fbpx

A hagyományos kerékpáros sapka tiszteletére, megújulására

sapik_3Néhány évvel ezelőtt eme cikk bevezetője így hangzott volna: „Azért gyűltünk itt egybe, hogy végső búcsút vegyünk kedvenc sportunk egyik fő szimbólumától, a pamut kerékpáros sapkától, a forma és a funkció tökéletes megtestesítőjétől.” A városi kerékpározás divatba lendülésével szeretett ereklyénk poraiból támadt fel, és remélhetőleg még hosszú évtizedekig velünk marad. Halleluja!

Igen, a hagyományos, több mint 100 éve előszeretettel használt kerékpáros sapka tökéletes viselet, egyetlen hátránya, hogy a fejet bukáskor nemigen védi. Sildje pontosan olyan hosszú, ami a szemet kíméli, a kilátást nem akadályozza, szögben állítható (akár 90 fokban is) 180 fokos fordulattal pedig a nyakat védi a napsütéstől. Véd a széltől, az esőtől, a bogaraktól. Alapanyaga mellőzi a ruhaipar legfrissebb vívmányait, emellett hatékonyan vezeti el az izzadtságot, egyaránt véd a meleg és hideg ellen. És ha menet közben mégis feleslegessé válna, bármelyik zsebbe becsúsztatható, onnan egy pillanat alatt elővarázsolható!

sapik_4
Nem mellékesen a legendás kerékpárversenyzők mind ilyenben hajtottak: Bartalitól Coppin át egészen Merckx-ig és Indurainig. Több ezer különböző felirattal, díszítéssel készültek, így mindenki fején viselheti a kerékpárversenyzés egy-egy momentumát. És nem csak a kerékpáron, hanem akár „civilben” is hordható, ezzel mindenki számára egyértelművé téve elkötelezettségünket a kerékpározás iránt, kifejezve az összetartozást a hasonlóan gondolkodók között.

sapik_8sapik_2A fejvédőhasználat fokozatos elterjedése mellett a pamut „tökfödő” megmaradhatott volna a hagyomány iránti tisztelet jeléül. Ellenben a baseballsapka divat közel a kihalás küszöbére sodorta a hagyományos kerékpáros sapkát: a 90-es évek második felétől egyre több kerékpárversenyző cserélte le a hagyományos bicajos sapkát az amerikai sztárokon látott változatra, a dobogó emelvényén többen abban mutatkoztak. Szégyen gyalázat!

2003-ban az UCI döntése értelmében a fejvédő használata minden kerékpáros sporteseményen kötelező – legyen az amatőrök vagy profi versenyzők számára megrendezett. Ettől még sok versenyző a sisak alatt továbbra is kerékpáros sapkát viselt, amely sildet biztosít, továbbá véd a hideg, az eső és menetszél ellen. A sportszergyártók nem nézhették ez karba tett kézzel, arra készültek, hogy az utolsó szeget is beüssék a pamutsapka képzeletbeli koporsóján. Kifejlesztették a sildes sisakot, a bandanát (avagy fejkendőt), illetve téli használatra tervezett fejvédő alatti sapkát…

Majd éppen amikor összegyűltünk szeretett fejviseletünk temetésén, a Santuario Del Ghisallo papja már bele is kezdett búcsúbeszédjébe, néhány kis ruhaipari manufaktúra bemutatott egy-két divatos grafikai dizájnnal díszített sapkákat a városi kerékpározók számára. A kezdeményezés sikeresnek bizonyult, a nagyobb gyártók is bekapcsolódtak, és ma már egyre több közlekedő fején látható a hagyományos kerékpáros sapka.

sapikTermészetesen a BikeMag jobban örülne annak, ha ezek nem menet közben díszelegnének a fejeken, legfeljebb a sisak alatt megbújva kandikálnának ki a nyílásokon, és csak a bicajról leszállva, a zsebből kihúzva a kávézókban, kocsmákban, rendezvényeken kerülnének előtérbe. Javaslom, hogy így tisztelegjünk a kerékpározás hagyományai iránt!

sapik_6Hogyan viseljük a sapkát?

  • a sildet lehajtva mélyen meghajlunk a hagyományok előtt
  • a sildet felhajtva 10 évet fiatalodunk
  • a sildet hátrafordítva és lehajtva tisztelgünk a valaha készült [egyik] legjobb kerékpáros film, a Breaking Away előtt
  • a sildet hátrafordítva, felhajtva már az autósport felé kacsintgatunk
  • végezetül Miguel Indurain iránti tiszteletből pedig a sapit ne húzzuk teljesen a fejre, légrést hagyva a tetején!

Kik láthatók a képeken?
1. Tejay van Garderen
2. Roger De Vlaeminck
3. Eddy Merckx
4. Gino Bartali
5. Miguel Indurain
6. Tom Simpson
7. Mark Cavendish
8. Wesley Snipes
sapik_7

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo