fbpx

Cyclocross világbajnokság: Stybar visszatért! – videó

styby2Nem sokat kellett módosítanunk a cyclocross vb-beharangozó címén, az országúti profiként visszatérő cseh Zdenek Stybar megcsinálta: harmadszor is cyclocross világbajnok lett! Ráadásul nem is akárhogyan, nagy meccset vívva a szakág legendájával, a címvédő belga Sven Nys-szel.

A hollandiai Hoogerheide pályája ma a kevésbé sáros arcát mutatta, tegnap a junioroknak és a nőknek sokkal jobban meg kellett küzdeni a talajjal. Az elit férfi futam így rendkívül gyors volt, az apróbb hibák is kellemetlen hátrányba sodorták a versenyzőket. A rajt után rögtön a hazaiak reménysége, a világkupa-győztes Lars van der Haar hibázott, magával sodorva néhány nagymenőt – Stybarnak is boxolnia kellett a felzárkózásért.

styby5

Pár kör után kialakult egy négyfős élboly, Stybar, Nys, Van der Haar és a francia Mourey tekertek együtt. Előbb Mourey, majd a holland fiú is leszakadt, az utolsó köröket Stybar és Nys együtt tették meg az élen. Stybar apróbb hibái (köztük egy kisebb bukás) után látszott, hogy a cseh versenyzőben hatalmas tartalékok vannak, mindig simán visszazárkózott Nys-re. A belga tulajdonképpen verve volt, hiszen Stybar papíron jobb sprinter, Nys csak abban bízhatott, hogy ellenfele nagyobbat hibázik. Nys ennek ellenére támadással is próbálkozott, de hiába.

styby4Végül az utolsó körben mégis Stybar volt az, aki nem akarta sprintre hagyni a döntést, és kapcsolva az ötödik sebességet egyre jobban leszakította Nyst, majd egyedül átgurulva a célvonalon megszerezte harmadik szivárványszínű trikóját. A harmadik a stabil tempót diktáló belga Kevin Pauwels lett, a negyedik honfitársa, Klaas Vantornout, Van der Haar visszacsúszott a hatodik helyre. Stybar a befutó után röviden így értékelt:

A rajt után sietnem kellett Lars van der Haar hibáját követően, de sikerült felérni és onnantól végig figyeltem, hogy az élen haladjak. Jó volt úgy versenyezni, hogy nem volt rajtam nyomás, hogy ismét világbajnok legyek, végül mégis sikerült. Őszintén nem gondoltam volna, hogy most én fogok nyerni. A legkülönlegesebb az első vb-címem megszerzése volt, amikor hazai szurkolók előtt sikerült nyerni, de most is nagyon örülök!

Videón a közvetítés:

Végeredmény:

1 Zdenek Stybar (Czech Republic) 1:05:30
2 Sven Nys (Belgium) 0:00:12
3 Kevin Pauwels (Belgium) 0:00:40
4 Klaas Vantornout (Belgium) 0:00:58
5 Tom Meeusen (Belgium) 0:01:07
6 Lars van der Haar (Netherlands) 0:01:21
7 Rob Peeters (Belgium) 0:01:42
8 Francis Mourey (France) 0:01:52
9 Radomir Simunek (Czech Republic) 0:02:03
10 Wietse Bosmans (Belgium) 0:02:10

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo