fbpx

A Dráva Tour helyszínén jártunk – fantasztikus lesz!

Már egy hét sincs a horvát és magyar tájakon végighaladó Dráva Tour rajtjáig, nagyjából kezd betelni a rajtlista is. Hogy kicsit közelebbről megismertessük az útvonalat és a résztvevőket olvasóinkkal, a horvátországi Varasdon jártunk.

drava_tour_varasd_013

Az Eisenkrammer Károly ötlete alapján életre hívott Dráva Tour június 12. és 15. között kerül megrendezésre, és Varasd (horvátul Varazdin) városából indul egy „prológgal”, ami alapján már időkülönbségeket osztanak ki egymás között az amatőr versenyzők. A Dráva Tour különleges, rally-hoz hasonló lebonyolításáról már szóltunk, most ismerkedjünk kicsit a tájjal és a résztvevőkkel!

drava_tour_varasd_003

Varasd-megye azonos nevű történelmi központja Varasd (Varazdin), a Dráva partján fekszik, mai léptékkel kisvárosnak számít 50 000-es lakosságával, viszont ha hozzá számoljuk a környező településeket, akkor jóval nagyobb közösséggel számolhatunk. Ami bringás szempontból érdekesebb, s már útban Varasd felé is feltűnt, milyen sokan használják a kerékpárt közlekedésre, és mennyire alkalmas a vidék kerékpározásra.

drava_tour_varasd_001

Magunk is végighaladtunk azokon a kiváló minőségű, kanyargós másod és harmadrendű utakon, melyek mentén hasonlóan jó állapotú kerékpárút kígyózik, és a településeken is láthatóan figyelnek a bringásokra. Varasdon nincsenek nagy szintkülönbségek, meredek emelkedők, így a városon belüli közlekedésre is rengetegen használják a kerékpárt, minden korosztályból. Ami még megfigyelhető, hogy a géppark egy klasszissal minimum fejlettebb, mint hazánkban.

drava_tour_varasd_006

Látogatásunk során Silvio Stipetich Godenzi kalauzolt végig minket a helyi BBK ASI Varasdin klubból, ők maguk is részt vesznek majd a Dráva Touron.  Nem tudjuk még mire számítunk, hiszen a Dráva Tour verseny is é túra is, de már edzésképpen is megéri részt venni, nem beszélve az útvonalról, biztosan szép helyeken haladunk majd – mondta Silvio az eseménnyel kapcsolatban.

drava_tour_varasd_007

A mi csapatunk mountain bike klub, amatőr csapat, 40 fős tagsággal, kicsit komolyabban 10-en veszik a versenyzést. Működik még Varasdon egy hasonló mountain bike csapat és két országúti egyesület is, és sokan kerékpároznak kedvtelésből – tette hozzá a helyi kerékpáros életre vonatkozólag. Ennek ellenére eddig magyar részről érkezett több nevezés, nézzük mire számíthatnak a kilátogatók…

drava_tour_varasd_005

A varasdi prológ (1,5 km) mellett minden bizonnyal mindenki számára belefér majd egy hosszabb séta vagy levezetés a belvárosban, ami egy valódi ékszerdoboz a lassan ezer éves, XII. században épült várral, amely számos felújításon esett át azóta, jelenleg múzeumként működik, különlegessége a hatalmas várárok. Szomszédságában található az óváros, sétálóutcákkal, barokk és gótikus templomokkal, parkokkal, játszóterekkel. Még el sem kezdődött a nyár, de most is nagyon jó hangulatú a település.

drava_tour_varasd_004

A második szakasz rajtjául szolgáló Kapronca (Koprivnica) városában hasonlóan a barokk stílus uralkodik, de sok idő nem lesz gyönyörködni a városban, ugyanis innen 182 kilométer vár majd a mezőnyre. Feltűnt az európai léptékkel is remek útminőség, itt még nem magasodik komolyabb emelkedő az útvonalban, a mért szakasz 30 kilométer lesz a táv elején. A nap végén Pécsre érkezik a Dráva Tour mezőnye.

drava_tour_varasd_018

A harmadik napon kerül sor talán a legkomolyabb versenyre, a Pécs és Nagykanizsa közötti 152 kilométeres távon belül rögtön a rajt után lesz egy 7 kilométeres szelektív szakasz, végig emelkedőn, Remeterétig. innentől a somogyi dombok felé veszik az irányt a bringások, a hazai kerékpárosok körében talán méltatlanul mellőzött tájakon. A cél Nagykanizsa városában lesz, ahol egy nagyszabású EU-s project keretében bringapark, bringás központ, verseny és edzőpálya épül, mellette bringa utakat terveznek és építenek.

drava_tour_varasd_015

A kanizsai vezetés a jövőben össze kívánja kapcsolni a várost kerékpáros túraútvonalakon keresztül a határ túloldalával, magától értetődő, hogy részt vállalnak a Dráva Tourban is.  Érdekes látnivaló Nagykanizsa főterén a megfáradt kerékpáros bronzszobra, talán Magyarországon egyedülálló, hogy egy város főterén bringás jelkép látható.

drava_tour_varasd_009

Hévízen zárul a Dráva Tour, természetesen a Nagykanizsáról induló mezőny érinti a Kis-Balaton egyedülálló tájait. A rövid szakasz nem csak könnyen teljesíthető, de csodálatos helyeken, egy részen Kis-balatoni szőlőskertek között halad. Itt végig túratempóban tekernek majd a bringások, a versenyre Hévíz belvárosában kerül sor egy 3 kilométeres körpályán, ahol 3 kört kell majd megtenni.

drava_tour_varasd_019

A Balaton-parti város egyébként több szempontból is élen jár a kerékpározás feltételeinek javítása terén. Miközben például Budapesten a „Bubi” tesztüzemével kapcsolatos komoly problémákról szólnak a hírek, Hévízen már megvalósult a közösségi kerékpáros közlekedés is. Papp Gábor polgármester üzenete a Dráva Tour résztvevőinek és a programokban részt vevőknek:

Hévíz Város Önkormányzat nevében szeretettel köszöntöm Önöket városunkban. Külön örömömre szolgál, hogy a Dráva Tour rendezvény kerékpáros résztvevőit üdvözölhetjük Hévízen.

Városunk kiemelt figyelmet fordít a kerékpáros közlekedés feltételeinek javítására, valamint a kerékpáros közlekedés, mint aktív időtöltés és környezetkímélő megoldás népszerűsítésére. A jelenlegi városvezetés ezek érdekében több komoly beruházást is végrehajtott: átadtuk a Hévízt Alsópáhokkal összekötő kerékpárutat, rendeztük annak környezetét, kerékpáros beállókat építettünk, a Tourinform-iroda mellett kerékpár kölcsönzőt nyitottunk. A közelmúltban adhattuk át egy horvát-magyar projekt keretében a közösségi kerékpárrendszerünket, a HeBit, mely országosan is egyedülálló rendszer, lehetőséget ad arra, hogy a helyben lakók és vendégeink a létrehozott kerékpáros dokkolóknál a szintén a projekt keretében beszerzett biciklikre ülve járják be a várost, intézzék ügyeiket. Az óvodások számára a helyes közlekedés szabályainak elsajátítását segítendő, mini KRESZ-parkot alakítottunk ki.

Fontos számunkra, hogy intézményeink dolgozói is éljenek a kerékpáros közlekedés lehetőségével, ezért a Városházánál öltözőt, zuhanyozót alakítottunk a bringával érkezők számára, és tíz kerékpárt is tudunk dolgozóink rendelkezésére bocsátani, ha ezt a közlekedési eszközt választják munkába jutásukhoz.

Rengeteg kerékpáros rendezvénynek adunk otthont, ügyességi versenyek, bemutatók, túrák színesítik a sportkínálatunkat.

A Dráva Tour versenyben célállomásként és kerékpáros körverseny helyszíneként szerepel Hévíz. Önök, akik gyakorlott bringások, minden bizonnyal könnyebben veszik Hévíz dimbes-dombos útjait, mint „akadályokat”, s nagyon bízom benne, hogy a verseny után, pihenés- és kikapcsolódásképpen egyedülálló természeti jelenségünket, a Hévízi-tavat is megtekintik, és élvezik jótékony, regeneráló hatását.

Sikeres versenyzést, tartalmas időtöltést kívánok valamennyiüknek!

Üdvözlettel:

Papp Gábor polgármester

Hévízen a mai napon zajlik a Dráva Tour hivatalos sajtótájékoztatója, amit Papp Gábor, Hévíz város polgármestere, Karádi Szabolcs, a TEKER Egyesület elnöke és Eisenkrammer Károly, a Dráva Tour versenyigazgatója, a verseny szervezői és lebonyolítói, valamint Jankovics Ferenc, a Szervező Bizottság tagja, szakmai alelnök tart.

drava_tour_varasd_002

A Dráva Tour házigazdája a Juventus rádióból ismert DJ Dominique, azaz Várkonyi Attila lesz. Az ismert műsorvezető végig kíséri a kerékpárosokat a szakaszokon, és felel a hangulatért a kísérő programokat tekintve is, amiről hamarosan külön ismertetőt közlünk még. Az útvonalról és az említett programokról az esemény honlapján részletes információk találhatóak: http://www.dravatour.hu/

Készült egy gyorsan áttekinthető részletes track is a Dráva Tourról, ami a következő linken tekinthető meg: http://www.everytrail.com/view_trip.php?trip_id=2807398&code=cca076c95efc7e377679837097726fbc

Videó a rajthelyszínről:

Fotók: Varasd és környéke – Takács Tamás

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo