fbpx

Endura 2018: profi ruházat, amely még mindig a kerékpárosról szól!

Az Endura idestova negyed évszázad tapasztalatát tudhatja maga mögött a kerékpáros ruházat és kiegészítők piacán. A skót baráti kisvállalkozásból mára a világ egyik legismertebb bringás öltözékeket előállító cégévé fejlődtek. A WorldTour legsikeresebb csapata, a Movistar is Endura felszerelésben hajt. Mindemellett örömmel tapasztaltuk, hogy az Endura-nál nem került előtérbe az üzleti szemlélet, a márka továbbra is magáról a kerékpárosról és a bicajozás élvezetéről szól!

A skót márka egyértelműen nem “dizájncég”, ahol minden a külcsínről szól: rendkívül alaposan megtervezett, a legmagasabb szintű alapanyagokból készült funkcionális bicajos öltözetet kínál a legtöbb bicajos stílushoz. A professzionális országúti kollekciótól kezdve, a munkába járáshoz és a városi bringás életmódhoz szánt farmeren és kabáton át a sisakokig mindent megtalálhatunk az egyre szélesedő Endura palettán. Az Endura mottója All Tribes, One Clan, az összes törzs – azaz a kerékpározás megannyi válfaja egyetlen “klánt” alkot.

Az Endura nagy hangsúlyt helyez a technikai színvonalra. Mercedes Forma 1-es fejlesztőlaborban végzi a versenysport igényei szerint tervezett kerékpáros ruházat aerodinamikai tesztelését. A laborban olyan felszerelések találhatók, amelyről a kerékpáripar legnagyobb szereplői is csak álmodoznak. Az itt fejlesztett Endura Drag2Zero ruházati kollekciót viseli Quintana, Valverde, a többi “Movi-sztár” és szponzorált versenyző. 2018 áprilisában a hi-tech Drag2Zero kollekció bárki által megvásárolható lesz! Később pedig az ebben alkalmazott “űrtechnológia” leszivárog a többi árszegmensbe, néhány éven belül várhatóan egyre többen fogunk aerodinamikus elvek szerint tervezett ruhában bicajozni.

Finomítások a szélcsatornában!

Rövid távon akár farmernadrágban is bicajozhatunk, de a megtett kilométerek számával egyre fontosabb a speciális bicajos alsó, fejlett betéttel kiegészítve. Az Endura a nadrágbetétek legszélesebb kínálatát nyújtja a piacon. A nem szerint különböző szivacstípus, -forma, -kialakítás és -vastagság kerül az alsóba, továbbá a skót márkánál az anatómia (széles medence, közepes, vagy keskeny), a felhasználás (MTB, road, triatlon, stb.), az árfekvés, illetve a táv (!) szerint további opciók állnak rendelkezésre. Az Endura egy igen szemléletes táblázatban foglalja össze az egyes betétek nyújtotta előnyöket. De mivel az Endura elsősorban a kerékpárosról szól, ideje bemutatni a márka RAAM-győztes ultramaratonistáját, az osztrák Severin Zotter-t!

A végtelen út USA két partja között…

A magyar határtól mindössze 60 km-re élő Zotter a USA két partja közt átívelő 4850 km-es távot 8 nap 8 óra és 17 perc alatt abszolválta, 12 államot szelt át és ennél kevesebb órára szállt le a kerékpárról. Adja magát a kérdés: melyik Endura nadrágot választotta az ultramaratonista? Elejétől végéig a Pro SL Bibshort II volt Zotter-en, 700-as sorozat vékony és keskeny(!) betéttel. Az Endura többszörös tesztgyőztes Pro SL Bibshort II nadrágja a lehető legnagyobb igénybevétel mellett is jól vizsgázott: a siker magáért beszél. Sokatmondó, hogy Zotter ma is ebben az Endura nadrágmodellben teker!

Pro SL Bibshort II 4850 km-en keresztül!

Nem minden kerékpáros hajt 30 000 km-t évente, a legtöbbünk kedvtelésből, kikapcsolódásból ül nyeregbe. Az Endura számos ruházati kollekciót fejleszt a hard-core MTB kalandunktól, az aszfaltos edzéseken keresztül a többnapos túrázásig. Említhetnénk a szaksajtó által a montisport etalonjának kikiáltott MT500, SingleTrack, Hummvee és MTB Essentials sorozatot, országútra pedig az FS260-Pro, Hyperon, Xtract vagy Road Essentials vonalakat. Mindegyikből rendelkezésre áll a hölgyek számára tervezett változat, továbbá a lezserebb ruházatot igénylő bicajosok számára ott a városi kerékpáros közlekedéshez tervezett Urban, Luminite és A2B Essentials kollekció.

Az Endura a Koroyd technika úttörője: a márka a kerékpárosokról szól, de azért jó, ha a sisakok biztonságát nem közvetlenül rajtuk próbálják ki!

Az Endura a kerékpáros ruházat világhírű specialistája, de emellett egyéb felszerelést is kínál, a szemüvegtől a táskákon keresztül a fejlett fejvédőkig. Az utóbbi esetében a skót márka a Koroyd technika úttörője, amelyet a sisakokon túl egyéb protektoraiban is előszeretettel alkalmaz. Elgondolkodtató az, hogy míg a kerékpártechnika hétmérföldes lépésekben halad előre, évről évre jelennek meg az egyre könnyebb, aerodinamikusabb, kényelmesebb masinák, addig a bicajos sisak 20 évvel ezelőtt ugyanúgy EPS-habbol készült, mint ma. A Peter Sajic által kifejlesztett Koroyd technika új utat mutat a protektorok világában, az Endura MT500 és a Pro SL modellek esetében pedig már most elérhető!

A több tízezer szívószálszerű co-polimer csőből készült “habréteg” a szokványos EPS habnál hatékonyabban nyeli el a becsapódás erejét, a 60%-os elasztikussággal szemben akár 84%-ot tesz lehetővé. Mind a lassabb, mind a gyorsabb ütések energiáját jobban semlegesíti, működése lineáris, mivel a parányi csövekben lévő levegő a végeken szabadon távozik. A szálirány pedig a becsapódás irány szerint tervezhető, ami a szokványos sisakokok esetében lehetetlen. A becsapódás hatására a vékony csövek zömülnek, a bennül lévő levegő a végeken távozik. Az EPS-hab is zömül, de ott a levegő kiáramlása korlátozott, csak a törést követően gyorsul fel. A Koroyd-ot sikerrel alkalmazzák a repülőgépeken, a versenyautóban is. A kihívás a megfelelően vékony Koroyd anyagréteg előállítása: az Endura fejlesztői itt vetették be szaktudásuk legjavát, egyben kifejlesztve az EOP1-technológiát. A Koroyd könnyebb, magasabb szintű védelmet nyújt, előnyei elvitathatatlanok.

A ma alkalmazott fejvédő-tesztprotokoll nem túl szigorú: ha kizárólag erre hagyatkozunk, a vizsgálatok és tanulmányok alapján a súlyos baleseteknél a fejsérülés 80%-ban elkerülhetetlen, hozzávetőleg minden tizedik esetben a következmény fatális. Rossz belegondolni! Dr Priya Prasad és Dr Harold Mertz éveken keresztül a gépjárműbalesetekben elszenvedett fejsérüléseket kutatta, majd figyelmük a kerékpározás felé fordult. Céljuk az említett arány 5% alá történő csökkentése. Megállapításuk szerint ez kizárólag egy új technológiával biztosítható, amilyen a Peter Sajic-féle Koroyd “szívószálas” anyag.

[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=rtYaJrLMnEM[/youtube]

Az Endura mögött álló híres személyek sora már-már végtelen. Szerintünk nem lehet véletlen, hogy ennyi sztár ajánlja a skót márka termékeit! A lenyűgöző extrém montis internetes bemutatókat futószalagon szállító Danny MacAskill-lel immár két éve tart az együttműködés, a videókban tehát Endura felszereléssel, kiváltképp az MT500 kollekcióban láthatjuk a skót világsztárt. Több tízmillió netező kíváncsi a hihetetenül jól megtervezett és kivitelezett monti/street-triálos bemutatókra, a Ridge 36 millió letöltéssel minden rekordot megdöntött, a Gran Canaria háztetőkön forgatott videó mindenki emlékezetében elevenen él. Az idei nyáron az Endura támogatásával MacAskill szokatlan kalandba vágott: kerékpáron mászta meg a Kilimandzsáró 5900 méter magas csúcsát.

Danny MacAskill, Nairo Quintana, Alex Dowsett mind rendkívül inspiráló személyek, hasonlóképp a paraolimpikon Denise Schindler, illetve a női kerékpározás és a triatlon nagyjai mind-mind szerepet vállalnak a skót márka fejlődésében, az kerékpározás által nyújtott életérzés továbbadásában. A Endura nemcsak a legkiválóbb ruházati termékekről szól, hanem mindazokról, akik életében kulcsszerepet kap a bicajozás!

Bővebben a hazai forgalmazó és a gyártó oldalán olvashatunk az Endura ruhákról.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo