fbpx

Flexcom kerékpár nyomkövető teszt: Riaszt, ha lopnák a bringád!

Ha gyakran kell őrizetlenül hagynod a kerékpárodat, mindig benned a félsz, hogy ott találod-e a biciklit, ahol hagytad, bármilyen komoly lakattal zárod is le. A Flexcom kerékpár nyomkövetőt felszerelve a telefonod mindig tudja, hol van éppen a kerékpárod és azonnal riaszt, ha bárki megmozdítja.

Bevallom szkeptikus voltam a hazai fejlesztésű kerékpár nyomkövetővel kapcsolatban, mivel az elmúlt 20 évben legalább 10 „remek próbálkozást” láttam már a bringa nyomkövetés témában.
A zseniális startuptól a kínai másolatig sokan zsonglőrködtek a műfajban, de az évek alatt mindegyik valahol elvérzett, vagy nem ért el igazi áttörést.

Flexcom kerékpár GPS: a fekete dobozt nem kell elrejteni

Flexcom kerékpár GPS: a feketedobozt nem kell elrejteni

Amikor megkerestek a Flexcom Kommunikációs Kft.-től, hogy próbáljuk ki az új fejlesztésű kerékpár nyomkövetőjüket, elsőre óvatos voltam és azzal kezdtem, hogy csekkoltam a weboldalukat.
Látva, hogy a klasszikus gépjármű nyomkövetésen túl munkagép, hajó, sőt méhkaptár nyomkövetéssel is foglalkoznak több mint 10 éve, megnyugodtam, hogy talán megjött az a cég, aki átvágja a gordiuszi csomót és végre előrukkol egy valóban használható bringás nyomkövetővel, amely saját szabadalmuk és közel 3 év fejlesztő munkájának eredménye.

Látni vagy látszani?

A bringás nyomkövetés megoldásának legkritikusabb pontja, hogy hova helyezzük el a jeladót a kerékpáron, úgy, hogy a GPS „kilásson”, de a nyomkövető ne látsszon vagy ne legyen észrevehető.
Remek rejtekhely lenne a nyeregvázcsőben, nyeregcsőben, a kormányszárban vagy a középcsapágynál, a probléma az, hogy az elterjedt és elérhető nyomkövető rendszereknél a műholdakra rálátást ezek a szerkezeti egységek annyira leárnyékolják, hogy a nyomkövetésükhöz nem elegendő, ezért a „csempész” megoldásokat egyelőre el kell felejteni.

A rejtett megoldások másik problémája a töltés, ugyanis minden jeladónak szüksége van energiára, a töltés pedig a rejtett helyeken eléggé macerás lenne, kivétel az elektromos bringák, amelyeknél adott az akkumulátor, így a gyártáskor vagy utólag beépíthető és táplálható lehet a rejtett jeladó, ami így már csak nem „látna ki”…

Nem gond, hogy látszik?

A Flexcom FB222 névre keresztelt nyomkövető készüléke ezt a kérdést egy huszárvágással megoldja, ugyanis nem rejtik el a készüléket, így az egyszerre „lát” és látszik.
Nem probléma, hogy az eszköz látható, mert a Flexcom készüléke nem csak nyomkövető, hanem riasztó is: azonnali riasztás értesítést kapunk, ha a kerékpárt megmozdítják, ezért hiába próbálja a tolvaj a készüléket levágni vagy lebarmolni, addigra már régen megkaptuk a riasztást a telefonunkra, hogy bántják a bringánkat.
Ez a beépített mozgásérzékelő és vele az azonnali vészjelzés, ami igazán különlegessé és hatékonnyá teszi a készüléket és egyedülállóvá a szolgáltatást, amit a nyomkövető nyújt.

A kompakt kis „feketedobozt” felszereljük a kulacstartó helyére vagy alá, ami így kívülről is látható, ám nehezen eltávolítható, mivel csak egyedi biztonsági csavarral és a hozzá járó megfelelő csavarkulccsal szerelhető fel-le.
Egyszerű ám zseniális megoldás, mivel kulacstartó furat a kerékpárok többségén van így a készülék kompatibilis nagyjából minden kerékpárral.

A feketedoboz, ami lehet piros vagy rózsaszín is

Maga a készülék nem nagy, 85 x 41 x 22 mm méretével, mint egy keskenyebb cigarettás doboz, masszív burkolata víz és ütésálló, alumíniumból és műanyagból készül, 130 g tömege gramm-mániások számára is tolerálható.

Tölteni a készülék oldalán egy micro USB csatlakozón keresztül tudjuk, melyet gumidugó véd a fröccsenő víztől és szennyeződéstől, a csatlakozó mellett pedig pici LED izzók mutatják a töltést és a töltöttséget a 2 000 mAh kapacitású akkumulátorban.
Logikus, hogy a készüléket nem lehet be-ki kapcsolni, (hiszen a tolvaj is a kikapcsolással kezdené…) ezért állandó bekapcsolt állapotban 30 nap készenléti időt biztosít. Az alacsony töltöttségről időben értesítést küldd a készülék, így elkerülhető, hogy teljesen lemerüljön. Ha mégis lemerülne, már a töltőre csatlakoztatásakor automatikusan újra bekapcsol. A töltő tartozéka a csomagnak, ahogyan a biztonsági csavarok és az egyedi csavarkulcs is, ami bitfej.

A készülék többféle színben kapható a fekete, szürke, ezüst, zöld, piros, kék, rózsaszín variációból mindenki kiválaszthatja a szívének kedveset, illetve választhatjuk a dupla akkus (4 000 mAh) változatot, ami kb. 1 centivel magasabb, cserébe kétszeres kapacitású akksival így 60 nap készenléti idővel rendelkezik.

Ha kicsavarozzuk és leszereljük a kulacstartót, a nyomkövetőt könnyű felszerelni, úgy mintha egy vastagabb alátétet szerelnénk a kulacstartó alá, a biztonsági csavar elég hosszú, hogy átérje a kulacstartót és a készüléket is. Egyes váztípusoknál, különösen az össztelósoknál nem biztos, hogy elfér ez a kombináció, ezért a montim helyett, én a tandemre szereltem fel, ahol több kulacstartó szem is választható.

Minden 10 másodpercben megmondja, hol a bringád

A nyomkövető a mobilkommunikáció alapelvén működik, mini SIM kártya van a készülékben, ami közel száz országban használható, nehéz lesz olyan bringatúrát tenni vele, ahol nem tudna követni, beleértve a Saint Vincent és Grenadine-szigeteket is…

A SIM kártya 850/900/1800/1900MHz GSM frekvenciákon és 56 GPS csatornán keresztül kommunikál a műholdakkal, így a legnagyobb lefedettséget biztosító pozícióadatok továbbítását tudja a központi szervernek. A készülék 10 másodpercenként frissíti a pozícióját, amit sebességgel, útvonallal és távolság kiegészítve rögtön láthatsz a mobil applikáción, vagy az online felületen, böngészőn keresztül. A GPS pontossága 5 méter és rögzíti a tengerszint feletti magasságot is, így nem csak biztonsági, hanem a teljes körű helymeghatározási, térképes nyomon követési funkciókat szolgáltat.

A nyomkövetési rendszer másik legfontosabb eleme a készülék mellett a szoftver, amiben a Flexcom rendszere ugyancsak kiváló, akár a számítógépes, böngészős felületet akár az IOS-re és Androidra is letölthető mobil applikációt nézzük.

A kézenfekvő megoldás a rendszer kezelésére a mobil applikáció, ami letisztult, egyértelmű és könnyen kezelhető, mutatja a készülékünk legfontosabb adatait, az akkumulátor állapotát és leolvashatjuk rajta a riasztásokat is.

A riasztási értesítéseket jelenleg csak e-mailben küldi a rendszer, ezt hamarosan kiegészít majd az applikációban beállítható rezgő és/vagy hang, illetve akár SMS alapú riasztási értesítés is.
Az e-mailes elmozdulás értesítést azonnal megkapjuk, ha a kerékpár megmozdul, az értesítés tartalmazza az időt és a készülék helyét, GPS koordinátákkal és Google cím adattal, így ha ellopnák a bringát az e-mailt továbbítva pontosan megadható a kerékpár helye a rendőrség számára is.

Hab a tortán, hogy a GPS és magasságmérés kínálja a tracking funkciókat, mellyel nyomon követhetjük akár egy túránkat így utólag láthatjuk merre jártunk, látjuk a távolságot és a magasságot így a készülék a normál GPS készülékek ezen funkcióit is kiválthatja, az applikáció fejlesztésének következő lépése lesz, hogy GPX formátumban is kiexportálható lesz a nyomvonal, ami univerzálisan használható más alkalmazásokban is.


A készülék beépítve tartalmazza a SIM kártyát, a vételárban benne van a SIM kártya  1 éves előfizetési díja, valamint a szoftver és a maga a nyomkövetési szolgáltatás.
Az első év letelte után, a SIM-kártya és a szoftver előfizetési díja az első év letelte után 15.000 Ft/készülék/év).

A nyomkövető közvetlenül a gyártó Flexcom-től vásárolható meg, aki a teszt megjelenését támogatta.

Technikai paraméterek:

 • Termék mérete: 85 x 41 x 22,3 mm
 • Tömege: 130 g
 • Burkolat: Alumínium és műanyag
 • Akkumulátor: 2.000 mAh
 • AGPS: Igen
 • BeiDou: Igen
 • WiFi chip: MT5931
 • GPRS: Class12
 • GPS csatornák: 56 csatorna
 • GPS érzékenység: -143dBm – 159dBm
 • Áramfelvétel aktív állapotban: 40 mAh
 • Működési hőmérséklet: -20~+70
 • SIM-kártya: Micro
 • Vízállóság: IP65
 • LBS: Igen
 • GSM chip: MT2503
 • GSM Frekvencia: 850/900/1800/1900MHz
 • GPS jel: L1,1575.42MHz C/A code
 • Fix GPS pozició AGPS-el: 35 másodperc alatt
 • GPS pontosság: 5m
 • Áramfelvétel nyugalmi állapotban: 2.5 mAh
 • USB: Micro
 • Készenléti idő: 30 nap
 • Tengerszint feletti magasság mérés: Igen

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo