fbpx

Ghost 2015 az Eurobike kiállításon – lázadó németek!

Jövőre új, elöl hosszabb rugóúttal rendelkező RIOT érkezik, ami már az Eurobike Award díjat is elnyerte. Emellett több jó vétel és érdekes újdonság várható. 

Az 1993-ban alapított német cég évről-évre megmutatja, hogy a világ élvonalába tartozik, méghozzá olyan fejlesztésekkel, amik a legnagyobb gyártóknak is büszkeségére válnának. Tavaly a RockShox céggel közreműködve az elsők között voltak, akik bevezették az E:i elektronikus rugóstag vezérlő rendszert, továbbá megjelent a saját fejlesztésű, egyedi kinematikát használó RIOT modell.

Ghost The Hood FS - Tomas Slavik is ilyet használ a 4X ProTour versenyeken

Ghost The Hood FS – Tomas Slavik is ilyet használ a 4X ProTour versenyeken

Profi sport szintjén több csapatot is támogatnak, legismertebb talán a korábbi XCE világbajnok, Alexandra Engen nevével fémjelzett Ghost Factory Racing női MTB csapat. Az össztelós gépek tesztelésében és tökéletesebbé tételében a sokszoros német DH bajnok Marcus Klausman és a freeride és 4X guru, Guido Tschugg is besegítenek. Érdemes még megemlíteni, hogy 4X Pro Tour sorozat idei győztese, Tomas Slavik is Ghost kerékpárral érte el sikereit.

Merevfarú MTB bringák terén a manapság elterjedt mindkét kerékméretből van bőven választék. A 29”-es gépek közül a karbon HTX széria LC 10 modellje jelenti a csúcsot.

Ghost HTX 10 LC

Ghost HTX 10 LC

Általánosan elmondható, hogy a Ghost legfelsőbb kategóriás kerékpárjai piros színben pompáznak, ami üde színfolt az általánossá váló matt fekete gépek mellett. Szubjektív ugyan, de szerintem ez a lakkpiros-fehér kombináció gyönyörűen mutat. Persze műszaki paramétereket tekintve is kiváló, 8,4 kg-os össztömege gyári bringához képest szinte hihetetlennek tűnik. Igazi gramm-mániás csemegéről van szó, Rock Shox SID XX World Cup villával, teljes SRAM XX1 váltórendszerrel, Tune agyakra fűzött kerekekkel, valamint Tune és AX Lightness kiegészítőkkel. Ami esetleg megkérdőjelezhető, a gyorszáras agyak használata elöl és hátul is, de mint tudjuk, ez a legkönnyebb kombináció. Összesen 6 eltérő HTX modell közül lehet választani, különböző felszereltségekkel.

Ghost HTX 7 LC

Ghost HTX 7 LC

Szintén 29”-es kerekekkel, de alumínium vázzal kapható a Tacana sorozat. Belépő szintű Shimano felszereltségtől kezdve akár teljes XT szettig jó pár modell alkotja a palettát.

Ghost Tacana Pro 6

Ghost Tacana Pro 6

A Ghost sem akar kimaradni a legújabb trendekből, így 2015-re ők is kínálnak 27,5”-es merev montikat. A Nila a világkupákon versenyző lányok segítségével lett kifejlesztve és a HTX esetén már begyűjtött, karbonnal kapcsolatos tapasztalatokat is kamatoztatták megalkotásakor.

Ghost Nila 7 LC

Ghost Nila 7 LC

A geometriát és a bringa kiállását nézve egy igazi XC élménybringáról van szó, amivel nyélen nyomhatjuk az emelkedőkön, de lefelé is élvezetes lesz a 69°-os fejcsőszögnek és a kompakt felépítésnek köszönhetően. A Nila 7 LC esetében az alkatrészek is bizalomgerjesztő módon lettek összeválogatva. SRAM X0 váltás, Race Face hajtómű és kerekek, továbbá átmenő tengelyes Reba villa alkotják a felszereltséget.

Ghost Nila EBS

Ghost Nila EBS

Ha viszont az ár-érték arányt nézzük, a Nila EBS (Eurobike Special) tűnik a legjobb választásnak. Ugyanaz a karbon váz, mint a csúcsmodellnél, egy kedvező árú csomagolásban. Deore és XT vegyes szett, Fox villa és 11,2 kg körüli össztömeg a legfőbb jellemzői a megközelítőleg várhatóan 1500 eurós ár mellett.

Ghost Kato 7

Ghost Kato 7

A Nila mellett jövőre új, alumínium 27,5”-es bringák is jelennek meg, Kato néven. Ebből is lesz EBS kiadás.

Ghost Kato EBS

Ghost Kato EBS

A Horst Link rendszerű össztelósok terén már tapasztaltnak számít a Ghost, a fullyk többsége jövőre is ezt a felfüggesztési elvet használja majd. Maraton versenyzésre, vagy akár az ösvények felfedezéséhez jó partner lehet a 29”-es kerekű, 100 mm-t mozgó AMR típus.

Ghost AMR 10 LC E:i

Ghost AMR 10 LC E:i

A váz első háromszöge karbonból készül, sőt a csúcsmodell a Rock Shox E:i automatikus rugóstag vezérlő rendszerének legújabb kiadásával is rendelkezik. A tavalyihoz képest átalakult a központi egység, a korábbi digitális kijelző helyett már csak egy kisebb és egyszerűbb LED-es visszajelző tudatja velünk a tulajdonképpen egyetlen lényeges információt, mégpedig a rugóstag aktuális állását. Az akkumulátor is megváltozott, egy apró hengerben találhatóak a cellák, így a kulacstartó helyét sem kell feláldozunk emiatt. A felszereltség ezen kívül is lenyűgöző, az XX1 és Tune alkatrészeknek köszönhetően 10,7 kg körül mozog a komplett gép.

Ghost AMR 7 LC

Ghost AMR 7 LC

Az AMR-ből létezik hosszabb rugóúttal rendelkező villával szerelt széria is LT néven. Ezek között már vannak olcsóbb, teljesen alumínium vázas típusok is.

Ghost Kato FS 8

Ghost Kato FS 8

A Kato FS valójában egy jó túra fully az Alpok meghódításához, vagy hétvégi trailvadászathoz. 27,5”-es kerekek, strapabíró alumínium váz és hátul 120 mm-es rugóút jellemzi.

Ghost Cagua 5

Ghost Cagua 5

A Cagua az igazi enduro gép a kínálatban, szintén 650B kerékmérettel, de már 155 mm mozgással. Egyetlen hátránya, hogy házon belül erős a konkurencia, bár az igazi durvulásoknál talán tényleg ez bírja legjobban a strapát.

Ghost RIOT 2015-ös paletta

Ghost RIOT 2015-ös paletta

Már a tavalyi Eurobike utáni bemutatóban nagy hangsúlyt szenteltünk az akkor debütáló, teljesen új felfüggesztési rendszerrel szerelt RIOT modellnek, jövőre is megérdemli a figyelmet. 2014-ben rengeteg elismerést és díjat gyűjtött be, a nagy német magazinok tesztjén kiemelkedően szerepelt és nálunk is remekelt.

Ghost RIOT 9 LC

Ghost RIOT 9 LC

A jól bevált karbon váz változatlan marad, viszont 2015-ben jön a hosszabb rugóutas villával szerelt LT (Long Travel) változat is. Úgy tűnik a konstrukció beérett, hiszen a friedrichshafeni kiállítás zsűrije is díjjal ismerte el a bringa képességeit.

Ghost RIOT LT 10 LC

Ghost RIOT LT 10 LC

A RIOT LT széria modelljei, a hagyományossal szemben 130 mm helyett 150 mm-es teleszkóppal kerülnek forgalomba. A geometriában ez egy fokkal laposabb fejcsőszöget eredményez, ami a lejtőkön jöhet jól. Az LT bringák sajátossága a Crane Creek mérnökeivel közösen, direkt a RIOT LT kinematikájára hangolt Double Barrel rugóstag, felszereltségtől függetlenül mind ilyen taggal lesz majd kapható. Enduro felhasználásra kevésnek tűnhet, hogy hátul csak 130 mm-t mozog a gép, de az első beszámolók szerint bőven van benne potenciál technikás terepeken.

Crane Creek Double Barrel rugóstag és a RIOT Link

Crane Creek Double Barrel rugóstag és a RIOT Link

A RIOT LC 10 igazi álomgép, a zseniális Pike villával, egytányéros Race Face Next karbon hajtóművel, XX1 váltórendszerrel és Mavic Crossmax XL kerekekkel. Ja, hogy a komplett bringa tömege 11,2 kg? Egy középkategóriás merev bringa előfordult, hogy nehezebb.

Tamás egyetlen kifogása, az oldalirányú merevség hiánya volt a teszt során, erre is próbáltunk választ kapni a kiállításon. Pontosabban elkezdte izomból rángatni a kiállított Award nyertes kerékpár hátsó kerekét oldalirányba, hogy megnézze, tényleg mozog-e, vagy csak a tesztelt géppel lehetett probléma. Mire a biztonsági őr rohanva odaért, Tufi konstatálta, hogy ezzel bizony nincsenek merevségbeli gondok.

Ghost Northshore

Ghost Northshore

Freeride és DH vonalon is kínálnak komoly rombolókat a németek. A standon a trendi világoskék-fluo zöld színkombinációjú Northshore-t csodálhattuk meg.

Ghost Nivolet 8 LC Disc

Ghost Nivolet 8 LC Disc

Bár a Ghost alapvetően mountain bike gyártóként szerzett hírnevet, akad országúti is a kínálatukban. A Nivolet modellből is lesz karbon és alumínium vázas, sőt előbbiből tárcsafékes típus is. Jó vételnek ígérkezik itt is az EBS változat, 6,9 kg-os tömegével, komplett 11 sebességes Ultegra váltórendszerével és Mavic Ksyrium Elite kerekeivel.

Ghost Nivolet EBS

Ghost Nivolet EBS

Cross és trekking bringákat tekintve is bőséges a felhozatal. A teljes XT szettől egészen a belépő szintig válogathatunk kedvünkre.

Ghost Panomo X 8 Lady

Ghost Panomo X 8 Lady

Kifejezetten női modellek is megtalálhatóak a Ghost jövő évi termékpalettáján, divatos színekben, megfelelő műszaki tartalommal.

Ghost Lanao 2

Ghost Lanao 2

Végül, de nem utolsó sorban említést érdemelnek még a pedelec bringák is, hiszen a németek minden felhasználási területre kínálnak elektromotoros rásegítéssel rendelkező kerékpárt. 

Ghost Teru 10 LC - karbon XTR szettes pedelec 17 kg alatti tömeggel

Ghost Teru 10 LC – karbon XTR szettes pedelec 17 kg alatti tömeggel

További képek:


A Ghost kerékpárok forgalmazója: Green Serpentine Kft.
Ghost 2015

(X)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo