fbpx

“Fő célom idén, hogy visszakerüljek az élmezőnybe a Világkupákon és a nagy versenyeken” – Interjú Benkó Barbival

Benkó Barbara a múlt héten jelentette be, hogy 2021-ben már a Maloja Pushbiker MTB Teamben folytatja pályafutását. Ennek kapcsán a csapatváltás körülményeiről, az új csapatáról és a 2021-es terveiről kérdeztük az olimpikont.

Bikemag: Múlt héten olvashattuk a facebook oldaladon, hogy a Maloja Pushbikers MTB Teambe igazolsz. Tudnál kicsit mesélni az új csapatodról?

Benkó Barbara: Ez egy régi csapat igazából, vagyis régóta működik, de pár éve teljesen átalakult és amióta két éve „átvette” a Maloja, azóta a személyzet is kicserélődött és elég professzionális lett. Vicces, hogy a régi Focus csapatból alakult át, aminek 6 évig a tagja voltam, szóval kicsit ilyen vissza a jövőbe érzésem volt az elején, de aztán ez eléggé elszállt, mert most a csapattalálkozón megismertem mindenkit és nagyon sok az új arc, az összes versenyző számomra új, illetve a személyzet is teljesen átalakult. Csak pár napot töltöttünk most együtt a német Alpokban, de az első érzésem nagyon jó velük kapcsolatban, jófejek a többiek és professzionális a háttér. Eljött pár szponzor is, akiket megismerhettünk, számomra ők is újak voltak, megkaptam az első bringámat, amit majd csak február közepén mutathatunk be, de az első pár edzés után nagyon tetszik és jól érzem magam rajta, úgyhogy egyelőre tényleg minden nagyon pozitív.

Bikemag: Tavaly decemberben már tudni lehetett, hogy elhagyod a Ghost Factory Racing Teamet. Mi vezetett a csapatváltáshoz?

Benkó Barbara: Leginkább az, hogy nem ajánlottak szerződés hosszabbítást. Nincs ezen mit szépíteni, nem volt jó évem finoman szólva. Igazából meglepett, mert egyrészt iszonyú későn szóltak, akkor is csak azért mert rákérdeztem, de még akkor sem mondtak egyértelmű választ, majd október közepéig húzták a döntést, ezzel elég rossz helyzetbe hoztak engem, mert kivel tárgyalsz már októberben?! Nem volt egyszerű… Az volt a szerencsém, hogy nem csak rájuk vártam és elkezdtem időben a csapatkeresést, illetve elnyúlt a szezon, ezért mindenki később kezdte tervezni a jövő évet. A szezon vége, ami igazából a fő szezon volt CoVid miatt úgy is ment ahogy, ezzel az állandó bizonytalansággal meg felesleges nyomással nem tudtam arra koncentrálni, amire kéne. De igazából nem csak az eredmények számítottak, az egész csapat a Terpstrára épül, és hát a Sina meg én sem mindig csináltuk azt, amit ő szeretne, így nem illetünk a képbe… Egyik csapattársam egész évben beteg volt, egyet sem versenyzett, a másik sérült volt, ő sem versenyzett, ők kaptak szerződés hosszabbítást, szóval nem csak az eredmények számítanak… Volt pár kemény hetem, de így utólag visszagondolva a lehető legjobb dolog történt velem, már nem volt valami jó a hangulat a tavalyi év során sem a csapatban, sok volt a dráma, ami rányomja a bélyegét a teljesítményre is. Ennek ellenére én nem szeretek haragban lenni senkivel és jól váltunk el, de nem bánom a váltást.

Bikemag: Mik a tervek a szezonra nézve, milyen versenyeken láthatunk indulni idén?

Benkó Barbara: Ez vírushelyzet függő is, nem tudom mennyi verseny lesz eltörölve, főleg most szezon elején, remélem nem sok! A Világkupákat szerintem meg fogják tartani, úgy, mint tavaly, nézők nélkül és rengeteg teszttel, a negatív az új pozitív… Nekem egyértelműen azok lesznek a fő versenyek, illetve a VB és az EB. A többi kis versenyt ezek köré tervezzük. Van egy olimpiai kvótánk, de az még nem dőlt el, hogy ki megy, remélem hamarosan az is kiderül mi lesz a válogató verseny, úgyhogy nyilván arra is készülök, de erre nem stresszelek rá túlságosan, ha jól sikerül a felkészülés akkor úgyis kijön majd a jó forma és én mehetek, nyáron pedig lesz egy hosszabb verseny szünet, amikor lehet élesíteni a formát, ha én utaznék Tokióba. Nem szeretnék kizárólag egy versenyre fókuszálni, a fő célom idén, hogy konzisztensen visszakerüljek az élmezőnybe a Világkupákon és a nagy versenyeken.

Szinte mindenkit megviselt a sportban a 2020-as év, te hogyan viselted/viseled ezt a pandémiás helyzetet?

Benkó Barbara: Az elején őszintén szólva én nagyon élveztem, hogy rengeteget voltam otthon tavasszal, sosem töltöttem ennyi időt otthon az évnek ennek a szakában. Aztán persze ez nem úgy működött, hogy egyik hétről a másikra véget ért a pandémia, még jó darabig velünk lesz sajnos. Sok mindenben át kellett alakítani az életünket, nekem a magánéletemet nagyon megnehezítették az utazási korlátozások, úgyhogy mentálisan egy nagyon nehéz évem volt. Ugyanakkor rengeteget tanultam, nagyon sok mindent másképp látok és másképp állok dolgokhoz. A sport is úgy működik, mint minden más az életben, ha a háttér, magánszféra rendben van, akkor minden rendben van. Én elég rugalmas voltam régen is, úgyhogy nem lettem depressziós a versenyek eltörlése miatt, hamar találtam új motivációt, úgyhogy azon a téren én elég jól viseltem, adódtak más problémák, amik fontosabbak voltak, amit szintén a vírus és a korlátozások okoztak, de mint mondtam én rengeteget tanultam belőle és hálás vagyok a leckéért. Azért természetesen én is remélem, hogy hamarosan visszatérhetünk a normális kerékvágásba és legalább egy kicsit normalizálódik a helyzet és az emberiség tanult ebből az időszakból valamit, amit magunkkal viszünk a jövőbe és nem felejtjük el túl hamar a leckét.

Bikemag: Köszönjük és sikeres szezont kívánunk!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Sütibeállítások