fbpx

6 igazság és 1 kis hazugság a kerékpáros pólóról

A kerékpáros póló egyre népszerűbb, egyszerűek a szabályai, minimális befektetéssel elkezdhető, izgalmas nézni, és játékosan fejleszti a kerékpározási, egyensúlyozási képességeket. Mit érdemes még tudni? Megtudhatjuk Jon Bobel cikke nyomán, amit  Szakál Péter a Magyar Kerékpáros Póló Egyesület elnöke állított össze hét pontban.

miamibikepolo.com

miamibikepolo.com

Aktuális a téma, hiszen Szegeden nemrég lett túl a három fordulós bajnokság első futamán a hazai bike polós élet. A debreceni és budapesti polósokon kívül az eseményre ellátogatott a nagyváradi magyarokból álló klub is, akik remekül akklimatizálódtak a hazai játékosokhoz. Az indulók között a veteránokon kívül több friss játékos is volt, akiknek így remek lehetőség adódott felzárkózni azokhoz, akik régebb óta űzik ezt a sportágat.

1. A kerékpáros póló (bike polo) egy sportág
Komolyan! Nagyjából 1891-ben találta ki az ír Richard J. Mecredy a „lónélküli lovas pólót.” A sportág mégis csak 100 évvel később terjedt el igazából Amerikában és később Európában, amikor Seattle-ben aszfaltos pályákon kezdték el játszani. Ezért nevezik keménypályás vagy hardcourt bike polo-nak megkülönböztetve az eredeti, füves pályán játszott változattól.

2. Az egész világon elterjedt
Ma már a világ 56 országában 473 kerékpáros poló klubbot, vagy egyesületet tartanak nyilván.

3. A kerékpáros póló szerepelt az Olimpián
„Cycle polo” néven a füves pályán játszott változat bemutatkozó sportágként szerepelt az 1908-as Londoni Olimpián, ahol Írország csapata győzött a döntőben Németország csapatával szemben. Sajnos a két világháború után a sportág vesztett népszerűségéből és csak az 1980-as évektől tudunk ismét jegyzett mérkőzésekről.

bikepolo_bringa

4. Létezik Kerékpáros Póló Világbajnokság
A 2009-es Philadelpia-i VB óta minden évben megrendezik, tavaly a Floridai VB-nek  magyar résztvevője is volt.

5. Csak néhány egyszerű szabálya van
– A csapatok 3-3 főből állnak. Minden játékosra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, nincsenek kitüntetett posztok mint a fociban, vagy a kézilabdában.
– Az ütő kerek végével belőtt gól ér, a tolás (shuffle) nem.
– Aki játék közben leteszi a lábát, kiáll és a pálya szélénél meg kell érintenie a kongót az ütőjével.
– Kerékpár kerékpárral, ütő ütővel, test testel érintkezés ér, de kifütyülnek, ha nem vagy fair.
– A játék 10 percig vagy 5 gólig tart.
Természetesen létezik ennél részletesebb szabályozás is, az Észak-Amerikai Keménypályás Kerékpáros Póló Egyesület évente frissíti a tapasztalatok alapján.

6. Bárki játszhat
Nem számít idős vagy fiatal, férfi vagy nő, bárki játszhat. Vannak koedukált csapatok is, de a leggyakoribb a csak lány vagy csak fiú csapat összeállítás. Vannak csak hölgyek részére szervezett bajnokságok is pl a Ladies Army vagy a  Hell’s Belles, hogy a legnépszerűbbeket említsük. Magyarországon Budapesten, Debrecenben és Szegeden vannak tagjai a Magyar Kerékpáros Póló Egyesületnek.  A nemzetközi versenyeket a League Of Bike Polo naptárában, a hazaiakat pedig a Bikemag naptárában lehet megtalálni.

7.  Bármivel lehet játszani
Minden bicaj pólóbicaj, tartja a mondás, de vannak fokozatok.
A képen a szerző első és utolsó pólóbicajai láthatóak, tagadhatatlan a különbség.

A képen a szerző első és utolsó kerékpárja látható

A képen a szerző első és utolsó póló kerékpárja látható

A játék első kipróbálásához (ahogy az a való életben is történt) a jobb oldali kerékpár is tökéletesen megfelelt.  Ma már kifejezetten kerékpáros póló sportághoz készítenek a gyártók speciális geometriával tervezett vázakat, melyeket a versenyzők használnak, de a póló kipróbálásához bármilyen kerékpár alkalmas.

polo_igen  polo_nem

Van néhány biztonsági előírás, melyet kötelező betartani. Nem engedünk a pályára éles, kiálló alkatrészeket, a kormányvégeket szigorúan le kell dugózni. A kiálló tengelyvégeket is le kell vágni, szabad fogaskereket be kell borítani.  Ugyanígy a küllőket is célszerű befedni valamilyen anyaggal, hogy a játékosok lába, ütője ne kerülhessen a küllők közé, valamint magát a küllőket is megvédi a mechanikai sérülésektől. A legjobb erre a célra a kartonplaszt.

bikepolo_kerek
A profi pólóbicaj általában egysebességes, 28/18 vagy hasonló kis áttétellel, a gyors indításokhoz, rövid tengelytávú, a szűk fordulásokhoz és erős, néha dupla fékkarú fékrendszerrel van ellátva a hatékony megálláshoz. Az ütők házilag is elkészíthető, de manapság egyre több cég kínál kifejezetten ehhez a sportághoz professzionális felszerelést.

További információt a felszerelésről, szabályokról, játékosokról, versenyeinkről a bike polo weboldalán találsz.

Aki kedvet kapott a bike polóhoz, annak jó hír, hogy a  bajnokság következő fordulójára április 26-án, a Debrecenben zajló egész napos kerékpáros rendezvény keretein belül kerül sor, melynek során újabb pontszerzési lehetőséghez jutnak a csapatok, hogy a harmadik forduló után kiderüljön kik azok, akik kvalifikálódnak a Vicencában megrendezendő Európa-bajnokságra.

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo