fbpx

A 23. utca farkasa: Peter Sagan világbajnok!

Van, akinek van miért veregetni a mellét, s van, akinek sose lesz miért. Peter Sagan az előbbiek táborát erősíti, a profi kerékpáros mezőny fenegyereke felért a csúcsra, Richmondban a szlovák sztár lett 2015. országúti világbajnoka!

Sagan a célban (Fotó: Stefano Sirotti)

Sagan a célban (Fotó: Stefano Sirotti)

A 259 kilométeres verseny lenyűgözően jó utolsó köröket hozott, fölösleges volna felsorolni a támadásokat érdemes megnézni a mellékelt videón legalább az utolsó 50 kilométert…

Nagyjából 35 kilométer lehetett hátra, amikor a Mollema, Boonen, Amador, Kwiatkowski, Stannard, Moreno, Viviani  elmenés kialakult, innentől ahogy mondani szokták nyélen közlekedtek a bringások. az utolsó kört már újra együtt kezdte a mezőny, egymást érték a támadások, előkerültek a klasszikusmenők.

A kockaköves Libby Hill-nek a cseh Zdenek Stybar ugrott neki elöl, majd következett Degenkolb, Terpstra, Boasson Hagen, Van Avermaet stb. A szintén macskaköves borítású 23. utca tetején mégis Peter Sagan kezdhette meg a lejtőt lélegzetvételnyi előnnyel.

Sagan ünnepel (Fotó: Stefano Sirotti)

Sagan ünnepel (Fotó: Stefano Sirotti)

S ekkor elővette azt a tudását, amivel megnyert már pár versenyt életében, pillanatok alatt felgyorsulva úgy kanyarodott a lejtőn, hogy kis túlzással 200 méter alatt szerzett 100 méter előnyt, s innen következett a kőkemény 2 kilométer a célig.

Az erőtől duzzadó Sagan nagytányér kónuszon rontott neki a cél előtti emelkedőnek, iszonyatos Wattok dolgoztak, a mezőny a spanyolok vezetésével csak nagyon kicsit közeledett, az utolsó pár száz méteren már érezni lehetett, hogy Tinkov úr vodkával teli fürdőkádba fullad bele ma este…

Pacsi Boonentől

Pacsi Boonentől

Sagan a rá jellemző lazasággal vette tudomásul világbajnoki győzelmét és a mezőnyben is őszintén mosolygó arcokat láthattunk. A legjellemzőbb kép talán a nagy öreg, Tom Boonen pacsija volt, mintegy szentesítve, hogy a kerékpársport csakis örülhet a rakoncátlan srác sikerének.

A „23. utca farkasa” (Sagan az eredményhirdetésen is bemutatta a Wall Street farkasai című filmből ismert melldöngölést) kicsit komolyabb vizekre is evezett a befutó utáni nyilatkozatában, bár némi nyelvi korlátok akadályozták, de érthető volt, mire gondolt:

Nagyon szép, hogy nyertem, de Európában most komoly problémák vannak. Motivált, hogy a világbajnokságon felhívhatom rá a figyelmet, hogy az embereknek változtatni kell a saját társadalmukon. Úgy gondolom, hogy a következő években nagy változások lehetnek, a sportot nagyon szeretik az emberek, mi is motiválhatjuk az embereket, hogy jó irányba változzanak a dolgok.

sagan_1

A vb-címmel kapcsolatban elmondta, hogy természetesen ez élete legnagyobb sikere, s nagyon kemény három héten van túl a Vueltán elszenvedett bukását követően. A verseny mégis remekül alakult:

Csak vártam, vártam, vártam az egész versenyen, az öcsém segített. Vártam az utolsó kockaköves emelkedőt és ott mindent beleadtam a támadásba, onnantól, „fullgas” a célig. Tudtam, hogy ha a mezőny utolér, nem leszek elég gyors a sprintre, csak így nyerhettem. Olvastam előtte egy csomó kommentet, hogy én nem vagyok elég jó hosszú versenyen, mint ez, de lám, enyém a trikó, és rajtam is lesz a teljes következő szezonban!

sagan_2

Hogy ki lett a második és a harmadik? Nos, arról az amerikai tévések is lemaradtak… Szerencsére  az eredménylista elkészült:

1 Peter Sagan (Slovakia) 6:14:37
2 Michael Matthews (Australia) 0:00:03
3 Ramunas Navardauskas (Lithuania)
4 Alexander Kristoff (Norway)
5 Alejandro Valverde Belmonte (Spain)
6 Simon Gerrans (Australia)
7 Tony Gallopin (France)
8 Michal Kwiatkowski (Poland)
9 Rui Costa (Portugal)
10 Philippe Gilbert (Belgium)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo