fbpx

A zsolnai Terminátor – Peter Sagan portré

“Wheelie! Wheelie! Wheelie!”-  skandálta a nép az Alpe d’Huez-en, a zsolnai Tourminator pedig készséggel eleget is tett a kérésnek. Ennek és természetesen földön túli tehetségének köszönhetően lett a valaha volt legfiatalabb kerékpáros, aki kétszer nyerte el a Tour de France zöld trikóját.

Peter Sagan (vagy ahogy csapattársai hívják: Terminátor) 9 éves korában kezdett kerékpározni egy helyi klubban. Eleinte országúti és mountain bike versenyeken is elindult. A kezdetekben puritán stílusával hívta fel magára a figyelmet: egyszerű taposó pedált használt és pólóban tekert, folyadékpótlásnál pedig megelégedett a csapvízzel. Egyszer egy szlovák kupán nővére áruházi biciklijével indult el és nyert.

Peter Sagan - az idei Touron először némi arcszőrzettel

Peter Sagan – az idei Touron először némi arcszőrzettel

2008-ban megnyerte a junior mountain bike világbajnokságot, a Cyclocross Junior Világbajnokságon pedig második lett. Sokak szerint montis múltjának köszönheti kiváló szereplését a klasszikusokon.A kerékpár kezelési tudásáról (amelyet előszeretettel fitogtat) nem is beszélve.

2009-ben az itthon jártasabbak számára ismerős Dukla-Trenčín csapatában vált profivá. Hamar elkezdődött érdeklődni iránta a Quick-Step, de végül nem került sor a szerződés aláírására, ami miatt Sagan elfordult az országúti kerékpársporttól.

A legfőbb cél, a zöld trikó összejött, hogy a fenékcsipkedés megvolt-e a Touron, arról nincs információnk

A legfőbb cél, a zöld trikó összejött, hogy a fenékcsipkedés megvolt-e a Touron, arról nincs információnk

Családja javaslatra azonban mégis megpróbálta a Liquigas-Doimo-nál. A tesztek alkalmával az orvosok megdöbbentek: sohasem láttak még ilyen fizikai állapotban lévő 19-évest. Az olasz csapat nem is habozott, 2 évre leszerződtette Sagant.

Már januárban bedobták a mélyvízbe a Tour Down Under-ön. A második szakaszon komoly bukásba keveredett, azonban a király etapon mindössze 19 évesen már Evans, Valverde és Luis-León Sanchez társaságában szökött el a mezőnytől, nyernie azonban még nem sikerült.

A hetedik etapon a győzelem is sikerült

A hetedik etapon a győzelem is sikerült

Sokat viszont nem kellett várni, tavasszal a Párizs-Nizzán már 2 szakaszgyőzelmet szerzett és hazavitte a legjobb sprinternek járó zöld trikót is. Az összetettben mindössze 3 perc fórral végzett a győztes Alberto Contadorhoz képest, aki megjegyezte, hogy Sagan a jövő nagy versenyzője lehet akár összetettben is. 2012-ben szerepelt először a Touron, rögtön be is söpört 3 szakaszt (és a zöld trikót), olyan nagy neveket megelőzve, mint Fabian Cancellara vagy Edvald Boasson Hagen.

Idén Terminátor helyett Hulk díszítette a bringát

Idén Terminátor helyett Hulk díszítette a bringát

Peter Saganban sokan a jövő Eddy Merckx-ét látják, ő azonban máshogy gondolja: „Én nem akarok a második Eddy Merckx lenni. Én szeretnék lenni az első Peter Sagan!” A fiatal szlovákot nem véletlenül hasonlítják a legendás belgához: 23 éves korára elmondhatja mágról hogy megannyi tömeghajrás győzelme mellett nyert hegyi szakaszt és időfutamot is, ráadásul van klasszikus győzelme is, így nem kizárt, hogy a jövőben valóban alkalmas lehet többnapos versenyek összetettjére is.

Wheelie a Champs Elysees-n

Wheelie a Champs Elysees-n

Az idei Tour de France-ról így értékelt a Tourminator:

Az első szakaszon történt bukásom rányomta a bélyegét az első hétre, ez magyarázza a sok második és harmadik helyemet (…). Nem mehet minden ugyanolyan forgatókönyv alapján minden évben. A zöld trikó volt a célom, és végül sikerült megszereznem.  Végig számíthattam a csapatom segítségére, főleg a szakaszgyőzelmemnél, Albiban.

Hamarosan a sárga trikós, Chris Froome portréjával jelentkezünk, a pöttyös és fehér trikót megszerző Nairo Quintana bemutatása IDE KATTINTVA tekinthető meg.

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo