fbpx

Az utolsó szalmaszál, avagy rajtol a Székely Körverseny

Utolsó, egyben talán legfontosabb állomásához érkezett a kerékpáros világbajnokság kvalifikációja, hisz a Nemzetközi Szövetség augusztus 15-én zárja a ranglistákat. Hazánk egyetlen kontinentális csapatának az UtensilnordOra24.eu-nak már csak egyetlen lehetősége maradt az érdemi pontszerzésre, hogy a már biztosnak tekinthető egyéni részvétel mellett a vb-programban tavaly debütáló versenyszámra, a csapatidőfutamra is kvalifikációt szerezzenek.

Augusztus 8. és 10. között immáron hetedik alkalommal rendezik meg Székelyföld Kerékpáros Körversenyét, amely sajnálatos módon idén a tavalyinál kevesebb csapattal és szakasszal rajtol. Míg az elmúlt évben 22 klub képviseletében több mint 170 sportoló versengett, idén eddig csupán 10 (+ 4 csapat nevezése még kérdéses) gárda jelezte biztosan részvételi szándékát. A négynapos szakaszverseny 2013-ra háromnaposra szűkült, miután a szervezők törölték a csapatidőfutamot.

szekely2

Az első napon, augusztus 8-án, csütörtökön Csíkszereda központjából Háromszékre kerekezik a mezőny. Tusnádon, Kézdivásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön sprinthajrák, míg a Nyerges-tetőn egy 2. kategóriás emelkedő vár a karavánra.

A körverseny királyetapjának is nevezhető második szakasz során három 2. kategóriás (Tolvajos-tető két alkalommal, illetve a Libán-tető), valamint egy 3. kategóriás mászást kell teljesíteniük a sportolóknak, emellett Szentegyházán, Gyergyószentmiklóson és Csíkszeredán sprinthajrák lesznek kijelölve.

Az utolsó versenynapon, szombaton két félszakasz szerepel a háromnapos megmérettetés programjában. Délelőtt 10 órakor a Tolvajos-tetőn álló Hármaskereszttől indítják az egyéni időfutamot, amelynek során a 7 kilométerrel távolabb fekvő Hargitafürdőre kell feljutni, majd délután 17 órakor kezdődik a zárószakasz, melynek során a mezőny a Csíkszereda–Csíkrákos–Szépvíz–Csíkszereda útvonal megtétele után a Csíkszereda utcáin kialakított 5,5 kilométeres pályán teljesít majd 17 kört.

szekely1Csapatok:

Kontinentális – 5

ISD (Ukr)
Kolls (Ukr)
Tusnad (Rou)
Utensilnord Ora24.eu (Hun)
Wallonie Bruxelles (Bel)

Regionális Klubok – 4

Bellotto (Rou)
Brisaspor (Tur)
CMI Greenover (Usa)
NorthEast England Velo 29 (Gbr)

Nemzeti Válogatottak – 1

Moldova

(kérdéses Gourmetfein Simplon (Aut), a Hemus (Bul), Bulgária és Románia válogatottjainak részvétele)

A szakaszok első három helyezettje 8, 5 és 2 ponttal gazdagodik, míg az összetettben az első nyolc helyezettet díjazzák 40, 30, 16, 12, 10, 8, 6 és 3 ponttal. A versenyen így összesen 185 pont kerül kiosztásra, amelyből Stubán Ferenc sportigazgató előzetes számítása szerint 49 pontra lenne szüksége csapatunknak a világbajnoki csapatidőfutam kvalifikációjához. Nagy harc várható, mivel akvalifikációban legnagyobb ellenlábasok közül (Rusvelo, Cult, Bretagne, ISD) az ukrán ISD is a mezőny tagja lesz ezen a hétvégén.

Az Utensilnord Ora24.eu gárdája a Cador Rida, Dér Zsolt, Kenyeres Ábel, Kusztor Péter, Lovassy Krisztián, Alessandro Mazzi, Federico Rocchetti és Simon Péter alkotta nyolcassal indul.

Stubán Ferenc sportigazgató a következőket nyilatkozta a verseny előtt: „ A srácok nagyon motiváltak. Szerencsére folyamatosan megvan bennük a hit és a harci szellem. Igyekezni fogunk, hogy főszereplői lehessünk a versenynek.”

A csapat a Tordai Hair Cosmetics jóvoltából egy nappal hamarabb tudott kiutazni a megmérettetésre, így több idejük marad a regenerálódásra.

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo