fbpx

Benkó Barbara-interjú: „Elvárások nincsenek, célok vannak!”

A nemzetközi elitbe tartozó mountain bike versenyzőnk, Benkó Barbara (Focus XC Team) túl van 2016. első megmérettetésén, vagy ahogy ő fogalmaz: „sokkján”. A négynapos Ciprus Sunshine Cup után készítettünk vele interjút, s úgy tűnik, Barbi bizakodó a szezont illetően.

(A Ciprus Sunshine Cup-ot Gunn Rita Dahle (Multivan-Merida) nyerte, teljes eredménylista: csc16_1_st4_women-GC)

Benko_barbara_ciprus_image1 (1)

Bikemag: Mi jut eszedbe először az első idei versenyről? Hogyan értékeled a teljesítményed?

Benkó Barbara: Sokk. 🙂 Brutál kemény volt így elsőre a téli felkészülés után, de napról napra jobban éreztem magam. Azt gondolom elégedett lehetek az összetett 11. hellyel, kihoztam a lehetőségeimből a maximumot és végig küzdöttem. Verseny előtt még otthon sikerült összeszednem egy ételmérgezést, elég cudarul voltam pár napig, fogalmam nem volt mire lehetek így képes, de aztán hamar összekaptam magam szerencsére. Kedden utaztam ide, akkor még reggel igencsak rosszul voltam, de a csütörtöki prológra már lényegesen javult a helyzet és szerintem nem vetett vissza nagyon a gyomrom.

212, Benko, Barbara, Focus XC Team, TV Haiger, HUN 215, Osl, Elisabeth, Ghost Factory Racing Team, , AUT

Bikemag: A lista alapján erős és sűrű volt a mezőny, milyen volt ez belülről?

Benkó Barbara: Sokkal durvább mezőny volt idén, mint tavaly. Hiányzott a két nagy név, Neff és Langvad, de jött helyette 5 másik nagy… Nem felejthetjük el, hogy olimpia éve van, mindenki topon van már korán, a mezőny sokkal sűrűbb, a nagy országoknál megy a belső harc a helyekért ki menjen Rióba, kemény év lesz. Számok alapján meg érzésre is fejlődtem tavalyhoz képest, ezért kicsit talán többet vártam magamtól helyezésben, de itt megkaptam a ciprusi valóságot az arcomba, talán nem is tett rosszat… Mindenesetre motiváltabb vagyok, nagyon hasznos volt ez a négy nap, látjuk most miben kell még fejlődni. Az időket megnézve viszont közelebb kerültem az elejéhez, ami mindenképp biztató.

212, Benko, Barbara, Focus XC Team, TV Haiger, HUN

Bikemag: Vannak, akik már nyélen vannak a mezőnyben? Mennyire bíztató a versenyen javuló formád, ha azt nézzük, hogy kimerítő hetek vannak mögötted és még nem vagy benne a formába hozó időszak közepében?

Benkó Barbara: Óóó, hogyne, sokan nyélen vannak már. Ez is más volt tavalyhoz képest. Akkor mindenkinek ez volt az első verseny, most sokan Görögországból jöttek át, 8 (!!!) versenynappal a lábukban. Azért az nagyon nem mindegy. Első nap én úgy szenvedtem, mint még életemben talán soha, hogy ott maradjak az elejével, de aztán le is szakadtam, a célban azt hittem nem lesz holnap… Aztán volt és szombaton éreztem magam a legjobban. Biztató, hogy napról napra jobban ment és jöttem bele a versenytempóba. A mezőny fele mint mondtam már február eleje óta benne van a versenyben, a másik fele meg topon van a Cape Epic miatt és eljöttek még ide edzeni. Szóval nem volt egyszerű a helyzet, korainak éreztem, de nagyon hasznos a szezon elején egy-egy ilyen durvulás.

212, Benko, Barbara, Focus XC Team, TV Haiger, HUN

Bikemag: Milyen felkészülésen vagy már túl?

Benkó Barbara: Sok edzőtáborban nem voltam, egészen pontosan egyben, Gran Canarián voltam 3 hétig saját szervezésben. Azt kell mondjam nagy mázlink volt a téllel, Szilveszter éjjelig egyszer sem ültem görgőn, végig ki lehetett menni edzeni. Aztán januárban megérkezett a tél, de a cyclocross ob után én már repültem is el, addig meg gyorsan levizsgáztam mindenből. Kanárin viszont elég durva blokkokat nyomtam, éreztem is amikor hazajöttem, repült a bringa… Aztán itthon sokszor görgőre kényszerültem, elkezdtem újra a gyakorlatokat, szakmai ártalomként behúztam egy szemgyulladást, de szerencsére jó  kezekbe kerültem, mert épp kórházi gyakorlaton voltam a szemészeten és a gyakorlat vezetőm hamar rendbe hozott.  Aztán jött az ételmérgezés Ciprus előtt, éreztem, hogy nem kellett volna hazajönni. 🙂 Otthon töltött időm kicsit hektikus volt és nem túl ideális szezon előtt, de remélem most már minden a rendes kerékvágásba kerül, mire elkezdődik az európai szezon. A tél szerintem jól sikerült, végig tudtam mindent csinálni, problémamentes volt a felkészülésem, bizakodó vagyok és remélem kijön majd a versenyeken is amit tudok. A mostani négy nap jó jeleket mutat.

212, Benko, Barbara, Focus XC Team, TV Haiger, HUN

Bikemag: Hol tartasz ezekből a jelekből kiindulva az elmúlt évekhez is viszonyítva? Elégedett vagy?

Benkó Barbara: Szerintem előrébb vagyok mint eddig. Jól is érzem magam, az idők is azt mutatják, hogy közelebb kerültem az elejéhez. Kicsit ilyen diesel motor vagyok, nekem kell pár verseny mire bemelegszem, de ezért is vagyok most itt. Látom, miben kell még javulni, de a fontos versenyekig van még idő, tudunk ezeken javítani és a Világkupákra remélhetőleg jó leszek. Nagyon örülök, hogy a Tomival és a Bélával készülhetek, elég jól harmonizálunk és ők valahogy tudják hogy kell kihozni belőlem a maximumot, ami nagyon fontos. Jól tudunk együtt dolgozni és ez extra motivációt ad, közösek a célok, látom a fejlődést, sokat tanulok, 100%-ig megbízom bennük és tudom, hogy jót akarnak nekem!

212, Benko, Barbara, Focus XC Team, TV Haiger, HUN

Bikemag: Hogyan folytatódik a szezon? Elvárások?

Benkó Barbara: Itt maradok most egy hetet, vasárnap van még egy C1 Cipruson, aztán megyek haza. Utána lassan beindul az európai szezon. Tihany kupán gondolkodom, hogy elindulok edzésképp, de ezt majd spontán eldöntöm, utána lesz Szerbiában egy S1, majd Langenlois, Pula C1 és egy HC Bundesliga az első blokk. Aztán jön minden sorban, többek között a C1 Pilis-kupa, ami hazai pálya. Én egészen biztosan kihagyom az ausztrál Világkupát áprilisban és majd májusban szállok be Albstadtban és La Bresse-ben. Elvárások nincsenek, célok vannak inkább. Legfontosabb, hogy egészséges maradjak és konstans teljesítményt nyújtsak a Világkupákon, lehetőleg minél jobb helyezéssel. Illetve a Világranglistán még előrébb jönni.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo