fbpx

Eplény Bike Fest – Nyugat Mountain Bike Maraton Kupa I. forduló

Az Eplény Bike Fest kerékpáros rendezvényének első napján a Nyugat Mountain Bike Maraton kupára érkező 256 versenyzőt nem riasztottak el az esőfelhők. A végeredmények követték a papírformát, a verseny azonban páratlan hangulatban zajlott.

Mérsékelt 18 fokban startolt el délelőtt 10:30-kor az Eplény Mountain Bike Maraton első, hosszú távú futama. A 73 km-nek 35 résztvevő indult neki és drukkolt a szurkolókkal együtt, hogy a  gyülekező felhőkből délutánig ne hulljon bővebb csapadék. A középtáv 10:45-kor hajtott át a startvonalon, a legnépszerűbbnek bizonyuló rövidtávnak pedig a tavalyinál jóval népesebb, 138 fős csapat 11-kor kerekezett neki.

A rövidtáv rajtja

A rövidtáv rajtja

A rajtok előtt pár perccel még hatalmas volt a tumultus a Doctor Bike szervizpontján, miután azonban a versenyzők eltűntek a hegyi kanyarban, a közönség birtokba vette a Bringaréna egész területét. A családi programokra idén különösen nagy hangsúlyt fektettek a szervezők, amit a kisgyermekes látogatók természetesen nagy örömmel fogadtak. A legkisebbekkel pillantok alatt megtelt a trambulin, és keveset pihenhetett a pónilovaglásra érkezett indián ló is. Dél körül a gyerekverseny résztvevői hot dogokkal a kezükben grasszáltak a teraszon, majd egyre többen vették fel bukósisakjukat és láttak neki a gyakorlópályán  a bemelegítésnek.

Már a legkisebbek is összemérték erejüket

Már a legkisebbek is összemérték erejüket

A Bike Safe BRM túráján induló 25 fős csapatból fél egy körül kezdtek visszaszállingózni a leggyorsabbak. Az 55 km-es távot valamivel több, mint 3 óra teljesítették a versenyezni nem, de kerekezni igencsak vágyók. Az élbolyban visszaérkező Éberfalvi András elmondta, nagy élmény volt ilyen szép környéken tekerni. – Tavaly Nagyesztergálosnál eltévedtem, de idén remekül jelezték az útirányt. Még mindig gyönyörű ez a környék, és szerencsére délelőttre a reggeli hideg is elmúlt – mesélte a túrázó.

A Maraton eseményeiről közben Fejes Miklós kerékpáros speaker adott újabb és újabb információkat. Az első frissítőpont 13,5 km után várta a versenyzőket Bakonynánán túlhaladva az erdő közepén. A gyors energia utánpótlásról gyümölccsel, folyadékkal és pogácsával gondoskodtak a szervezők.

A Hegyibringa csapat versenyzői a rövidtávon

A Hegyibringa csapat versenyzői a rövidtávon

Elsőként a rövidtáv mezőnye érkezett meg a célhoz. A táv győztese, Karl Ádám (Bikeexpress) egy óra előtt egy kevéssel szakította át a célszalagot. A tizennégy éves versenyző zsebre vágta a mezőnyt, igaz az érkezés után nem hogy beszélni, szuszogni sem volt ereje.

 Az első sáros szakaszon ketten is elhúztak előttem, így mindvégig azt hittem, a harmadik helyért kerekezem. Aztán egyszer csak eltűntek, de eszembe sem jutott, hogy ők esetleg eltévedtek. A legnehezebb mégis az utolsó salakos egyenes szakasz volt, a szembeszél így a végére már nagyon nem hiányzott – nyilatkozta a fiatal versenyző.

Karl Ádám rövidtávon abszolút első lett

Karl Ádám rövidtávon abszolút első lett

A rövidtáv abszolút női győztese Cseh Veronika (Alpinbike Team) lett. – “Én általában középtávon indulok, de most  a holnapi verseny miatt csak a rövid távot mertem bevállalni. Élveztem a versenyt, még a sáros-csúszós szakaszokat is, viszont számomra egy picit hosszú volt az aszfaltos szakasz.”

A verseny ideje alatt a családi programokat színesítette és nagy népszerűségnek örvendett a váz- és kerékpárhajító verseny is.  Egész nap kézről-kézre jártak a dobálható kerekes holmik. Idén először  egy üzenőfal is állt az összegyűlt látogatók és versenyzők rendelkezésére, ahol rövid videofilmekben rögzíthették élményeiket a Bringarénába látogatók. A filmek a youtube-ra és a verseny weboldalára is kikerülnek majd.

A középtáv befutója Buruczki Szilárd (Merida Team TSC) lett, aki elmondta: nagyon élvezte a gyors pályát, ami viszont az aszfaltos szakaszok miatt néhol hasonlított egy országúti versenyre.

Izgalmas, sebes pálya volt, nagyon tetszett. A patakátkelés is jól sikerült, igaz, ebben a hűvös időben borzongató volt a nedves ruha. Az átkelés után viszont volt néhány egynyomos különösen izgalmas rész. Az utolsó erdei emelkedőn hatalmas volt a sár, ott tényleg elfáradtam, ráadásul a végső 10 km-en egyedül tekertem – összegzett Szilárd.

Középtávon is erős bringások indultak

Középtávon is erős bringások indultak

A középtáv női győzteseként Surán Mónika (OgreBike Team) léphetett fel a dobogó első fokára: Nagyon gyors volt a pálya, de igazán élvezetes – nyilatkozva pár perc pihenés után a versenyzőnő.

Ami a gyerekek versenyét illeti, a legnagyobb szurkolói kiabálás egyértelműen a kisebbek pályája körül csendült fel. Az utánpótlás nevelésre nagy hangsúlyt fektető rendezvényen valamennyi kis induló kapott oklevelet és ajándékot.

A Nyugat Maraton Kupa különlegessége, hogy itt hosszú távra is várták hölgyek nevezését, amivel szép számmal éltek is a versenyzők. Horváth Ágnes (Meditech SC), a hosszútáv női első helyezettje szerint izgalmas, saras volt a pálya, de azért mindenhol tekerhető.

A hosszútáv rajtja

A hosszútáv rajtja

A hosszútáv abszolút győztese a várakozásoknak megfelelően Wouter Cleppe (Alpinbike Team) lett. A belga versenyző elmondta, hogy kis idővel az indulás után már csak hárman maradtak az élbolyban, később pedig már csak Blazsó Mártonnal kerekeztek együtt.

Én az új vázamat teszteltem, Marci pedig folyton a kerekeket nézegette, valami nyilván nem volt rendben vele. 40 km után már egyedül tekertem, csodás volt a táj, imádtam a csúszós hegyoldalakat! Kicsit hosszú az aszfaltos rész, de én ezt most egyáltalán nem bántam, hiszen a holnapi versenyre is tartalékolnom kell az energiáimat – mesélte a győztes.

Blazsó Márton ( VKE Nelson ) a hosszútáv ezüstérmeseként léphetett a dobogóra.

Az elején kicsit sok volt a pocsolya, az egyikbe sikeresen bele is estem, majdnem az egész kerekem elmerült. A közepe felé lassú defektem lett, de szerencsére az egyik frissítő pontnál sikerült rápumpálnom annyit, hogy kihúzza a végéig. Azért aggódtam, a defektnél hagyott el a belga versenyző is. Azt gondolom, a végső sorrend amúgy is ez lett volna, csak szorosabb küzdelemmel – nyilatkozta a versenyző.

A hosszútáv harmadik helyezettjeként Búr Zsolt (Alpinbike Team) is hasonló élményekről számolt be.

Volt pár ütős emelkedő, ahol rendesen össze kellett szedni magam. Összességében igyekeztem arra koncentrálni, hogy tartalékoljam az erőmet, hiszen holnap is rajthoz állok. A lábaim alaposan elfáradtak, de ez nem is csoda, hiszen a huszadik km-től teljesen egyedül tekertem a szembeszélben – nyilatkozta BuZso.

Simon Gábor, a verseny egyik főszervezője elmondta, nagyon örültek neki, hogy ilyen sokan eljöttek , annak ellenére, hogy egész nap lógott az eső lába. – “Kaptunk egy csomó pozitív visszajelzést, ami megerősített minket, hogy érdemes ilyen minőségben szervezni versenyt. Igaz sokat segítettek a versenyzők által tavaly kitöltött a Maratonnal kapcsolatos elvárásaikról szóló kérdőívek is. Őszintén bízunk benne, hogy a versenysorozat növekedő tendenciája a második két fordulóra sem torpan meg és módunk lesz ilyen szép számmal elindítani a futamokat.”

A gyerekek is élvezték a szombati programot

A gyerekek is élvezték a szombati programot

A verseny szponzorai voltak a Furgon City, Karthago Tours, High5, Nelson Bike, Haibike – XLC, Drift (MyAction Cam), Doctor Bike, Alpinbike, Profirent, Balaton-felvidéki Nemzeti Park, Festékek Kft.

Médiapartnerek: Mozgásvilág, Bikemag

Az eseményről Kenyeres Zsolt által készített képeket ITT érhetik el.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo