fbpx

Dér Zsolt már talpon! – fejlemények a súlyos bukás után

Dér Zsolt ma

Dér Zsolt ma

Ma összefutottunk a Marokkóban súlyos térdsérülést szenvedő Dér Zsolttal, aki a körülményekhez képest jól viseli a bukás következményeit, bár annyira nincs még jól, mint a fotó alapján látszik…

Az Utensilnord első számú sprinterének térdkalácsa tört el a Marokkói Körverseny második szakaszán, az esetre így emlékezett vissza Zsolt:

Olyan szerencsétlenül dőltek rám a bukásban, hogy én nem elcsúsztam, hanem gyakorlatilag térddel belefúródtam az aszfaltba. A mentősök tettek rá gyorsan egy kötést, én pedig éreztem, hogy nagyon fáj ha lábra állok, de a bringára valahogy fel tudtam ülni. Felhúztak a mezőnyre, de gyakorlatilag nem tudtam terhelni a bal lábammal, inkább csak a jobbal tekertem, a bal valahogy átbukott. A síkon még szenvedtem így egy ideig, de amikor jött az emelkedő már nagyon fájt, és nem is tudtam hajtani, sőt, amikor lenéztem, láttam, hogy tiszta vér a lábam, és minden hajtásnál pulzál a vér a térdemből. A mentősök át is kötötték újra a térdem, a lejtőn még legurultam, de utána nem volt mese, meg kellett állni.

Zsolt túl van az első kezeléseken, elmondása szerint nagy szerencse, hogy nem kellett műteni:

A térdkalácsom tört el, de belül nem mozdult el semmi, nem kellett megműteni. Most négy hétig rögzítőkötést kaptam, amit a második héttől elkezdünk majd mozgatni gyógytornásszal, és egy hónap múlva lehet elkezdeni terhelés nélkül görgőzni. Sensolite fényterápiára is járok még a kezelés részeként. Rendesen edzeni valószínűleg már csak júniustól tudok majd. Mivel „csak” a térdkalácsom tört, jó eséllyel nem lesz maradandó következménye a sérülésnek, remélem júliustól már versenyezhetek is. Most nagyon figyelnem kell, hogy ne szedjek fel plusz kilókat, megpróbálok megtenni mindent a lehető legjobb felépülés érdekében.

A Zsolt rehabilitációját felügyelő Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ korábbi közleménye:

Egyelőre lehetetlen pontosan megállapítani, mennyi ideig tart Dér Zsolt gyógyulási időszaka: az Utensilnord országúti kerékpározója hétvégén szenvedett súlyos térdsérülést a Marokkói Körversenyen. A rehabilitációt felügyelő Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ szakemberei körültekintő ellátásban részesítették a szabadkai sportolót.

Jól indult Dér Zsolt számára a marokkói verseny, hiszen első nap, 156 km megtétele és mezőnyhajrát követően a második helyet csípte meg. A második etapon viszont az Utensilnord kerékpározója egy kanadai versenyző bizonytalansága miatt elesett. Először ő sem sejtette, nagy a baj, dolgozott benne az adrenalin, így a bukást követően még további 100 km-t tekert le. Csak a célba érkezés után derült ki, térdkalácsa eltört, fel kell adja a versenyt és azonnal orvosi ellátásra szorul. A kontinentális versenyeken eddig számos szakaszgyőzelmet szerző országúti kerékpáros lábát egy marokkói kórházban begipszelték, alaposabb kivizsgálására azonban csak Magyarországon került sor. Az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ széles körben elismert szakemberei vették kezelésbe a kerékpározót. Röntgen- és alapos kivizsgálás mellett tetanuszinjekciót kapott, mivel testének több része is felületi horzsolásokat szenvedett.

„Egy profi kerékpározó számára nagyon fontos, mennyire terhelhető a térdkalácsa. Szerencse, hogy annak ellenére, három darabra tört a térdkalács, nem mozdult el, így nincs szükség a műtétre. Négy hétig rögzítőkötés viselése mellett teljes pihenést és Sensolite fényterápiás kezelést írtunk elő neki, ezután kezdhető el a rehabilitáció. Az ötödik héttől gyógytornázhat és tekerhet terhelés nélkül. Egyelőre korai lenne megmondani, mikor végezhet teljes értékű munkát és mikor térhet vissza a versenyzéshez. Ez függ attól, fizikálisan mikor lesz terhelhető állapotban a sportoló térde” – áll az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ közleményében. A sportoló gyógykezelését Dr. Knoll Zsolt  Ph.D sportsebész felügyeli.

Dér Zsolt jól viseli a fájdalmakat, és bízik benne, a szeptemberi országúti kerékpáros világbajnokságon már részt tud venni.

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo