fbpx

Casco gyárlátogatás – szakmai kérdésekkel jöttünk, életre szóló élménnyel távoztunk

Gyárlátogatásink során találkoztunk már érdekes helyszínekkel, emberekkel és szituációkkal, mindazonáltal az ilyen eseményeken tapasztalt hangulat általában kiszámítható, mondhatni “ipari”. A német Casco sisakmanufaktúra büszke rá, hogy a mai napig teljes egészében családi tulajdonban tudott maradni.

Ettől függetlenül egy családi vállalkozás sem jelent feltétlenül családias hangulatot, de tapasztalatból mondjuk: a Casco üzemben a dolgozók, a fejlesztők, a gyár területén létrehozott állatmenhelyen élő kutyák és a vendégek mind egy nagy, szívélyes család részének érezhetik magukat, köszönhetően egy karizmatikus, meleg szívű és elhivatott vezetőnek, a „családfőnek”.

A menhely egy-egy kutyusa az üzem hallját őrzi!

A menhely egy-egy kutyusa az üzem hallját őrzi!

A világ fejvédőgyártásának élvonalát képviselő német márka a profi versenysportban elért eredmények mellett amatőr kerékpárosok, lovasok, síelők százezreit, továbbá a munkájukat végző tűzoltókat, rendőröket védi a balesetek okozta fejsérülésektől. A német cég a fejlesztések és a trendmutatás terén is éllovas: gondoljunk a biztonság előtérbe helyezését szolgáló tarkóvédelemre, a fejlett szellőzéstechnikára vagy az aerodinamikát szolgáló irányzat elindítására. A gyárban létesített tesztlaborban –­ nem megelégedve a meglévő biztonsági követelményekkel – folyamatosan újabb és újabb vizsgálati módszereket dolgoznak ki.

A tervezőasztal felülről: jól látható hogy a CAD/CAM tervezés mellett folyamatosan készülnek a skiccek, majd minden sisakot "megfaragnak"...

A tervezőasztal felülről: jól látható hogy a CAD/CAM tervezés mellett folyamatosan készülnek a skiccek, majd minden sisakot “megfaragnak”…

Az ideális fejvédő a valós sérüléseket előzi meg. A cél elengedhetetlen része a teljes körű védelem biztosítása, illetve a bárki által könnyedén kezelhető, többirányú állíthatóságot biztosító rögzítőrendszer. A Casco egyértelműen arra törekszik, hogy kerékpárosként nyugodtan mehessünk ki a forgalomba vagy az erdei ösvényekre. A fejlesztésekért is felelős cégtulajdonos szívén viseli mindenki sorsát, és ebben nem ismer határt. Ha tehetné, Krauter úr a sportolók és tűzoltók mintájára a föld minden élőlényét megmentené a bajtól! Így az üzem mellé Európa egyik legkorszerűbb és „legemberibb” kutyamenhelyét létesítette, ahol négy főállású gondozó és egy állatorvos gondozza az utcáról befogott több száz ebet, amelyek a cudar élet után szerető környezetben, saját készítésű infrafűtésű kutyaházakban regenerálódhatnak.

Speciálisan a sisakgyártásra tervezett gépek mellett egy-egy jól képzett munkaerő...

Speciálisan a sisakgyártásra tervezett gépek mellett egy-egy jól képzett munkaerő…

[divider scroll_text=”Casco gyárlátogatás 2016″]
Visszatérve a sisakokra, a maximális biztonság, a pontos illeszkedés, a kényelem és a praktikus használat mindenképpen bonyolult, soklépcsős gyártástechnológiát feltételez. Sisakot lehet néhány lépésben fröccsöntéses módszerrel előállítani, de az borítékolhatóan nem fog a fenti elvárásoknak maradéktalanul megfelelni. Ezzel szemben a Casco SpeedAiro modell több mint 300 különböző munkafolyamatot követően készül el, amelynek gyümölcse egy aerodinamikus, kiválóan szellőző, kényelmes, maximális biztonságot nyújtó csúcsmodell, amely megjelenésében már-már a tudományos fantasztikum határát súrolja.

Krauter úr előadása a két új fejvédőről: a fejlesztések ésszerűen és logikusan épülnek egymásra!

Krauter úr előadása a két új fejvédőről: a fejlesztések ésszerűen és logikusan épülnek egymásra!

A Casco sisakok gyártásfolyamatát tavalyi látogatásunk során már ismertettük, olyan egyedi megoldásokat alkalmaznak, mint az In-mold szerkezetbe integrált Frameworks háló vagy a több darabból készült sisakmag, amely az ütés hatására szétnyílik, így semlegesítve a becsapódás erejét. Továbbá megbizonyosodtunk arról, hogy a minőség-ellenőrzés a Casconál nagy hangsúlyt kap: a csomagolást megelőzően minden egyes legyártott fejvédőt három dolgozó is gondosan átnézi, és csak akkor kerülhet ki a gyárból, ha mindegyik megfelelőnek találta. Aki a Casco márka mellett dönt, a minőség és a biztonság mellett teszi le voksát.

[divider scroll_text=”Casco gyárlátogatás 2016″]
Idén szakmai kérdésekkel felfegyverkezve vágtunk útnak Szatmárnémetibe. A minden részletre kitérő válaszok, magyarázatok, illetve energikus vendéglátóink lelkesedése azért még minket is meglepett. Első kérdésünk a sisakfejlesztésben tapasztalható trendekre vonatkozott. Az utóbbi 15 évben először a szellőzés, a dinamikát sugalló dizájn illetve az alacsony tömeg kapta a fő hangsúlyt, manapság viszont az aerodinamikus és a biztonságot fokozó fejvédők elterjedésének lehetünk szemtanúi. Emellett egyre több új sisakmodell szakágspecifikus. Kérdésünk: a jövő ez irányba mutat vagy az általános felhasználású modellek felé? Krauter úr válasza:

„Palettánk széles, az igényeket mind ki tudjuk szolgálni. A városban közlekedők vagy mondjuk a montisok számára idegenül hat egy aerodinamikára optimalizált sisak, az országútisok legtöbbje pedig igényli a teljesítményt maximalizáló technikai fejlesztéseket. Mi a szakágspecifikusság mellett tesszük le voksunkat: ezen modellek fejlesztése mellett próbálunk egy építőkockaszerű rendszert kialakítani, amely egy – a felhasználás függvényében változtatható – innovatív sisakmodellt takar. Ez a jövőre megjelenő Roadster-TC modell. Az integrált szemvédelem eleinte kizárólag a speciális aerodinamikus modelleken volt elérhető, de a kutatások azt mutatják, hogy a mindennapi közlekedésben is igény mutatkozik rá, főleg a dioptriás szemüveget viselők között. Ezért az új Roadster-TC felhajtható SPEEDmask szemvédővel is kiegészíthető, amely tudva levően az országúti kerékpározás terén aerodinamikai előnyökkel is jár. Emellett felszerelhető silddel, tehát többféle szakágat, stílust és felhasználást képes kiszolgálni. A két irányzat közül immár nem feltétlenül kell választani!”

Minden sisaknak megvan a sablonja, még azoknak is, amelyek nem kerültek sorozatgyártásra...

Minden sisaknak megvan a sablonja, még azoknak is, amelyek nem kerültek sorozatgyártásra…

Krauter úr állatmenhelye a gyár mellett: négy főállású gondozó és egy állatorvos gondozza az utcáról befogott több száz ebet, amelyek a cudar élet után szerető környezetben, saját készítésű infrafűtésű kutyaházakban regenerálódhatnak.

Krauter úr állatmenhelye a gyár mellett: négy főállású gondozó és egy állatorvos gondozza az utcáról befogott több száz ebet, amelyek a cudar élet után szerető környezetben, saját készítésű infrafűtésű kutyaházakban regenerálódhatnak.

A Casco tesztlaborban a legújabb kutatások alapján dolgozzák ki a tesztprotokolokat, ehhez megfelelő berendezéseket létesítve. Krauter úr tagja a tesztszabványok kidolgozásáért felelős nemzetközi intézetnek, következésképpen a téma elismert szakértőjének számít. A Casco tetszőleges szögből teszteli a sík és az éles felületű tárgyaknak történő becsapódást, s mivel a balesetek döntő része a tarkót és a homlokot éri, a sisakok ezen területei fokozott figyelmet kapnak. Emellett további három fontos vizsgálatot végeznek a fejvédőkön: tesztelik a sisak esetleges elmozdulását, a megfelelő rögzítéshez nélkülözhetetlen pántok nyúlását és a csatrendszer tartósságát, illetve a két irányból történő összenyomódást. Krauter úr:

„Hiába nyújt a sisak kiváló védelmet, ha az nincs a fejen megfelelően rögzítve. A rögzítőrendszer és az illeszkedés pontossága elengedhetetlen a fej teljes körű védelméhez. Sisakjaink nemcsak a nemzetközi szabványoknak, hanem az általunk kidolgozott szigorú teszteknek is megfelelnek. Minden legyártott széria véletlenszerűen kiválasztott darabja végigmegy az összes vizsgálaton, és ha bármilyen hiányosságot tapasztalunk, közülük egy sem kerül forgalomba.”

Miből lesz a "cserebogár"? A sisakszerkezet alapanyagát látjuk!

Miből lesz a “cserebogár”? A sisakszerkezet alapanyagát látjuk!

A Casco fejvédők kétségtelenül nem a legkönnyebbek a piacon: de egyáltalán kivitelezhető-e egy olyan Casco modell, amely a konkurencia gramm-mániás modelljeivel verseng? – szólt a következő kérdés Krauter úrhoz.

„A jelenlegi kínálatunkban szereplő fejvédőknél lényegesen alacsonyabb tömegű kerékpáros modell terveink közt nem szerepel. A sisaktechnika mai fokán – a legfejlettebb In-mold eljárásokkal dolgozva – a megfelelő biztonság minimálisan azt a tömeget feltételezi, amellyel a Casco sisakok ma rendelkeznek. A könnyebb fejvédők vagy a védett fejfelület méretét, vagy a védelem mértékét csökkentik. Általában a tarkó és a homlokvédelem esik áldozatul a grammfaragásnak, ahol a statisztikák a legtöbb fejsérülést mutatják. Gépjárműhasonlattal élve: miért nem gyárt a Volvo vagy a BMW pillekönnyű modellt az adott géposztályban? A tömegre igenis szükség van, ezt tesztjeink egyértelműen alátámasztják, a kérdéses 30-40 grammot viszont valójában nem érezzük, a kényelem és az illeszkedés az, ami a pillekönnyűvé, már-már észrevehetetlené teszi a sisak viseletét, és nem a mérleg által mutatott tömegadat.”

A két vadiúj 2016 Casco sisak: a Full Air RCC és a Roadster-TC

A két vadiúj 2016 Casco sisak: a Full Air RCC és a Roadster-TC

A szakmai beszélgetés természetesen tovább folyatódott, ezután jártunk a fejlesztőrészlegnél, ahol az új Casco modelleket megálmodják. Beavattak minket a 2016-ban megjelenő modellek megszületésének folyamatába, amelyről egy későbbi cikkben még írunk – természetesen a többi kérdésünkre adott válaszokkal együtt. Megsúgjuk, hogy az Eurobike beszámolóban is szereplő Full Air RCC minden idők legjobban szellőző fejvédője lesz, a Roadster-TC pedig egyenesen egy új kategóriát teremt. Kíváncsian várjuk a tesztpéldányokat, tapasztalataink várhatóan már tavasszal olvashatók lesznek.

Igen, a Casco gyárlátogatás a szerzőnek is maradandó élmény volt :-)

Igen, a Casco gyárlátogatás a szerzőnek is maradandó élmény volt 🙂

[divider scroll_text=”Casco gyárlátogatás 2016″]

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo