fbpx

Parti András az Andalucia Bike Race-ről: “Nagyot mentünk a végén!” – Frissítve még több beszámolóval

Az Andalucia Bike Race utolsó két szakasza nagy izgalmakat hozott az összetett elsőségért folytatott küzdelemben, a magyar párosoknak pedig sikerült megőrizni az első négy etapon elért pozícióikat.

Az Andalucia Bike Race 5. szakasza az egykori profi kerékpárosokból és a maratonspecialistákból álló mezőnyt kissé átrendezte. A Cordobából induló és oda érkező 82 km-es távot a férfiaknál Romero és Leao Pinto nyerte, bár a 3. szakasz során elszenvedett jelentős időhátrányuk miatt a velük együtt befutó Topeak Ergon Team-es Alban Lakata és Kristian Hynek vette át a vezetést az összetettben. A 4. szakasz végén még az élen álló Tiago Oliveira/David Rosa páros egy láncszakadás miatt jelentősen visszaesett, de volt még esélyük volt felkapaszkodni a dobogóra egy huszáros hajrával az utolsó szakaszon. Erre az utolsó előtti szakasz után még Stöckli csapatban versenyző Mathias Flueckigernek és Nicola Rohrbach-nak volt némi sansza.

A hölgyeknél nem történt változás: Milena Landtwing és Ester Süss megőrizte az összetettbeli vezetést, Claudia Galicia és Tania Zakelj alkotta páros az 5. szakasz megnyerésével feljött a 2. helyre.

stage5_sportograf_(c)thomas_schermer_DSC_3929-sajtohozA magyar eredmények a következőképpen alakultak: a Parti András/Juhász Zsolt páros (WABERER’S AREUS MTB TEAM 1) a 19. helyen végeztek az 5. szakaszon, míg a Oscar Ferrer és Blazsó Márton páros (KROSS – PROBIKE RACING TEAM) a 18. helyen futottak be. A lányoknál Dosa Eszter és Poór Brigi (VITALITÁS SE-KROSS-MERIDA-HUNGARY) a 7. helyen álltak összetettben.

A 6. szakasz 56 km hosszú volt, amelyben a vezető „Topeak-es” Alban Lakata/Kristian Hynek párosnak sikerült megőrizni az összetett első helyet, Tiago Oliveira/David Rosa feljött a második helyre, míg Romero és Leao Pinto végzett a dobogó 3. fokán. Partiék huszáros hajrával a szakaszon 6.-ként futottak be, amellyel a 18. helyen zárták az összetettet, Blazsó Marciék pedig eggyel hátrébb. A lányoknál Eszti és Brigi összetettben a 7. helyen végzett szűk 15 perccel a győztes Milena Landtwing és Ester Süss páros mögött.

Parti Andris ezt a rövid élménybeszámolót küldte a versenyről:

Kíváncsian vártam az Andalucia Bike Race-t, mert még soha nem indultam, ilyen hosszú stage versenyen. Az utazás nem volt legoptimálisabb, mivel csak a start előtti éjszaka érkeztünk a szálasra, de bevállaltuk, mert csak szombaton jött direktbe járat Malagába. Ennek ellenére, még az első szakaszon egészen “használható” voltam. Ekkor még én igyekeztem Zsoltit segíteni néha. Itt a 27. helyen futottunk be, együtt Szatmáry Andrissal és Vigh Zolival, de ekkor már szerintem mindannyian éreztük, hogy ez nem lesz egy sétagalopp…

A második szakaszon is még egészen jól éreztem magam, de akkor pár szűkebb előzés után, nem volt egyszerű felküzdenem magam Zsoltira. Talán ez tette be a kaput a 3-4. szakaszra. Az előbbi még hagyján, de már itt is borzasztóan megszenvedtem. Viszont a 4. szakasz valami katasztrófa volt. Az még egy dolog, hogy a rajtnál, csak alig volt pluszban a hőmérő higyanyszála, de az első pár kilométer után, már éreztem, hogy baj van…

Iszonyú rosszak voltak a lábam, nagyon szenvedtem, de most úgy, hogy nagyon lassan is mentem… Rossz érzés volt, mert Zsoltival a kettőnk eredménye számít, így nem akartam cserben hagyni, de képtelen voltam normális tempót menni. Zsolti sokszor szó szerint tolt vont, én meg majd meghaltam. A karjaim is meg mindenem úgy elfáradt, hogy nem akartam elhinni. Valahogy bekerültünk a célba a 30. helyen, de nem tudtam mi lesz másnap. Ráadásul, még ezen a napon utaznunk is kellett bő 100 kilométert, mert máshol folytatódott a verseny. Minden esetre Zsoltinak hálás lehetek.

Viszont az 5. szakaszra, sokat javultam, sikerült kicsit rendbe raknom magam, bár, még a szakasz elején, sikerült felfelé elesnem, és úgy rátenyerelnem egy sziklára, hogy utána elég komoly szinten fájt, csak a célba láttam, hogy teljesen belilult. Mindenesetre, végig tapadtam Zsoltira, és egy elég jó hajrával a 14. helyen végeztünk aznap. Majd jött az utolsó szakasz… Némi gézzel bekötöttem a kezemet, majd ráerőltettem a kesztyűt. Még az első kilométerekben, nem éreztem mindig az erőt, de aztán fokozatosan bemelegedtem. Bár, bő 10 kilométerrel a vége előtt, a kistányérom elengedte magát, így meg is kellett állnom, maradt csak a nagy, de ekkor már méregből is mentem. Nyélen próbáltam Zsoltira felérni. Majd mikor sikerült, elég komoly tempóra váltottunk, sorra előztük meg a csapatokat. Őrült utolsó 10-es volt! Végül az igen előkelő 6. helyen futottunk be az utolsó szakaszon, az összetettben pedig előrébb léptünk a 18. helyre. Nagy köszönettel tartozok Juhász Zsoltinak, sokat segített nekem, illetve a stábnak szintúgy!

Egy biztos, ez hasznos tapasztalat volt, azt hiszem ez kicsit más világ az egynaposokhoz képest, hat napig, minden nap, egy maratont teljesíteni. Talán még lesz értelem ezzel próbálkoznom…

FRISSÍTÉS: A helyszínen segítőként tevékenykedő Szász Viktortól a következő beszámolót kaptuk a versenyről:

Andalucia Bike Race! 5-6. nap: a végkifejlet.

A verseny az 5-6. etapra áttette a székhelyét Cordobába, ahol sokkal alacsonyabbak a hegyek, mint Jaen környékén, így a csütörtöki szakasz 86 kilométere inkább egy hosszú XCO pályához hasonlított sok rövid meredek emelkedővel és technikás lejtőkkel

A férfiaknál az 5. szakaszt ismét az Extremadura MTB Team nyerte, és ezzel sikerült visszakapaszkodniuk a dobogóra. Szorosan mögöttük a Hynek/Lakata kettős (Topeak Ergon Racing Team 1) érkezett, akik az összetettben is átvették a vezetést, mivel közös erővel sikerült megrogyasztani az addig élen álló SELEÇÃO NACIONAL LIBERTY SEGUROS 1 csapatot, akik 7 percet veszítettek ezen a szakaszon, így jelenleg a 2. helyen állnak. Több “nagyágyú” is a feladás mellett döntött, mint a Cink/Litscher-kettős.

Juhász Zsoltnak és Parti Andrásnak  (WABERER’S AREUS MTB TEAM 1) igazán feküdt ez az XCO-hoz hasonlító szakasz, és a 14. helyen fejezték be a napot, amivel az összetett 19. helyére jöttek előre.

A Blazsó/Ferrer (KROSS – PROBIKE RACING TEAM) duó is jól haladt, azonban a szakasz végén egy eltévedésnek köszönhetően értékes perceket veszítettek. Azonban a szakaszon elért 23. helyezésükkel így is az összetett 18. helyrére kerültek, mivel ma 5-6 Top 20-as csapat is gyengélkedett.

Blazsó Márton így vélekedik erről:

“Számomra ez volt a legnehezebb nap egyértelműen, de szerintem a csapattársam, Oscar számára is. Nagyon erősen kezdett, s igazából cross-country-s lévén várhatóan 2,5-3 óra után teljesen megtört. Onnantól kezdve majdnem minden emelkedőn meg kellett tolnom, ami önmagában nem is volna rossz, mert jól haladtunk, a 18-19. helyen, azután viszont az utolsó 2km-en eltévedtünk, mert nem volt egyértelmű ez egyik nyíl, ott bő 5 perc hátrányt szedtünk össze. Ez lelkileg megviselt, hogy ennyi munkát tettem bele, viszont nem vesztettük az összetettben pozíciót.”

A hölgyek versenyében is felfordulást okozott az eddigiektől eltérő jellegű szakasz. A  Zakelj/Galicia (POLAR TREK TEAM) kettős több, mint 7 perccel nyerte a szakaszt az összetettben vezető Landtwing/Süss (WHEELER PRO TEAM) előtt, így az utolsó szakasz előtt már csak 4 és fél perc volt a hátrányuk.

Magyar vonatkozásban a Dósa/Poór (VITALITÁS SE-KROSS-MERIDA-HUNGARY) ismét a 6. helyen érkezett a célba. Eszter értékelése:

“A mai 92 km-re sikeredett szakasz (az eredetileg 86,23 km helyett) szerencsékre csak kevés saras szekciót tartalmazott, azonban csak a táv maga volt maratonos, a pálya stílusa inkább hasonlított az XCO-éra: sok, rövid, de meredek emelkedő és lejtő jutott ma osztályrészül a bringásoknak. Itt, Cordobában már kellemes, 20C fok körüli hőmérsékletben is tekerünk, amit nem igazán bántunk…

A versenyzésünket egyébként a megfontoltság jegyében teljesítettük, többször meg-megnyomva egy-egy szakaszt, hogy ellenfeleinknek eszébe se jusson felvenni velünk a kesztyűt.

Szerencsére technikai gond nélkül abszolváltuk a mai szakaszt, s hatodikként értünk célba. Örömünkben csapán annyi az üröm, hogy spanyol ellenlábasaink az előttünk lévő boxból startoltak el (erre sajnos a korábbi napok során is volt példa), így elég nagy előnyre tettek szert (ti. nem is láttuk őket a verseny során, így ebből a szempontból nem tudtuk kontrollálni a versenyt).

Mi megtettük, ami tőlünk tellett, a britek, dánok ill. Kalentieváék is mögöttünk érkeztek!”

Ezzel az eredménnyel a lányok megerősítették összetett 7. pozíciójukat.

Az Andalucia Bike Race hatodik és egyben befejező szakaszán egy 54 km hosszú, de mindössze 1130m szintemelkedést tartalmazó ezért rendkívül gyors pályán versenyezhettek a kerekesek.

 

A férfiak versenyében a Hynek/Lakata kettős szakaszgyőzelemmel biztosította be összetett győzelmét a rendkívül gyors és pörgős szakaszon, amelyen komoly magyar siker is született: a Parti András/Juhász Zsolt (WABERER’S AREUS MTB TEAM 1 )összeállítású csapat a szakasz 6. helyén érkezett, mindössze 4 perccel a szakasz győztes mögött.

A Blazsó/Ferrer (KROSS – PROBIKE RACING TEAM) ma a szakasz 17. helyén zárt , így mindössze 34 másodperccel a 19. helyre kerültek az összetettben épp a WABERER’S AREUS MTB TEAM  csapata mögé.

A lányok versenyében ezen a szakaszon a Zakelj/Galicia és a Landtwing/Süss páros csak egymásra figyelt és az összetett helyezésüket igyekeztek megtartani a szakasz 5. és 6. helyén érkeztek.

A szakaszt a Githa Michels/Alice Pirard  (BELGIAN CYCLING TEAM) csapata nyerte, akik ezzel az összetett 1-3.helyezettje egyaránt nyert szakaszt a versenyen.

A Dósa Eszter/Poór Brigitta (VITALITÁS SE-KROSS-MERIDA-HUNGARY) kettős a 7. helyen végzett, mindössze bő 6 perc hátrányban . Elmondásuk alapján  nagyon jól kapták el a rajtot, és sokáig a későbbi szakasz győztes belga párossal tekertek, a mai napon már élvezték a technikás lejtőket, és ügyesen oldották meg az adódó helyzeteket. A szakasz vége felé a biztonságos célba érkezésre törekedtek, ezzel óriási fegyvertényt hajtottak végre, hiszen nem mindennapi teljesítmény egy világbajnokkal (Irina Kalentieva) felálló párost, napról-napra legyőzni és folyamatosan versenyben lenni az országúti profikat, nemzeti bajnokokat felvonultató mezőnyben

Gratulálunk a versenyzőknek akik értékes olimpiai qualiffikációs pontokat szereztek eredményükkel!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo