fbpx

Gramm-mánia a weben

Webajánlónkban egy örökzöld témát veszek ismét elő. Igen, megint a gramm-mániások csorgathatják a nyálukat. Két, általam is gyakran látogatott súlycentrikus bringás lapot ajánlanék a figyelmetekbe, ahol egymást érik az 5 kilós montik és 4 kilós országútik, így aki már e számok hallatán elborzadt, lehet, hogy jobb, ha továbblapoz a légierő rovathoz. Akinek viszont éppen, hogy felcsillant a szeme, az továbbolvasva sok hasznos információval lehet gazdagabb…

Weightweenies

Talán nem csak az én mániám megnézni mennyit is nyom az általam megvásárolni kívánt alkatrész. Habár engem csak olyan szinten érdekel a dolog, hogy a rendelkezésre álló pénzmennyiségből egy megbízható és nem is nehéz alkatrésszel egészítsem ki szeretett gépemet. Ezen az oldalon a témára nagyobb mértékben rágyógyult szenvedélyes kerékpár-építgetők is megtalálják a számukra hasznos információkat, no, és nem kevés motivációt is kapnak ehhez. Az weblapon ugyanis kategorizálva megtalálhatjuk több tucat ultrakönnyű kerékpár teljes, az utolsó csavarra is kiterjedő részletességű alkatrészlistáját pontos súlyadatokkal és természetesen fotókkal.

Az oldal szexepilje azonban az a több ezer alkatrészt jól kereshető formában magába foglaló kategorizált alkatrészlista, melyben megtalálunk majd minden ismertebb és kevésbé ismert komponenst – amely egy könnyű gép építésénél csak szóba jöhet -, a vázaktól a küllőkig és csavarokig bezárólag, sőt már a bukósisakok és cipők is az egyre bővülő listában szerepelnek. Például kormányszárból csaknem ötszáz szerepelt benne e cikk készítésekor, de csak láncból is 90. A lehető legpontosabb beazonosíthatóság érdekében az alkatrészeknél a legkülönbözőbb paraméterek is feltüntették az évjárattal együtt. Ez a lista tartalmazza az alkatrészek gyárilag megadott, és mért valós tömegét, illetve a kettő közti különbséget százalékban, külön jelölve azokat, melyeknél a differencia jelentősnek minősült. Ezt a listát bárki frissítheti új alkatrész hozzáadásával, vagy a már fent lévők véleményezésével. A súlyadatok értelmezéséhez nyújt segítséget egy mértékegység-átszámító kalkulátor is, a fórum pedig a hasonszőrű kerékpárosok közösségét és a köztük zajló információcserét hivatott erősíteni.


Light-Bikes

A weightweenies-hez hasonlóan a súlymániás riderek honlapja a Light bikes is. Itt ugyan nem találunk külön alkatrész-adatbázist, ám ultrakönnyű gépeket annál többet. A merevfarú, össztelós, országúti és single-speed kategóriákon kívül a full merev gépeknek is szenteltek egy külön fejezetet. Az egyes kategóriákon belül a súlytól függően „platinum” vagy „gold bikes” nevezetű fülek alatt találjuk a gépeket. Kedvcsinálóként csak néhányat hadd villantsak fel a felhozatalból: 3557 grammos Litespeed Ghisallo aszfaltgép, 6317 grammos össztelós Litespeed Sewanee, hogy az 5 kilós Scott merevfarú montikról már ne is beszéljek. Az egyes kerékpárok részletes alkatrészlistája természetesen itt is rendelkezésre áll, sőt az abban szereplő komponensekre külön rá is lehet keresni.

Az oldalt egyébként 2002-ben alapította néhány hasonlóan gondolkodó súlymániás bringás. Mára ez lett a világ legnagyobb ilyen jellegű honlapja. És hogy a hívek igényeit minél jobban kielégítsék, a Light bikes a világ legismertebb gyártóitól rendel alkatrészeket a klub tagjainak, ezen kívül egyenmezzel is erősítik összetartásukat. A tagok folyamatosan frissíthetik a gépük adatait a honlapon, így mindig naprakész adatokat olvashatunk az egyre könnyebbé és könnyebbé váló gépeikről. A hírek rovatban pedig a legújabb pillesúlyú alkatrészekről szóló beszámolók közt csemegézhetünk. És hogy mennyire gondolják komolyan, arról az is árulkodik, hogy a közeljövőben egy teljes versenycsapatot kívánnak támogatni…

InfoBox:
Light-bikes: http://www.light-bikes.com
Weightweenies: http://www.weightweenies.starbike.com

Eredeti cikk: BikeMag, 2007 május
Szerző: Gajdov Géza
Képek: BikeMag, gyártók

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo