fbpx

Author 2017: új bringák nőknek és takarékos szamurájoknak

A szokásos jó ár/érték arányt képviselő kínálat mellett tavaly egy szenzációs acél gravel bike, a Ronin volt az Author stand sztárja. 2017-re ennél is tovább mennek a csehek, pontosabban visszavesznek, legalábbis az árból…

author_bike_2017_001

Mindenek előtt azonban nézzük röviden mit kell tudni az Authorról, hiszen a prágai gyártó térségünk egyik vezető kerékpármárkája. Az Author kerékpárvázak Tajvanon készülnek, a fejlesztés pedig a Prágai Műszaki Egyetemmel együttműködve történik, a designért a híres formatervező, Pavol Sajtak felelős, a prototípusokat pedig profi bringások tesztelik.

author_bike_2017_023

Az összes Author által tervezett és gyártatott váztípus a piacra kerülést megelőzően szigorú nyúzópróba alá kerül. Minden egyes új termék prototípusát statikus és dinamikus tesztek alá vetik, amely összesen 14 vizsgálatot foglalnak magukba. Emellett a gyártósorról lekerülő minden egyes váz két roncsolásmentes vizsgálaton megy keresztül: az egyikkel a fejcső, a másikkal a középrész torzionális merevségét ellenőrzik.

author_bike_2017_011

Az Author kiemelt figyelmet tulajdonít a beszállítók megválasztására: így például a vázaihoz felhasznált karbon alapanyagot a japán Toraycától szerzi be, amely az alapanyaggyártás tekintetében a világ élvonalában foglal helyet. A cég neve ismerős lehet a Forma 1 világából, illetve a Torayca alapanyagból épít a nagy nevű olasz Pinarello és a Wilier is. A karbon szövet a tajvani Carbotec cég jóvoltából nyeri el végleges formáját, ők már régóta beszállítói a cseh márkának.

author_bike_2017_027

Most azonban hagyjuk egyelőre a szénszálas alapanyagokat, hiszen 2017-re egy alumínium-vázas bringa számít az egyik legfőbb újdonságnak, mely az általunk is tesztelt acél Ronintól eredeztethető. Az új tárcsafékes gravel bike az alu Aura országúti szériába tartozik, Aura XR névre hallgat.

author_bike_2017_006

Az Author XR könnyű, triplán húzott alumínium csövekből hegesztett vázra épül, a villa is alumínium, így jobb tömegadattal büszkélkedhet, mint az acél „Szamuráj”, pedig az árcédulán még a remek ár/érték arányú Roninhoz képest is kisebb összeg szerepel, az 1000 eurós álomhatár alatt marad!

A szett hasonló, mint a Ronin alkatrészei, Tiagra váltórendszer, TRP Spyre mechanikus tárcsafékekkel. Utóbbiakról tudni kell, hogy két oldalról működik a dugattyú, ami kiemeli így a legtöbb mechanikus tárcsafék közül. Vittoria gravel gumikkal szerelik, amivel instant nekivághatunk akár a téli bereknek is. Hat méretben lesz kapható egészen 58-asig.

author_bike_2017_008

Országúton továbbra is maradnak az Author kínálatában a Charisma versenybringák. Nem véletlen a „verseny” előtag, hiszen teszteltük már ezt a kerékpárt is, és kimondottan sportos jegyeket mutatott, főleg a geometria szempontjából.

author_bike_2017_020

Az Author itthon a merevfarú mountain bike-ok terén is kelendő, nagyjából itt is viszik tovább az ismert modelleket, új színekkel és a frissülő alkatrészcsaládokkal. Az ár továbbra is a közép-európai pénztárcához igazodik egészen a karbonvázas XC/maraton gépig, a Sectorig.

author_bike_2017_016

Ami újdonságként hatot (s talán nem csak az ízléses, szép színösszeállítások miatt), hogy az Author kiemelt figyelmet fordít 2017-ben a hölgyekre. Azokban a kategóriákban kínálnak különös figyelemmel tervezett női kerékpárokat, melyekben a magyar bringázó hölgytársadalom is erősen érdekelt.

Vagyis 200 ezer vagy 150 ezer forintos, terepen, túrázásra is alkalmas főleg 27,5-es kerékméretű merevfarú mountain bike-ok, nőies színekkel, specifikus alkatrészekkel. Itt van például a Pegas ASL, amely Shimano Acera felszereltséggel 200 ezer Forint körüli árszinten ideális választás minden nőnek, aki hétvégén előnyben részesíti a hegyikerékpározást a baracklekvár főzéssel szemben.

author_bike_2017_012

Vagy nézzük a szintén tárcsafékes, 6061-es alumínium vázra épült Impulse-t, melynek a felsőcsöve enyhén hajlított, így a teljesen kezdőknek sem lesz gond az átlépési magassággal. Ez a pink színű kerékpár gyakorlatilag a belépő szintet képviseli a megbízható kerékpárok világába, Shiamano Altus alkatrészekkel 150 000 Ft körüli áron.

author_bike_2017_024

A cross-trekkingek között is találunk figyelemre méltó női bringát, szintén kiváló ár/érték aránnyal, a türkiz zöld díszítésű fehér Vertigo nyergében akár aszfalton, akár vidéki „poros utakon” is túrázhatunk. A váz nem klasszikus női váz, de a hajlított felsőcső alacsony átlépést garantál, a teleszkóp pedig kisimítja a rossz minőségű utakat.

Érdemes még pár szót ejteni az Author kínálatában a bike-packing termékekről, vagyis a kerékpár legkülönbözőbb pontjaira felszerelhető kisebb-nagyobb méretű táskákról. Ezek esetében is igaz, hogy közép-európai áron kapunk kiváló minőséget. Nem csak Author bringákhoz érdemes beszerezni ezeket a táskákat, melyek körképünk alapján is a legjobbak közé tartoznak.

A táskák mellett Author márkajelzéssel ellátott kiegészítő szerepel a katalógusban, a sisakoktól, mezeken át a villogókig, bővebb információkért érdemes böngészni a hazai forgalmazó honlapját: BikePlus.hu  – AUTHOR

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo