fbpx

Hegyikerékpárral irány Karintia! Izgalmas kalandok hegyek és tavak között

Az Alpok déli oldalán változatos és izgalmas útvonalhálózat várja a mountainbike-ozás kedvelőit. A hegytetőkről csodás kilátás nyílik a környező tájra, kristálytiszta vizű tavak mentén tekerhetünk vagy egy fejlámpával felszerelve akár nekivághatunk a hegy gyomrának is. Karintiában, pontosabban a Petzenen található a világ leghosszabb, 11 kilométer hosszú Flow Country Trailje.

Karintia káprázatos hegyeivel és tavaival különböző terepeket kínál az eltérő felkészültségi szintű bringásoknak. Tekerhetünk fürdésre is alkalmas hegyi tavak mellett, de vérpezsdítő emelkedőket is találunk itt, nem beszélve az országhatárokon át vezető útvonalakról.
Igény szerint pedig minden túra szakmai vezetővel is teljesíthető, akik biztonságban, tapasztaltan irányítják a csoportokat.

fotó: Heiko-Mand

Hegyi élmények és technikai tréningek a Nockbike régióban

Ausztria legdélibb tartományának hegyikerékpáros kínálata elképzelhetetlen lenne a Nockberge hegyvonulatai és Bad Kleinkirchheim hegyikerékpáros útvonalai nélkül. A Millstatti-tó és Bad Kleinkirchheim között elterülő Nockbike régióban összesen 700 kilométernyi mountainbike-ösvény található, amivel egyértelműen ez a térség számít Karintia legjobban kiépített MTB-régiójának.
Legyen szó kihívásokkal teli hegyi útvonalakról, kellemes kerékpártúrákról az egykori falvak mentén, vagy akár eldugott ösvényekről az erdők szélén – az emlékezetes pillanatok garantáltak.

A Single-Trail-ek folyamatos kiépítése meghozta a várt eredményt. Egyes útvonalak 1100 méter magasan haladnak és „Bike Four Peaks” versenynek adnak otthont, amelyeket Európa legnagyobb mountainbike eseményei között tartanak számon. Kifejezetten a hegycsúcsok kedvelőinek szól a „Nock Five” ajánlat, amely során egy szakképzett túravezetővel 4 napon keresztül, Nockberge 5 legszebb csúcsán át bringázhatunk. Hasonlóan izgalmas a Franz-Klammer-Túra, amelyet Franz Klammer olimpiai bajnokról neveztek el.

Nockbike régióban a bringások különösen jó kezekben vannak. A Sportschule Krainer a kerékpárkölcsönzés mellett vezetett mountainbike-túrákat is szervez – választhatjuk az egyszerű vezetett pályabejárást, de dönthetünk egy profi technikai képzés mellett is.

Legkésőbb 2019 nyarán nyílik meg a világ egyik leghosszabb Flow-Trail szakasza Bad Kleinkircheim-ban, mely a Kaiserburgról, 1800 méter magasról 13 kilométeren keresztül vezet a Gondelbahn völgyállomásáig.

A mountainbike-osok másik nagy kedvence az „Alpe-Adria-Transalp”útvonal. Különböző csoportokra bontva, szakképzett vezetővel haladhatunk Bad Kleinkirchheimból dél felé, egészen a tengerig, csodálatos tájakon keresztül. Ezeken a túrákon kizárólag vezetővel lehet részt venni, mivel olyan különleges természeti tájakon vezet, mint a Nockberge Nemzeti Park vagy a Tagliamento folyó mente.

Fotó: Lukas Pilz

„Flow Country Trail“ Karintia déli részén

A Petzenen 2015-ben épült meg Európa leghosszabb flow country trailje.
Diddie Schneider a világ egyik legjobb mountainbikepálya-tervezőjének számít, mesterműveinek egyike a dél-karintiai Petzenen található. Az új flow country trail 11,5 kilométeres hosszával messze a leghosszabb ilyen jellegű pálya Európában. Döntött kanyarjaival és visszafogott ugratóival a profik mellett a kezdők is bátran kipróbálhatják. A hegyre kényelmesen, hegyi felvonóval juthatunk fel egészen a trail kiindulópontjáig. Lefelé döntött kanyarokon, fordítókon és ugratókon át vezet az út, ha egy-egy rövid pillanatra megállunk, megcsodálhatjuk a környező hegyekre és tavakra nyíló lélegzetelállító kilátást.
Egy izgalmas gyakorló pálya és egy gyerekeknek kialakított gyakorló terep várja a kezdő bringásokat a völgyállomásnál. A kínálat állandóan új szakaszokkal bővül.

Fotó: Lukas Pilz

Kerékpározás a föld alatt

Alig tízpercnyi autóútra a szlovén Mežicától található egy elhagyatott ólom- és cinkbánya, amelybe bányászlámpával és sisakkal felszerelkezve be is hajthatnak a bringások. A különleges kaland sportos szempontból ugyan nem jelent túl nagy kihívást, mivel a 7 kilométer hosszú út minden különösebb szintkülönbség nélkül vezet át a bányán, de a túravezetők számos érdekes és izgalmas történetet mesélnek a helyről. Annak ellenére, hogy a bányát már több mint 15 éve bezárták, még mindig láthatók itt régi gépek és relikviák, amelyek azt az érzetet keltik, mintha csak a minap hagyták volna abba a munkát a bányászok.

Érdemes egy kis időt szánni gyalogos túrára is a közeli Karavankák hegyvonulatain. Megéri azt a pár méteres szintkülönbséget legyűrni, hiszen lélegzetelállító látvány fogad a klagenfurti vagy a Koschuta hüttétől, nem beszélve a helyi finomságról, melyeket érdemes megkóstolni.

Fotó: Lukas Pilz

Mountainbike-kal a Gailtali hegyekben és a Karni-Alpokban

Körülbelül 800 kilométer hosszú mountainbike útvonalhálózat 44 változatos túrával és különböző nehézségi szintekkel várja a kerékpárosokat a Gailtali hegyekben és a Karni-Alpokban. Az Alpok-Adria régió sokszínűségét az Olaszországba vezető, határon túli túrával lehet a legjobban felfedezni. A nassfeldi trail-kínálat is bővült, az útvonalak hossza 1,1 és 5 km között mozog.

A kerékpározás és fürdőzés remek kombinációját ajánlja a Gailtali-Alpokban a Weissensee Naturpark. A Weissensee az Alpok legmagasabban fekvő tava. Elbűvölő tájaival a mountainbike-osok eldorádójaként emlegetik. Különleges élmény a Naggler Alm-hoz vezető túra, ahol közvetlenül a hütte mellett található egy 3 km hosszú mountainbike technikai parcour pálya, amelyen a klasszikus terepakadályokkal ismerkedhetnek meg a bringások. 2016-ban Naggler Alm-tól a Weissensee-ig egy 3,5 km hosszú „Flow-Trail“ szakasz nyílt meg, további kettő nyitása pedig tervben van.

Fotó: Lukas Pilz

Határtalan kerékpározás, „3-Länder-Tour“

Az Alpok–Adria kerékpárúthoz tartozó úgynevezett „3-ország-túra” (3-Länder-Tour) nem más, mint egy csodás egynapos kirándulás két keréken. A türkizkék Faaki-tó partjáról a szlovén határt átlépve tekerhetünk fel a Jepca-nyereghez. Majd egy különleges downhill-szakasz következik, mielőtt elérnénk Kranjska Gorát. Itt részben a világkupapályán vezet az útvonal. Ezt követően kényelmes bringázás következik Planicába, majd tovább az olaszországi Tarvisióba, ahol érdemes a Fusinei-tavaknál (Laghi die Fusine) beiktatni egy kis pihenőt. A 3-Länder-Tour az Alpok–Adria térség egyik legizgalmasabb hegyikerékpáros útvonala.

2017 óta három új szakasz köti össze a tavi és hegyi élményeket, a Faaker See-t, a Karavankák hegyvonulataival. Legalább három további szakasz nyitását tervezik Burg Altfinkenstein közelében.

area one: Gyakorló terep kezdőknek és haladóknak

2016-ban nyitott az arenaone, Karintia első gyakorló pályája mountainbike-osoknak, a Kumitzbergnél Villachban, amely a kezdőket és haladókat egyaránt várja, három különböző nehézségi szinttel. A pálya könnyű, bemelegítő szakaszokkal indul, majd egy nehéz, az egyensúlyozási képességünket igénybe vevő szakasz következik, végül egy 5 méter hosszú ugrató gödörrel zárul. A szórakozás és a kihívás minden csoport számára garantált. A hat különböző gyakorló szakasz hossza 100-400 méter közötti, amelyhez egy külön kerékpárkezelési-technika fejlesztő terület is tartozik. A pálya használata ingyenes, ráadásul technikai oktatások is foglalhatóak.

További információk: http://kerekpar.karintia.com/hu

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo