fbpx

Elkezdődött! Tárcsafékes kerékpárok WorldTour versenyeken

A napokban a Benelux Államokban zajló Eneco Körversenyen kerékpársport történelmi pillanatnak lehettünk tanúi: profi országúti kerékpárversenyen először használtak tárcsafékes bringákat.

A hidraulikus tárcsafékkel szerelt Colnago C59-et már 2012-ben próbáltuk

A hidraulikus tárcsafékkel szerelt Colnago C59-et már 2012-ben próbáltuk

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) még áprilisban jelentette be, hogy már idén megkezdődik a tesztüzem és a csapatoknak lehetőségük lesz tesztelni tárcsafékes gépeket egyes versenyeken. Az Eneco Tour-on a Pro Continental státuszú (profi másodosztályú) holland Team Roompot három bringása használt tárcsafékes bringát.

Érdekesség, hogy a csapatok nem különösebben törik magukat, hogy kihasználják a lehetőséget, pedig már a Tour of Utah körversenyen is tesztelhettek volna tárcsafékes kerékpárokat, de senki nem tette. Valószínűleg a szezon közben tett lehetőség váratlanul érte a gyártókat, tárcsafék felszerelésére alkalmas vázakat jobbára a granfondo kategóriákban találunk, komfortos geometriával.

A Roompot csapata SRAM Red hidraulikus tárcsafékkel ellátott kerékpárokat tesztelt, minden különösebb probléma nélkül. A megoldandó feladatok nem is versenyzés vagy használat közben, inkább a bringák szerelésénél, kerékcserénél jelentkezhetnek, a különböző szabványok a gyors kerékcserét is megnehezítik jelen pillanatban. A hamarosan kezdődő Vuelta a Espana-n valószínűleg már WorldTour csapatoknál – pl. Cannondale, Trek – is láthatunk tárcsás tesztgépeket.

Frissítés:

Ma a Team Sky-ból már Bernhard Eisel is tárcsafékes Pinarello Dogmán tekert, íme az F8 Disc:

dogma_disc

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo