fbpx

Giro-kávézó: a segítő(k) csendes sikere

Közismert a mondás – sőt, többféle változatban is elterjedt – , hogy minden sikeres férfi mögött egy nagyszerű nő áll. Egy kerékpárverseny viszonyai közé ültetve mindez valahogy úgy hangozhatna: minden nagy bajnok mögött egy nagyszerű segítő áll.

A Giro d’Italia drámai fordulatokkal teli elmúlt két napja után végül Vincenzo Nibali (Astana) fog az utolsó szakaszon a rózsaszín trikóban Torinóig tekerni. Nem csak az összetett elsőség az övé, de mindenképp viszi a pálmát a leghangzatosabb sztori – látványos összeomlások, drámai kiborulások, szenzációs feltámadások – tekintetében is.

Van azonban (legalább) egy csendesebb, szerényebb sikertörténete is az idei olasz körversenynek: a csapatkapitánya sikeréért mindent megtevő segítőé, a már-már élete Giróját menő Michele Scarponié. A 37 éves olasz, aki  egyébként szintén Giro d’Italia győztesnek mondhatja magát (miután a 2011-es összetett első Alberto Contadort utólag diszkvalifikálták) már az első két héten is egyenletesen jó, megbízható teljesítményt nyújtott. Nem csupán akkor, mikor a sikertelenül támadó Nibalit támogatnia kellett, de ezt bizonyította a 15. szakasz hegyi időfutamán szerzett 5. helye is.

Michele Scarponi és a Cima Coppi megnyeréséért járó különdíj

Michele Scarponi és a Cima Coppi megnyeréséért járó különdíj

Az első két heti félresikeredett kísérletek után a legutóbbi két szakaszon végül összejött az Astana taktikája az előretolt bástyákkal. Pénteken Scarponi szökésben volt, a Colle dell’Agnelót, azaz az idei Girón a Cima Coppit el is vitte, szakértők állítják, akár megnyerhette volna a szakaszt is. Ő azonban bevárta a főnököt, hogy végül őt segítse szakaszelsőséghez, és közvetve a(z immár szinte biztos) Giro-győzelemhez. Scarponi a 20. szakaszon is odatette magát, Nibalival tartott egészen addig, míg amaz nem támadott, ezzel nagyban hozzájárulva az Astana első emberének sikeréhez.

A 20. szakasz utáni eredményhirdetésen Vincenzo Nibali fel is hívta magához Jakob Fuglsanggal együtt a dobogóra, előző nap pedig úgy nyilatkozott, hogy Scarponi volt az, aki mindig mellette volt és a legvégsőkig bízott benne.

Egyedül nem megy - Vincenzo Nibali Jakob Fuglsang és Michele Scarponi társaságában

Egyedül nem megy – Vincenzo Nibali Jakob Fuglsang és Michele Scarponi társaságában

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo