fbpx

Doppingügy a Team Sky-ban!

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) doppingvétség miatt eljárás indítását kezdeményezte a British Cycling-nál (brit szövetség) a Team Sky 28 éves brit kerékpárosa, Jonathan Tiernan Locke ellen, aki a biológiai útlevél analízise alapján doppingvétséget követett el (tiltott doppingszereket vagy tiltott módszereket alkalmazott).

JonathanTiernanLocke_2993584Tiernan Locke gyanús mintája 2012 szeptemberéből származik, amikor még a kontinentális (harmadosztályú) Endura Racing csapatánál versenyzett, és fantasztikus szezont produkált, négy körversenyt nyerve (Tour Méditerranéen, Tour du Haut-Var, Tour Alsace, Tour of Britain), majd első számú emberként vezetve a brit csapatot a valkenburgi világbajnokságon.

Ekkor – 2012 szeptemberében – már nyilvános volt, hogy a brit hazája WorldTour gárdájában folytatja pályafutását a következő szezonban, kontinentális csapat tagjaként azonban rá még nem volt kötelező érvényű a biológiai útlevél program (ebben csak Pro Continental és WorldTour csapatoknak kell részt venni).

Tiernan Locke 2012-es mintáit 2013-ban – amikor már elkészült a biológiai útlevele – az ebben foglalt értékek alapján analizálták, és az ominózus szeptemberi minta elemzéséből kiderül, hogy doppingvétséget követett el. (Ha valaki esetleg nem tudná, a biológiai útlevél programban nem tiltott szerek nyomait keresik, hanem a sportoló normálistól eltérő vérképéből következtetnek a doppingszerek használatára.) A kerékpáros valószínűleg 2 év eltiltásra számíthat.

Bár a 28 éves brit idén – már Team Sky színekben – 2012-höz hasonlóan versenyzett a Tour Méditerranéen, a Tour du Haut-Var és a Tour Alsace viadalokon is, de nem tudta megismételni tavalyi sikereit (szezon közben a korábbi évekhez képest megnövekedett edzésterhelésre panaszkodott, amire szerinte rosszul reagált a szervezete, ezért nem jöttek az eredmények). Az ismert kerékpáros-újságíró, David Walsh a Sunday Times-ban már az idei világbajnokság idején cikkezett Tiernan Locke lehetséges doppingvétségéről, miután kurtán-furcsán kikerült a brit keretből Firenzében.

Tiernan Locke nem kommentálta az eljárás indítását, de ügynöke, Andrew McQuaid kiadott egy rövid közleményt: “Mr. Tiernan Locke fel van háborodva, tagadja az őt ért vádakat, és felvette a kapcsolatot az UCI-val, hogy minden lehetséges módon megtegye a lépéseket ellenük. Mindaddig nem fog versenyezni és edzőtáborban vagy más közös tevékenységben részt venni sem a Team Sky, sem más csapat színeiben, amíg végleges döntés nem születik az ügyben. Mr. Tiernan Locke reméli, hogy gyorsan sikerül tisztáznia magát a szerencsétlen vádak alól, addig azonban nem kívánja kommentálni az esetet.”

A Team Sky viszont kiadott egy közleményt, amiben kategorikusan kijelentik, hogy 2013-ban, amióta a csapat tagja, Tiernan Locke biztosan nem élt tiltott teljesítményfokozó szerekkel, és amíg nem tisztázza magát a vádak alól, illetve eljárás folyik ellene, sem versenyen, sem edzőtáborban, sem más csapattevékenységben nem vehet részt.

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo