fbpx

Alpinestars Descender WP szél/esőkabát teszt: amikor minden rosszra fordul

Az esőkabát, vagy széldzseki az a cucc, amit a hátunk közepére kívánunk amikor el kell pakolni a mez zsebbe vagy hátizsákba, de aranyat ér amikor beüt a ménkű, azaz leszakad az ég. Ennek a vékony technikai rétegnek több funkciót kell ellátnia és persze sokat sem szeretnénk fizetni érte, hiszen ritkán van rá szükség.

descender_jacket_acid-yellow_abyss-blue_2_4Igazából nehéz különválasztani az esőkabátot és a széldzsekit hiszen a funkciójuk ugyanaz: védelmet nyújtani a rossz időben. A rossz idő lehet egyszerűen csak a hideg, hűvös szél a hegytetőn, vagy akár egy egész napos áztató eső is. És ez utóbbi az ami igazán komoly kihívások elé állítja a gyártókat. Mert a csúcson felvenni valamit amiben leszáguldasz a hegyről, annak az előállítása nem nagy truváj, hiszen állnia kell a szelet valahogyan. Sarkítva a nylonzsák is megteszi. Ennél sokkal nehezebb amikor aktívan tekerni is kell benne, ez pedig esőben szokott megtörténni, hiszen ha hidegben indulsz el, akkor nem dzsekit veszel magadra hanem thermo ruházatot ami kiválóan lélegzik. Az Alpokban többször is volt szerencsém az esőben tekeréshez, még ha nem is egész napos kivitelben, de ez legyen az egyetlen körülmény, amitől esetleg kevésbé hiteles a teszt…

Egy nem túl jól sikerült kép, egy nem túl napos reggelen :)

Egy nem túl jól sikerült kép, egy nem túl napos reggelen 🙂

Ellenben sikerült például felhőszakadásban mászni a Sella Pordoi hágóra, ami akkor is izzasztó ha nem 100%-os a páratartalom. Szóval ilyenkor van feladva a lecke a bringás kabátoknak, mert kívülről ellen kell állnia a víznek, belülről pedig a testpárát ki kell engednie. Én fokozottan izzadok, így ez külön nehezítés volt. Szerencsére a Descender dzseki jól vizsgázott. Nem mondom, hogy maradéktalanul kipárolgott minden, de egyrészt ez megfelelő aláöltözettel nem érezhető, másrészt az eddig próbált esőkabátok közül még ez teljesített a legjobban! Volt olyan dzsekim amiben mindegy volt, hogy belülről leszek vizes, vagy kívülről, pedig még oldalsó szellőzői is voltak…

Itt megoldották a felhasznált anyag tulajdonságaival, illetve egy hátsó szellőzőnyílás is helyet kapott rajta, de az esetemben nem mindig jutott szerephez a hátizsák miatt. Viszont országútival lejtőzve érezhetően húzta be a levegőt, így amikor nem veszel fel zsákot, akkor funkcióját ellátja. Sok extra nincsen rajta, hiszen egy esőkabát, de a dereka gumírozott, így rá tudtam húzni az ülésre is a fenekem alatt aminek következtében nem áztatta folyamatosan a betétes nadrágot az útról felcsapódó víz! Vannak rávarrva fényvisszaverő betétek is, de maga a kabát is olyan rikító sárga, hogy még ködben is látszol benne.

Sokszor előkerült a magasabb hegységekben a kabát

Sokszor előkerült a magasabb hegységekben a kabát

A mellkas részen van egy vízálló zseb is, amibe telefont, pénzt érdemes rakni, de azért biztos ami biztos én a telefont eleve vízálló tokban hordom bringázáshoz, mert az ördög nem alszik. A nyaka belülről nagyon finom tapintású anyaggal van borítva, így nem dörzsöli ki a nyakad több órás tekerés után sem (sajnos ez más keményebb anyagú esőkabátoknál előfordult). Csuklója tépőzáras amit nagyméretű, jó fogású füllel lehet fixre zárni. Vizesen, sarasan is tökéletesen működött. Ha már dzsuváról van szó. A bringázásból visszaérve a zuhany alatt simán lejött róla nyom nélkül minden kosz, de célszerű nem megvárni amíg rászárad, mert mégiscsak világos színű az anyaga. Egy valamit viszont nem szabad vele: gőzborotvával mosni, mivel a nagy nyomás károsíthatja az anyagszerkezetet, amibe ugye a vízálló/lélegző membrán is bele van dolgozva!

Funkcionális, látható, feltűnő

Funkcionális, látható, feltűnő

29 900 Forint nem kevés pénz egy széldzsekiért, de egyrészt a komoly gyártók modelljei is minimum ennyibe kerülnek, másrészt a nagyáruházi alig tíz rugós darabokkal nem is szabad egy lapon említeni sem kidolgozását, sem funkcióját, sem minőségét tekintve. Nagyon kicsire összehajtható így mez zsebben is elfér, magas hegyek között pedig szinte kötelező magaddal vinni, hiszen a 30 fokos melegben is átjön a hegyen egy hidegfront, és máris 10 fokos esőben jössz lefelé 40-nel, ami nem kellemes dolog!

alpinestars_descender_wp_esokabat_dzseki 3

Az Alpinestars Descender WP dzsekit ITT tudod te is megrendelni a 2Wheels webáruházból, méretezésében egy 178 centis 90 kilós emberre XL-essel kell számolni. Színben többfajta is van belőle, de szerintem ilyet érdemes választani!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo