fbpx

Giro d’Italia 11. szakasz: Komoly csata a murvás utakon

A 2021-es Giro d’Italián az eddigi legnagyobb különbségek a 11. szakasz murvás útjain alakult ki, az eddig jól szereplő Evenepoel komoly hátrány szedett össze Bernallal szemben. A szakaszt szökésből Mauro Schmid nyerte. Valter Attila a 13. helyen áll az összetettben.

 

Forrás: giroditalia.it

A Giro d’Italia 11. szakaszát sokan mini Strade Bianchénak nevezték, ugyanis a 162 km-es szakasz a legendás egynasposhoz hasonlóan több, mint 30 km fehér murvás szakaszt tartalmazott. Kategorizált emelkedőből mindössze két harmadik kategóriás jutott erre a napra, de mégis benne volt, hogy ezen a szakaszon történhetnek érdekes események.

A verseny elején gyorsan kialakult a nap szökése, 11 főt engedett el a főmezőny és nagyon úgy tűnt, hogy ezen a napon szökevény győzelem lesz, mert túl sok energiát nem fordított a mezőny az elmenés üldözésére. Sokáig semmi érdekes nem történt, a 90. km-nél már 15 perc előnye volt a szökevényeknek, amikor az első murvás szakaszhoz ért a mezőny. Ezen a szakaszon rendesen megnyúlt, szakadozott a főmezőny, az esélyesek közül Evenepoel, Yates és Vlasov is hátrányba kerültek, de végül a síkon aszfalton sikerült visszaérniük. Valter Attila nagyon szépen versenyzett, végig ez élen haladt a murvás részen.

A következő murvás szakaszon már a szökevények csoportja is fogyatkozni kezdett, de még sokesélyes volt a szakaszgyőzelem sorsa. Közben a főmezőnyben Evenepoelnak jelentett komoly problémát a murvás szakasz, egyszerűen nem tudta tartani az esélyesek csoportját, Bernal ezt látva kemény tempót diktált a boly élén és a fiatal belga hátránya gyorsan elérte az 1 percet. Evenepoelhoz megállították Almeidát, aki segíteni próbált a fehértrikósnak a visszazárkózásban, de nem közeledtek Bernalékhoz. Valter Attila az utolsó emelkedőig jól tartotta magát, de nem bírta a tempót a legjobbakkal, viszont óriási dolog történt magyar szemszögből, Rudy Molardot visszarendelték Attilához, ezzel mutatva, hogy ki a legfontosabb ember jelenleg a csapatban.

A szökevények közül Alessandro Covi és Mauro Schmid hagyták ott a többieket az utolsó emelkedőkön és az utolsó méterekig meccseltek a szakaszgyőzelemért. Végül Schmidben maradt több erő és megnyerte a Giro d’Italia 11. szakaszát.

A főmezőnyben Vlasov indított támadást, amit egyedül csak Bernal tudott átvenni, és végén még meg is kontrázta a kolumbiai az oroszt, amivel tovább növelte az összetettben az előnyét. Evenepoel 2 perc 8 másodpercet kapott Bernaltól, mellyel távolabb került a rózsaszín trikótól. A második helyre Vlasov jött fel, neki 45 másodperc a hátránya az elsővel szemben.

Valter Attila végül a 30. helyen ért célba és az összetettben hátracsúszott a 13. helyre, a hátránya Bernalhoz képest 3 perc 51 másodperc.

Dina Márton is sikeresen teljesítette a szakaszt a 75. helyen, és jelenleg az összetettben a 116. helyen áll.

Holnap ismét egy nem könnyű szakasz következik.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo