fbpx

Eurobike Gold Awards 2014: a selejtező

Idén 30 országból 476 terméket nyújtottak be jelölésre az egyes gyártók, amelyből a neves szakemberekből álló hattagú zsűri 56-ot választott ki jelölésre. Ezekből egy második szelekció alapján választják a 11 Gold Award terméket, a legjobbat, leginnovatívabbat, legkörnyezetbarátabbat, amely 2014-ben a piacra került.

eurobike2014_award_juryA zsűrit idén a German Designer Club elnöke egészítette ki, így az ipari kamara, az iparművészeti egyetem, a kerékpárkereskedelmi kamara, a szaksajtó és a kiállításszervezők meglátásai mellett újabb szempontok érvényesültek a díjak kiosztásában. Michael Eibes, a zsűri új tagja nyilatkozatában a forma és funkcionalitás egységének fontosságát, a felhasznált alapanyagok tudatos kiválasztását és harmóniáját hangsúlyozta ki, illetve megállapította, hogy megfigyelhetően évről évre egyre magasabb a Eurobike Awards-ra benyújtott termékek színvonala. A zsűri egy másik tagja a termékek diverzitását dicsérte: a kerékpárosok egyre szerteágazóbb, innovatívabb felszerelés között válogathatnak. A kerékpáripar dinamizmusát jól jellemzi ez a tendencia, a jövőben pedig további fejlődés és sokszínűség válható. Ezt a véleményt Felix  Boehlken, a német RoadBIKE magazin főszerkesztője is alátámasztotta, a kerékpáros szektor fejlődésének egyre gyorsuló tendenciájára mutatva.
eurobikeaward1400728
A jelöltek és a nyertesek kiválasztása nagy elismerés a gyártók számára, de mi vásárlók is bőven tanulhatunk belőle. Mindenki számára fontos, hogy melyek leginnovatívabb, a kerékpározást leginkább elősegítő, az technikailag fejlesztő termékek, milyen új lehetőségek tárulnak elénk. Idén harmadik éve lesz, hogy a zsűri külön díjazza a környezetvédelmet leginkább segítő fejlesztéseket, cégeket is.
eurobike2014_award_web145
2014-ben a következő kategóriákban lehetett termékeket jelölni:

 • mountain bike (Hardtail, Enduro, Freerider, Downhill, összetlós, BMX, Dirt)
 • cross kerékpár (Cross Bike, Trekking Bike, túrakerékpár, All Terrain Bike)
 • országúti kerékpár (országúti “versenykerékpár”, Triathlon, időfutam, Fitness Bike, Speed Bike)
 • városi kerékpár (City Bike, összehajtható, Cruiser, Design Bike, Cargo Bike, családi mobilitás)
 • különleges kerékpárfejlesztés (Recumbens, Trike, Rickshaw, Velomobile, Tandem)
 • e-bike/pedelec (Mountain Bike, Cross Bike, Racing Bike, Urban Bike, Special Bike, újratölthető akku, pedálszenzor, fékrendszer, speciális kiegészítők)
 • ruházat (nadrág, shirt/jersey, dzseki, lábbeli, kesztyű)
 • alkatrészek/kiegészítők (vázak, kormányok, fékrendszerek, áttételezés, hajtómű, elektromos felszerelés, pedál, dinamó, kerék, villa, nyereg)

[divider scroll_text=”Eurobike Gold Awards 2014″]

eurobike2014pre_08Az értékelési szempontok a következők voltak:

 • aerodinamika
 • hatékonyság
 • ergonómia
 • funkcionalitás
 • tömeg
 • használati érték
 • tervezés
 • innováció
 • kényelem
 • teherhordó képesség
 • értékarány
 • anyagválasztás
 • szervizelhetőség
 • biztonság
 • stabilitás
 • környezetvédelem
 • kidolgozás minősége

[divider scroll_text=”Eurobike Gold Awards 2014″]
És akkor lássuk az 56 kiválasztott termékből számunkra a legizgalmasabbakat! (A 10 fődíjazottat egy következő cikkünkben mutatjuk be.)
eurobike2014_award_web001
Ruházat:
Giro Empire SLX országúti cipő
Mindössze 175 gramm/db, hihetetlen merevség az Easton EC90 UD karbontalpnak, illetve tökéletes illeszkedés az egy darabból szabott, fűzős felsőrésznek köszönhetően. A talpon a támaszok cserélhetők, a cipő így javítható, felújítható. Minden csavar, szegecs titánötvözet! A zsűri véleménye szerint a Giro Empire SLX tökéletesen ötvözi a retro megjelenést a legkorszerűbb technológiákkal, tudatos alapanyag-választás jellemzi.

Giro Rumble VR MTB cipő
A kiválóan tapadó Vibram talp és a puha, rugalmas és szellőző mikroszálas felsőrész rendkívül könnyű, kényelmes és jól használható cipőmodellt eredményez. A gyártó eltalálta a arany középutat a talpmerevség és a gyalogláshoz szükséges rugalmasság között.  A zsűri véleménye szerint a Giro Rumble VR az egyik legtökéletesebb MTB cipő, amit valaha kínáltak a piacon.
eurobike2014_award_web003
Mountain bike:
Xxfat 20-9 (német gyártó, tervezője Axel Böse, www.scool.de)
Eddig még egy gyártó sem gondolt arra, hogy az ú.n. fat bike típusú bicaj milyen hasznos lehet az ifjúság számára. Az Xxfat kihozta a 20”-os kereket, alacsony átlépési magasságú vázat alkalmazó modellt alsó-középkategóriás felszreltséggel, hogy ne legyen túlzottan drága. A köpeny 4 col széles!  A zsűri véleménye szerint az Xxfat 20-9 hiánypótló termék, amely tökéletesen megfefel a megcélzott felhasználók igényeinek és kerékpározási stílusának.
eurobike2014_award_web005
Alkatrész:
Schwalbe Procore tömlő
Már korábban beszámoltunk erről az újdonságról (akkor még nem volt kereskedelmi forgalomban), célja, hogy egyszerre biztosítson felütéses defekt elleni védelmet és kiváló tapadást a köpeny számára. A tömlő kétkamrás, a belső 4-6 Bar nyomás alatt van, amíg a külső mindössze 1 Bar-on (!). A Schwalbe a legendás Syntace csapattal együtt fejlesztette ki, a tesztek azt mutatják, hogy megbízható, és beváltja a hozzá fűzött nagy reményeket. Inkább extrém MTB felhasználásban válhat be, de a CC-s változat kifejlesztése is folyamatban van. A zsűri véleménye szerint ez tipikusan az az ötlet, aminek már évtizedekkel ezelőtt fel kellett volna bukkanni, főleg amikor még a belső nélküli köpenyrendszerek sem álltak rendelkezésre. Nagy jövőt jósolnak ennek a zseniális innovációnak.
[divider scroll_text=”Eurobike Gold Awards 2014″]
eurobike2014_award_web007Alkatrész:

Alkatrész: FAG-Velomatic automata fokozatváltó (www.schaeffler.com)
Automata fokozatváltó rendszer eddig még kerékpárokon nemigen jelent meg, a FAG innovatív termékét az okostelefon vezérli, amely egy applikáció segítségével többféleképpen programozható. Többféle személyre szabott programot hozhatunk létre, amely menet közben változtatható, a szerint, hogy hol és milyen célból kerékpározunk. A zsűri véleménye szerint a FAG-Velomatic automata fokozatváltó működése meglepően kiforrott, nagy segítség a mindennapos kerékpározás terén.

[divider scroll_text=”Eurobike Gold Awards 2014″]
eurobike2014_award_web009Alkatrész:

Bike Energy Charging Station töltőállomás (www.bike-energy.com)
Használatával Pedelec vagy Ebike egyszerűen feltölthető, nem szükséges a kerékpárhoz adott töltő használata. Munkahelyek, kerékpárkereskedések mondhatni kötelező tartozéka lehet, valami olyan, mint ma a kávéautomata. Bármilyen felsorolt elektromos meghajtású kerékpárral kompatibilis, intelligens töltésfunkcióval. A zsűri véleménye szerint a Bike Energy Charging Station töltőállomás még egy nyitott kérdést megold a jövő környezetbarát városi közlekedésben.

eurobike2014_award_web011
Kiegészítő:
KICKR beltéri edzőgörgő (www.wahoofitness.com)
A KICKR beltéri edzőgörgő az első okostelefon által vezérelt modell a piacon, Bletooth Smart és ANT+ kompatibilis jelátvitelt biztosít, beépített erőmérője rendkívül pontos, akár laboratóriumi célra is alkalmazható. 6 kg-os lendkereke reális kerékpározási élményt tesz lehetővé, a kerékpáros súlyát is figyelembe veszi az ellenállás alkalmazásánál. 24-29 colos kerékméret között minden kerékpártípussal kompatibilis. A Team Sky is ezt a görgőmodellt használja. A zsűri véleménye szerint a KICKR beltéri edzőgörgő egyszerre számos fejlesztést vonultat fel, amely eddig még nem volt elérhető ebben a terméktípusban.
eurobike2014_award_web015
Alkatrész:
Magura eLECTR felfüggesztésrendszer
Az első intelligens felfüggesztésrendszer kerékpárok számára, 3D Auto Ride Sensor technológiát alkalmaz, amely rengeteg mintavétellel (0,2 mp-ként), algoritmussal számolja ki az ideális beállítási paramétereket. A rendszer ízlés, stílus szerint személyre szabható, azaz alkalmazkodik a riderhez, okostelefonnal vezérelhető akár menet közben is. Az akkuja USB-tölthető, 40-60 menetórát biztosít töltések közt. A zsűri véleménye szerint a Magura eLECTR felfüggesztésrendszer minden eddiginél összetettebb, tökéletesebb felfüggesztésvezérlője, mindemellett használata pofonegyszerű.

eurobike2014_award_web027
Kiegészítő:
eurobike2014_award_web029Topeak Transformer X állvány és pumpa
Ahogy már megszokhattuk, az innovatív megoldásokról ismert amerikai kerékpárkiegészítő-specialista márka ismét egy többfunkciós, rendkívül praktikus megoldással lepte meg a bicajosokat. a Transformer™ X egy nagynyomású professzionális pumpamodell, amely kerékpárszerelő állványként is használható. A pumpa extra stabilitást kölcsönző lábainak lehajtását követően a lánc-, illetve támvilla alátámasztására szolgáló konzolok “bukkannak elő”. Az egyedileg állítható tartókarok egy mozdulattal az adott kerékpárhoz igazíthatók. A stabilan álló kerékpárt ezután a kívánt nyomásra (akár 11 Barra!) pumpáljuk, a pontos érték könnyedén beállítható a pumpa fogantyújára elhelyezett nagyméretű kijelzőről. A SmartHead™ fejjel minden szeleptípus kezelhető, illetve a gyors leeresztő gombbal precízen beállítható az ideális nyomás. Kinek jelent előnyt egy integrált állványos pumpa? Leginkább azoknak, akik gyakran szállítják a kerékpárt, versenyeznek, és ott a rajt előtt végzik az utolsó finomításokat a beállításon, ott helyezik ideális nyomás alá a kereket a terepviszonyok, illetve az időjárás függvényében. Hasonlóképpen a kerékpáros kirándulók is kedvelni fogják ezt a plusz funkciót, lévén a kerékpárt stabilan tartva gyorsan és praktikusan tudják az autóból kivéve a kerékpárt menetkésszé varázsolni.

eurobike2014_award_web045
Kerékpár:
Rafael r-23 uberbike (www.vonrafael.com)
Speciálisan hosszú távú triatlonversenyzésre kifejlesztett modell integrált ivórendszerrel, maximalizált aerodinamikus vázprofillal és rendszerintegrált illesztési részletekkel. Az egyszárú villák részben az aerodinamikát javítják, másrészt a verseny során gyorsabb defektjavítást tesznek lehetővé, így javítva az időeredményt. Mivel a versenyek különböző helyszíneken, kontinenseken kerülnek megrendezésre, a tervezők arra is figyeltek, hogy a kerékpár könnyen és gyorsan szét-, majd összeszerelhető legyen.  A zsűri véleménye szerint a Rafael r-23 uberbike rengeteg innovációt vonultat fel, tökéletes megoldást kínálva egy adott szakág igényeire. A tökéletességre való törekvés és sikeres kivitelezés minden esetben díjazandó!

eurobike2014_award_web053
Városi kerékpár:
Canyon Commuter
Egy újabb sikeres kísérlet arra, hogy a kerékpárosok egy bizonyos célcsoportja számára tökéletes eszköz álljon rendelkezésre. A városi közlekedés igényeit maximálisan figyelembe véve született meg a Canyon új modellje, integrált világítással, teljesen rejtett bowdenezéssel, időjárás-független működést biztosítva. A kerékpár kényelemre kihegyezett, strapabíró, ami a városi infrastruktúra tükrébe igencsak kívánatos. A zsűri véleménye szerint már a Canyon Commuter megjelenése kiérdemelné a jelölést, lévén egy valódi modern iparművészeti alkotás. Emellett a technikai megoldások is rendkívül fejlettek, semmi nem kerülte el a tervezők figyelmét.

eurobike2014_award_web088
Mountain Bike:
Silverback Superbike Concept 1.0 Sesta (www.silverbacklab.com)
Branch Unified Rear Suspension Technology (BURST), amely egyszerű, és a prókörök tanulsága szerint rendkívül érzékeny új rendszer. A váz már Di2-kompatibilis. A zsűri véleménye szerint fontos, hogy a felfüggesztés-megoldások ne egyre bonyolultabbak legyenek, egy egyszerű, jól eltalált rendszer nyújthat akkora élményt, mint a (feleslegesen) komplex, karbantartása sem bonyolult, tartósnak ígérkezik. A funkcionalitás ennél a modellnél kiváló.

eurobike2014_award_web107
Mountain Bike:
Ghost Riot
A BikeMag már tesztelte (https://bikemag.hu/magazin/hirek/ghost-riot-kerekparteszt-akivel-nem-allsz-majd-ki-tancolni) a zsűri véleménye szerint az egyik legjobb működést biztosító AM/Trail MTB ma a piacon, rendkívül fejlett felfüggesztésrendszerrel és működéssel.

eurobike2014_award_web117
Pedelec:
Haibike SDURO AllMtn PRO
A tavalyi igen sikeres XDURO Superrace Pedelec MTB sorozatot fejeli meg az idei SDURO, még nagyobb teljesítménnyel, kiforrottabb technikai megoldásokkal, felfüggesztésrendszerrel. A magyar gyártású Haibike SDURO (!) lehetőségeit a Yamaha motorok is kitágították, designjuknak köszönhetően jobban belesimulva a bringákba. Az idei nagy újdonság az e:i shock intelligens felfüggesztésrendszer, amely a motoregység által az érzékelőkből kapott jeleket „figyelve” állítja be az ideális karakterisztikát az adott terepviszonyhoz.  A zsűri véleménye szerint a Haibike együttműködése a japán Yamahával gyümölcsöző volt, újabb utat nyitva a Pedelec kerékpárok tökéletes integrációja irányába. Nemcsak terepfelhasználás esetén jelent előnyt: várható, hogy a technológia városi közlekedésre tervezett kerékpárokon is hamarosan megjelenik.

eurobike2014_award_web134
Pedelec:
Cube Elite Hybrid HPC SLT 29
A Cube idén kifejlesztett karbonváza tökéletesen integrálja a Miskolcon előállított új Bosch motoregységet, az akku innovatív elhelyezése ugyancsak kiváló megoldás, védi az értékes tartozékot a terephasználat során bekövetkező sérülésektől. Ráadásul ez a megoldás nem is nehezíti meg a kerékpár feltöltését, lévén az integrálás ellenére könnyedén kiemelhető. A vázat a kerékpáros és a motor együttes erőkifejtése tükrében tervezték, így minden eddiginél stabilabb, ellenben a tömeg rendkívül alacsony marad.  A zsűri véleménye szerint a Cube Elite Hybrid bizonyítja, hogy az integrált megoldások, a merev szerkezet kis tömeg mellett is megvalósítható – köszönhetően az innovatív tervezésnek és technikai megoldásoknak.

eurobike2014_award_web146
Cross kerékpár:
KTM LIFE Lontano P1.18 Pinion
A Pinion középagy váltó, talán ez lenne a tartalmilag helyes elnevezése ennek a GearBox-nak. Az idei KTM kerékpárbemutatón már megcsodálhattunk az itt látható modell extrémebb montis változatát, Kuntár Bence ezt írta róla: „Az Ultra Pinion modell tulajdonképpen nem más, mint egy 29”-es alumínium Ultra típus, Pinion P1.18 középrész váltó egységgel. A Pinion speciális vázkialakítást igényel, de sokak számára a karbantartás mentesség és a 18 fokozat tökéletesen egyenletes elosztása megéri az áldozatot. Legfőbb hátrányként egyelőre a láncváltós rendszerekhez mérten nagyobb tömeget lehet felróni, de hozzá kell tenni, hogy itt legalább a súlypont középen van, szemben egy agyváltós rendszerrel.” A „pinionos” LIFE-ot is kipróbálta munkatársunk, amiről így vélekedett: „Amikor a szíj feszes volt a Pinion tényleg szinte hangtalanul és igazi műszerhez méltóan dolgozott.” A zsűri is díjazta, hogy a KTM nyitott az új meghajtásötletek alkalmazása iránt, főleg egy ilyen innovatív fejlesztés érdemel nagy nyilvánosságot. A LIFE túrakerékpár az összetelós montik mellett ideális felhasználás a Pinion P 1.18 Gates szíjmeghajtáshoz. Maga a LIFE Lontano egy letisztult, a maga nemében tökéletes csomagos túrákhoz tervezett modell.

[divider scroll_text=”Eurobike Gold Awards 2014″]
A tavalyi fődíjjal jutalmazott termékek itt találhatók.

[divider scroll_text=”Eurobike Gold Awards 2014″]
Mi több részletben számoltunk be a 2013-as Eurobike Awawrds-ról

[divider scroll_text=”Eurobike Gold Awards 2014″]
Képek: Laczkó András
Szöveg: Németh Balázs

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo