még pár hónapot fantasztikus profi pályafutására, miután tavaly sem sikerült a búcsú, alulmaradt Mathew Hayman (Orica-Scott) ellen. Idén jól haladt a felkészülés, a tavaszi egynaposokon látszott, hogy nagyon jó erőben van. De kiegyenlített volt a mezőny, Van Avermaet, Sagan és a többiek nyilván nem asszisztáltak egy hollywoodi sztorihoz.

A mai 257 kilométeres versenyen kimondottan porosak voltak a kockaköves szektorok és többnyire enyhe hátszéllel kellett inkább számolni, mint szembeszéllel. Ennek megfelelően megérte akciózni már viszonylag korán és tudták ezt a versenyzők is, hamar elkezdődtek a támadások. Sajnos voltak nagyobb bukások is, még a győztes Van Avermaet is földre került ma. A korábbi győztesek közül Niki Terpstra (Quick Step) esett ki hamar a játékból.

A bukások és az Arenberg erdő után egyre fogyott a mezőny és már 70-80 kilométerre a céltól komoly akciókat láthattunk, többek között a világbajnok Peter Sagan (Bora Hansgrohe) is támadott. Csapattársával Maciej Bodnar-ral, Jasper Stuyven-nel (Trek-Segafredo) és Daniel Oss-szal (BMC) ígéretes szökést alkottak, ha nem is a végső győzelem szempontjából, de ide már csak nagyon keveseknek volt esélyük felérni…

A sors azonban közbeszólt, Sagan defektet kapott és utolérte őt a főmezőny, gyakorlatilag minden esélyessel. Később Alexander Kristoff (Katusha) is – már nem először a Roubaix-n – szerencsétlenül járt, defektelt. Elöl az Oss-Stuyven duó tette a dolgát, miközben fogytak a kilométerek és a szektorok, majd miután utolérte őt a morzsolódó főmezőny, Oss ismét előretört.

Nem sokkal később Boonen segítője, Zdenek Stybar akciózott, és Van Avermaet nagyon jól érezte meg a pillanatot, hogy mennie kell vele, fel is zárkóztak Oss-ra, Sebastian Langeveld (Cannondale), Stuyven és Gianni Moscon (Sky) társaságában. Sagan is ment volna, de a legrosszabbkor kapott újabb defektet, így csak a Boonen féle szűk főmezőnyre tudott felérni. Ebben a sorban nem dolgoztak többet össze, csak a pavékon próbálta Boonen szétrázni az ellenfeleket, hátha egyedül fel tud ugrani az élre, de késő volt, ráadásul Degenkolb és a többiek ragadtak a kerekére.

Elöl eközben a két utolsó igazán nehéz kockaköves szektorban leszakadt Oss, Stuyven és Moscon is, maradtak elöl hárman az utolsó 20 kilométerre. Itt kell kiemelni, hogy Van Avermaet akár félbevágathatná a ma kapott kockakő trófeát és az egyik felét átadhatná Oss-nak, mert ilyen szintű segítői munkát rég láthattunk monumentumon, a belga rengeteget köszönhet ma olasz csapattársának, gyakorlatilag páholyba segítette a végjátékra.

Persze Van Avermaet-nek be is kellett fejezni a munkát, de egyértelműen ő volt a leggyorsabb ember a háromfős szökésben. Nyilatkozatában kiemelte, hogy Stybar – Boonen embereként – semmit nem segített a vezetésben, ezért tartott kicsit tőle, de végül az utolsó két kilométeren ki tudta fújni magát kicsit és koncentrálni a hajrára. Hiába indított jókor Stybar, nem volt esélye a belgával szemben, Van Avermaet a legkülönlegesebb monumentumot nyerte ma meg. Boonen végül nem hajrázott a 12 mp hátránnyal érkező üldözőbolyban, 13. lett.

Videón a hajrá:

Végeredmény:

1 Greg Van Avermaet (Bel) BMC Racing 5:41:07
2 Zdenek Stybar (Cze) Quick-Step Floors
3 Sebastian Langeveld (Ned) Cannondale-Drapac
4 Jasper Stuyven (Bel) Trek-Segafredo
5 Gianni Moscon (Ita) Team Sky
6 Arnaud Démare (Fra) FDJ 0:00:12
7 André Greipel (Ger) Lotto Soudal
8 Edward Theuns (Bel) Trek-Segafredo
9 Adrien Petit (Fra) Direct Energie
10 John Degenkolb (Ger) Trek-Segafredo

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo