fbpx

Fazekas Sándor a legnagyobb hazai kerékpáros szervezetekkel egyeztetett

Március 24. és 26. között hazánkban rendezik az EU Környezetvédelmi Tanácsának informális ülését. A rendezvényre 27 környezetvédelmi miniszter érkezik Magyarországra. A tárcavezetők pénteken reggel biciklivel indulnak Margit-szigeti szálláshelyükről az MTA Európa vizeinek jövője című környezetvédelmi konferenciájára, hogy népszerűsítsék a kerékpározást.

Az akcióhoz csatlakoznak a legnagyobb hazai kerékpáros civil szervezetek is.

Ennek apropóján Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter velük egyeztetett. A megbeszélésen a Critical Mass, a Magyar Kerékpárosklub, a Magyar Kerékpársportok Szövetsége és a Városi Biciklizés Barátai Egyesület képviselői vettek részt. A találkozón olyan, a tárca hatáskörébe tartozó témák is szerepeltek, mint a gátakon történő kerékpározás és a szabadidős erdei kerékpározás jogi szabályozásának ügye, kerékpáros turisztikai fejlesztések, valamint a kerékpáros közlekedést népszerűsítő kampányok indításának lehetősége.

A miniszter a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy a kerékpározás lehetőségeinek fejlesztése nemcsak közlekedési, sport vagy turisztikai kérdés, hanem a település és vidékfejlesztés hatékony eszköze. Hozzátette: ő maga is gyakran kerekezik a családjával és nyári szabadságának nagy részét is biciklizéssel tölti.

A résztvevők megállapodtak abban, hogy ezentúl rendszeresen egyeztetnek, meghatározzák a közösen elérendő célokat, és kijelölik a megoldásra váró feladatokat.

Fazekas Sándor a legnagyobb hazai kerékpáros szervezetekkel egyeztetett

Fazekas Sándor a legnagyobb hazai kerékpáros szervezetekkel egyeztetett

A Magyar kerékpárosklub sajtóközleményében így foglalja össze az egyeztetést:

„Március 24. és 26. között Gödöllőn rendezik az EU Környezetvédelmi Tanácsának informális ülését. Ennek apropóján Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter egyeztetésre hívta a hazai kerékpáros civil szervezeteket. A megbeszélésen a Critical Mass, a Magyar Kerékpárosklub, a Magyar Kerékpársportok Szövetsége és a Városi Biciklizés Barátai Egyesület képviselői vettek részt. A találkozón olyan, a tárca hatáskörébe tartozó témák szerepeltek, mint a gátakon történő kerékpározás és a szabadidős erdei kerékpározás jogi szabályozásának ügye, kerékpáros turisztikai fejlesztések, valamint a szervezetekkel közösen szervezett kerékpáros közlekedést népszerűsítő kampányok indításának lehetősége. A résztvevők a megbeszélésen meghatározták a közösen elérendő célokat és kijelölték a további egyeztetés során tárgyalandó főbb feladatokat.

A Vidékfejlesztési Minisztérium és a Critical Mass, a Magyar Kerékpárosklub, a Magyar Kerékpársportok Szövetsége és a Városi Biciklizés Barátai Egyesület képviselői megbeszélésükön meghatározták, hogy a jövőbeni rendszeres szakmai egyeztetések során az alábbi kerékpárosbarát lépések előkészítését és megvalósítását tekintik legfontosabb feladatuknak:

1. Kerékpározásra és környezettudatosságra nevelő iskolai oktatási program indítása
Az oktatásba tantervi szinten szervesen illeszkedő – a kerékpározást és környezettudatosságot tanító – program elérhetővé tétele a magyar iskolás gyermekek számára, ennek elősegítése a környezetvédelmi államtitkárság által.

2. Kerékpáros turisztikai kampányok indítása
Olyan kerékpáros turisztikai termékfejlesztési követelmények, kampányok kidolgozása és bevezetése, melyek valóban versenyképes célországgá teszik Magyarországot a kerékpáros turisták számára

3. Településfejlesztés a kerékpáros közlekedés népszerűsítésével
A kerékpáros közlekedés, mint a településfejlesztés egyik leghatékonyabb eszközének kiemelt fejlesztése, fontosságának kommunikációja.

4. Kerékpáros közlekedést népszerűsítő lakossági kampányok szervezése
Kerékpározást népszerűsítő kampányok szervezése, finanszírozása környezetvédelmi alapokból.

5. Kerékpározást segítő jogszabályi környezet megteremtése
– A szabadidős „erdei kerékpározás” (mountain bike) jogi feltételeinek fejlesztése, összehangolása az erdőgazdaságok egyéb tevékenységével, céljával.
– Vízvédelmi területek bekerékpározhatósága, gátak használatának jogi háttere”

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája, valamint Magyar Kerékpárosklub sajtóközlemény
Fotó: HBalage

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo