fbpx

A Sky szelet vetett és Valverdét aratott. Szalagkorláttal

Ma került sor a Vuelta a Espana első két hetének legnehezebb hegyi befutójára, de a 4. szakasz kulcsmomentuma jóval korábban, 20 kilométerrel az emelkedő előtt történt…

A Baracaldo és Valdezcaray közötti 160 kilométeres távon egy ötfős szökevénycsoportnak sikerült nagy előnyre szert tenni, köztük német időfutammenővel, Tony Martinnal és a későbbi szakaszgyőztes ausztrál Simon Clarke-kal. A mezőny élén viszonylag későn kezdte meg az üldözést a Movistar, valószínűleg ma nem is akartak rámenni a bónuszmásodpercekre a tegnapi győzelem után. Alejandro Valverde csapatának jó lett volna, ha a szökevények elviszik az időjóváírásokat, akkor könnyebben kontrollálható a mezőny a hegyen, csak arra kellett volna vigyázni, hogy a trikó ne forogjon veszélyben.

A Team Sky azonban 30 kilométerrel a cél előtt támadásra szánta el magát a nagyon erős oldalszélben. Leugrottak a szélre, ami pillanatokon belül zavart keltett a mezőny elején, és a hirtelen ritmusváltás után, ahogy mindenki próbálta jó helyre tenni a kereket, bukás következett be, aminek az összetettet vezető Valverde és a Liquigas első embere, Eros Capecchi is áldozatul esett.

Szerencsére nem sérültek komolyabban, vissza tudtak ülni a bringára, a Sky azonban hamar egyperces előnybe került, mögöttük több részre szakadt a mezőny a bukás és az oldalszél következtében. Közösségi oldalakon többen is nehezményezik, hogy a Sky miért „használta ki” a piros trikós bukását, de ebben az esetben nem arról van szó, amikor géphiba, vagy szerencsétlen baleset következtében, semleges szituációban kerül hátrányba a líder. Itt konkrétan az volt a Sky terve, azért támadtak, hogy az oldalszélben szétszaggassák a mezőnyt, az ilyenkor keletkező zűrzavarban benne van a bukás kockázata.

Alejandro Valverde

Hogy pont Valverde esett, csúnyán hangzik, de az ő baja. Nem mellesleg ekkor még arra is volt esély, hogy akár utolérjék a szökevényeket. Persze a spanyol szemszögéből is lehet nézni az esetet, aki a befutó után rögtön nehezményezte a Sky manőverét:

„A Sky leszélezett, amihez joguk van, de nem így, hogy ráhúznak a fél mezőnyre. Mi történt? Ők okozták a bukást. Leugrottak a balszélre, nem néztek semerre, mintha egyedül lettek volna az országúton. Még nem volt rá alkalmam, de erre szeretnék majd magyarázatot kérni tőlük…”

Bár a Movistarnak és a Liquigasnak végül sikerült megközelíteni a hegyig az élmezőnyt, nem sikerült összezárni, így borítékolható volt, hogy ma Valverde hátrányba kerül. Még így is csak 15-20 másodpercen múlt a felzárkózás, de már a 14 kilométeres emelkedő első harmadában Alberto Contador támadott, csapattársával Navarróval, jövőbeni csapattársával, Nicholas Roche-sal és Chris Froome-mal szakadtak el. Győzött azonban a lankásabbra váltó emelkedőn befújó szél, Contador és Froome jobbnak látták, ha nem erőltetik a szökést néhány másodpercért.

Joaquim Rodriguez

Eközben elöl Martin és Clarke számára elérhető közelségbe került a szakaszsiker, a németnek nem lehetett könnyű megbirkózni a ténnyel, hogy Clarke jobb sprinter nála. Nem is volt igazi meccs a befutón, az ausztrál simán faképnél hagyta Martint. A piros trikót a főmezőnyben érkező Joaquim Rodriguez vette át, Valverde pedig viszonylag szerencsésen megúszta a mai napot, a favoritok csoportjához képest egyperces hátránnyal.

Vélemények Valverde kálváriájáról a Vueltán

A 4. szakasz eredménye:
1.     Simon Clarke (Aus) Orica – GreenEdge     4:30:26
2.     Tony Martin (Ger) Omega Pharma-Quickstep     0:00:02
3.     Assan Bazayev (Kaz) Astana Pro Team     0:00:22
4.     Marcos Garcia (Spa) Caja Rural     0:00:55
5.     Nicolas Roche (Irl) AG2R La Mondiale
6.     Linus Gerdemann (Ger) Radioshack-Nissan     0:00:57
7.     Laurens Ten Dam (Ned) Rabobank Cycling Team
8.     Andrey Zeits (Kaz) Astana Pro Team     0:01:01
9.     Bauke Mollema (Ned) Rabobank Cycling Team     0:01:04
10.     Jan Bakelants (Bel) Radioshack-Nissan

Az összetett állás:
1.     Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha Team     13:18:45
2.     Christopher Froome (GBr) Sky Procycling     0:00:01
3.     Alberto Contador Velasco (Spa) Saxo Bank – Tinkoff Bank     0:00:05
4.     Bauke Mollema (Ned) Rabobank Cycling Team     0:00:09
5.     Robert Gesink (Ned) Rabobank Cycling Team
6.     Rigoberto Uran Uran (Col) Sky Procycling     0:00:11
7.     Daniel Moreno Fernandez (Spa) Katusha Team     0:00:14
8.     Nicolas Roche (Irl) AG2R La Mondiale     0:00:24
9.     Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Movistar Team     0:00:36
10.     Laurens Ten Dam (Ned) Rabobank Cycling Team     0:00:46

A 3. szakasz összefoglalója

A 2. szakasz összefoglalója

Az 1. szakasz összefoglalója

Ki nyerheti a 67. Vuelta a Espana-t?

A Vuelta a Espana rajtlistája, esélyesek

A 2012-es Vuelta a Espana útvonala

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo