fbpx

Cape Epic 2014: A Schurter-Buys duó első szakaszgyőzelme

VIDEÓ! A SCOTT-Odlo csapat cross country specialistái nyerték a mai etapot. A sárga trikó kivételesen nem cserélt gazdát. Karl Platt búcsúzott a versenytől.

A szakaszokról minden nap 30 perces összefoglaló látható a televízióban, az RTL SportKlub csatornán, délelőtt 11.05-től. Vasárnap 9.15-től 9.45-ig lehet megnézni az előző nap történéseit, majd utána két órás élő közvetítés lesz a záró etapról, ahol Léderer Ákost a Bikemag.hu főszerkesztője, Takács Tamás segíti majd szakkommentátorként.

Az ismertető szerint a negyedik szakasz az élvezetes MTB versenyzést helyezi előtérbe. A 88 km hosszú és 1850 m szintet tartalmazó útvonal olyan, akárcsak egy hullámvasút, egynyomos ösvényekkel teleszőve.

A negyedik szakasz szinttérképe

A negyedik szakasz szinttérképe

Valószínűleg a SCOTT-Odlo MTB Racing versenyzői előzetesen is kiszemelték már ezt a z etapot. Tudták, hogy ha valahol, hát itt esélyük lehet a kiemelkedői technikai tudásukkal. Schurter és dél-afrikai társa, Buys is rendkívül ügyesnek számít ebben a mezőnyben, amit ma kamatoztatni is tudtak. Szakaszgyőzelmükben szerepet játszhatott az is, hogy érzésem szerint nem minden nap hajtották ki magukból a maximumot, így spórolni tudtak erejükkel.

A lejtőkön növelni tudtuk előnyünket, amit aztán a mászások során sikerült megtartanunk. Nagyon különleges érzés a szakaszgyőzelem – örvendezett Buys.

A világ legjobb MTB versenyzőjének is sokat jelent egy Cape Epic szakaszgyőzelem

A világ legjobb MTB versenyzőjének is sokat jelent egy Cape Epic szakaszgyőzelem

Másodiknak ma is a Centurion – Vaude duó érkezett. Érdekesség, hogy Markus Kaufmann és Jochen Käss áll a legjobb (13.) helyen összetettben azok közül, akik merev vázas géppel versenyeznek. Lehetne a pozíció sokkal előkelőbb is, ha nem törik el Kaufmann alatt a váz a 2. szakaszon.

A dobogó legalsó foka ismét a Robert Mennen-Kristian Hynek párost illette, ezzel tovább növelték előnyüket összetettben. Az idei Cape Epic-en ők az első csapat, akik egy napnál tovább képesek voltak megtartani a sárga-zebra csíkos trikót.

A Topeak Ergon csapata holnap is sárga trikóban kezdheti a napot

A Topeak Ergon csapata holnap is sárga trikóban kezdheti a napot

A nap szomorú híre, hogy a Team Bulls versenyzője, Karl Platt térdsérülése olyan komolynak bizonyult, hogy kénytelen volt feladni a versenyt. Még kedden, egy esés során sérült meg, de már tegnap is hatalmas fájdalmakkal küszködött. “Plattos”-nak ennél fogva még legalább egy évet várnia kell 5. Epic győzelmére.

Már csak be akartam fejezni a versenyt. Még soha nem adtam fel az Epic-et ezelőtt. Az első emelkedőn egyből tudtam, hogy baj van. 7 km után mondtam Ursnak, hogy képtelen vagyok hajtani. Nem mondanám, hogy életem legnehezebb döntése volt, egyszerűen nem volt választásom. Nagyon csalódott vagyok, mert életem formájában voltam. Vissza fogok jönni jövőre. Köszönöm mindenkinek a bíztatást – kesergett Platt.

Karl Platt térde nem bírta tovább

Karl Platt térde nem bírta tovább

Christoph Sauser számára is távolabb került az áhított 5. győzelem. A Specialized menői ma folytatták pechszériájukat. Schurter és Buys támadásánál elszakadt „Susi” lánca, majd az őrült üldözés közben a svájci pedálja leakadt egy sziklán, amit hatalmas esés követett. Mit szólhat ehhez csapattársa Rabon, akitől az MTB tapasztalat hiánya miatt inkább vártunk volna ilyeneket? Összetettben előreléptek egy helyet, már másodikok, de az időhátrány nőtt.

Sauser épp a láncot szereli

Sauser épp a láncot szereli

Említést érdemel a Torpado Factory csapat, akik már a 4. pozícióból várják a folytatást. Roel Paulissen neve ismerősen csenghet az olvasóknak, hiszen a belga korábban maraton világbajnok is volt. Párja az Androni Giocattoli csapat egykori profi országúti versenyzője Riccardo Chiarini.

A nőknél Ariane Kleinhans és Annika Langvad (RECM 2) megnyerték az etapot és átvették a vezetést összetettben is. Sikerükhöz kellett az éllovas Esther Süss – Sally Bigham (Meerendal) páros balszerencséje is. Süss rugóstagja a rajt után nem sokkal elengedte a levegőt megnehezítve a svájci versenyzőnő dolgát.

Ariane Kleinhans diktálja a tempót Annika Langvad előtt

Ariane Kleinhans diktálja a tempót Annika Langvad előtt

A nap krónikájához tartozik még, hogy Burry Stander özvegye Cherise is feladta a versenyt. Eddig a vegyes párosok közt második helyen állt Theo Blignaut oldalán, de légzési nehézségei adódtak, egészségi állapota nem tette lehetővé a folytatást.

A negyedik szakasz eredményei:

1. Nino Schurter – Philip Buys (SCOTT – Odlo MTB Racing) 3:46.04,9
2. Markus Kaufmann – Jochen Käss (Centurion Vaude) +1.26,8
3. Robert Mennen – Kristian Hynek (Topeak – Ergon Racing) +1.41,7
4. Roel Paulissen – Riccardo Chiarini (Torpado Factory) +1.57,2
5. Tim Böhme – Simon Stiebjahn (Team Bulls 2) +3.01,4
6. Christoph Sauser – Frantisek Rabon (Meerendal Songo Specialized) +3.48,0
7. Matthys Beukes – Gert Heyns (SCOTT Factory Racing) +4.36,3
8. Ben Bostrom – Paolo Cesar Montoya (Meerendal Songo Specialized 2) +5.52,4
9. Erik Kleinhans – Nico Bell (RECM) +8.27,5
10.Kevin Evans – Max Knox (FedGroup Itec) +8.48,6

Az összetett állása:

1. Robert Mennen – Kristian Hynek (Topeak – Ergon Racing) 18:44.28,4
2. Christoph Sauser – Frantisek Rabon (Meerendal Songo Specialized) +11.47,5
3. Tim Böhme – Simon Stiebjahn (Team Bulls 2) +13.46,5
4. Roel Paulissen – Riccardo Chiarini (Torpado Factory) +26.05,5
5. Nino Schurter – Philip Buys (SCOTT – Odlo MTB Racing) +37.15,1
6. Lukas Flückiger – Martin Fanger (BMC MTB Racing) +38.06,9
7. Kevin Evans – Max Knox (FedGroup Itec) +55.36,6
8. Matthys Beukes – Gert Heyns (SCOTT Factory Racing) +1:06.40,8
9. Erik Kleinhans – Nico Bell (RECM) +1:12.02,8
10.Stefan Sham – Thomas Dietsch (Team Bulls 3) +1:12.22,7

Videó a negyedik szakaszról a Specialized csapat szemszögéből:

Bónusz kép tegnapról: Hannes Genze keze esést követően

Bónusz kép tegnapról: Hannes Genze keze esést követően

Cape Epic, a harmadik szakasz összefoglalója
Cape Epic, a második szakasz összefoglalója
Cape Epic, az első szakasz összefoglalója
Cape Epic a prológ összefoglalója
Cape Epic beharangozó az esélyesekkel és a szakaszokkal

Képek:Cape Epic/SPORTZPICS

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo