fbpx

Az UCI engedékeny lehet klenbuterol-doppingügyekben

A közelmúltban, Kínában előforduló klenbuterol-pozitív doppingesetek következményeként a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) – a WADA-val egyetértésben – levélben hívta fel a nemzeti szövetségek figyelmét a Kínában és Mexikóban nagy eséllyel előforduló ételszennyezés kockázatára.

(a kép illusztráció)

(a kép illusztráció)

Bő egy hónapja a háromszoros időfutam világbajnok, ausztrál Michael Rogers és a fiatal belga Jonathan Breyne doppingtesztjében is kimutattak klenbuterolt, mindkét eset Kínában történt. Lévén anabolikus hatóanyagú doppingszerről van szó, koncentrációtól függetlenül automatikusan felfüggesztés jár érte, ha az A-minta pozitív. Az eddigi gyakorlat szerint a nemzeti szövetségek a legtöbb esetben két év eltiltást szabnak ki az eljárás végén a sportolókra.

Levelében Brian Cookson, az UCI-elnöke kiemeli, hogy “minden nemzeti szövetség tegye meg a lépéseket, hogy felhívják a sportolók figyelmét a főleg Kínában és Mexikóban leselkedő veszélyre”, amit a klenbuterol állattenyésztésben való alkalmazása következtében a szennyezett hús fogyasztása hordoz magában, és azt tanácsolják a kerékpárosoknak, hogy ezekben az országokban egyáltalán ne fogyasszanak húst.

Az UCI szóvivője, Lois Chenaille a velonation.com portál kérdésére azt is elmondta,hogy az UCI akceptálhatja, ha az említett sportolók ügyének elbírálásakor a nemzeti szövetségek – enyhítő körülményként – figyelembe veszik ezt a jelenséget, enyhébb ítéletet kiszabva. „A nemzeti szövetségek hoznak ítéleteket az ügyekben, majd az UCI eldönti, hogy jóváhagyja-e azokat, vagy fellebbez ellenük.” Ha visszatekintünk például Alberto Contador ügyére, 2011-ben az UCI még fellebbezett, mikor Contadort – figyelembe véve a spanyol GT-menő szennyezett hús-sztoriját – felmentette a spanyol szövetség.  (Hozzátéve, hogy Contador ügyében a szóban forgó hús Spanyolországból származott).

Megjegyzés: A klenbuterolról röviden azt kell tudni, hogy anabolikus hatóanyagokat tartalmaz, testhőmérséklet emelő és zsírégető hatású is, és kevésbé szakszerűen fogalmazva a „primitív” doppingszerek közé tartozik. Utóbbit azért fontos kiemelni, mert olyan szer, ami bár nagyon hatékony, de nagyon egyszerűen és nagyon hosszú ideig kimutatható vizeletmintából és a legkisebb koncentrációért is automatikus eltiltás ját. Ezért már nem olyan népszerű azoknak a „komoly” profi sportolóknak a körében, akiknek sportágában fokozott doppingellenőrzés folyik. Használata inkább a konditermekre – és persze egyes országokban, ahol nem jár érte súlyos büntetés – az állattenyésztésre korlátozódik (javítja a hús-zsír arányt).

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo