fbpx

Érdemes a kerékpárhoz biztosítást kötnöd? Mutatjuk, hogy milyet igen!

Vannak olyan kockázatok, amik azonnal felmerülnek, amikor kerékpározni indulsz és bármennyire is nem számolsz velük, “előugorhatnak a sarkon”… Érdemes előre végiggondolni ezeket a veszélyeket és lépéseket tenni ezek csökkentésére, vagy kiküszöbölésére.
Mi történik, ha lezúzod egy autó tükrét? Milyen segítséged lehet, ha kerékpáros balesetet szenvedsz vagy ha ellopnák a bringád?
Ezekre a kérdésekre találtok választ cikkünkben!

Íme a három jellemző bringás kockázat, ami minden kerékpárost érinthet:

 1. Kárt vagy baleset okozol másnak kerékpárral
 2. Balesetet szenvedsz bringával
 3. Ellopják a kerékpárodat vagy megsérül

Ezekben a váratlan és kellemetlen helyzetekben jöhet jól egy megfelelő biztosítás, mellyel a kiadásokat enyhítheted. Vegyük sorba a fenti kockázatoknak megfelelő biztosítási opciókat:

A kerékpáros balesetek közel felénél a bringás a felelős…

1. Ha letöröd egy autó tükrét, simán kifizeted zsebből? Köss inkább felelősségbiztosítást!

A bringások többsége tudja, hogy közlekedési szempontból a kerékpár járműnek minősül, ám ennek következményeivel kevesen foglalkoznak: azzal, hogy a legtöbb járműtől eltérően a kerékpárra nem kötelező a felelősségbiztosítás, ezért a bringások többségének nincs fedezete arra az esetre, ha másnak kárt okoznak, azaz csak úgy “mezítlábasan” vesznek részt a forgalomban…

A kerékpáros felelősségbiztosítás hiánya egészen addig nem probléma, amíg nem okozol balesetet és/vagy kárt, másnak. Például félrehúzod a kormányt a kerékpárúton, hogy elkerülj egy balesetet és közben letörsz egy “kilógó” tükröt, megkarcolod vagy benyomod egy autó karosszériáját a kerékpároddal. Ha ugyanis a kerékpáros közlekedés során úgy okozol kárt, hogy azért te vagy a felelős, biztosítás híján a károsult közvetlenül veled szemben léphet fel és követelheti kárigényének megtérítését a biztosító helyett. Tudtad, hogy a mai modern autókban egy visszapillantó tükör is kerülhet több százezer forintba?

A rendőrségi statisztikák szerint évente több mint 3000 olyan baleset történik az utakon, melyben az egyik fél kerékpárral közlekedett, azaz akár naponta 10 ilyen baleset is előfordulhat országszerte és az esetek közel 50%-ában éppen a kétkerekű vezetője a felelős, azaz a károkozó, és időarányosan számolva, akár napi 5 bringás is fizetni kénytelen a közlekedési károkozásért hazánkban…

Ennek pedig egyik fél sem örül… Te bringásként azért nem, mert így saját zsebből kell helytállnod az akár több százezres kárért, a károsultnak meg azért előnytelen, mert nem biztos hogy Te fizetni tudsz vagy fogsz, ezért bizonytalanná válhat a kárigényének megtérítése.

Ráadásul a közúti kultúránkban az erősek javára lejt a pálya és az utakon az autó a domináns erő. Sajnos azoknál a baleseteknél, ahol autó és kerékpáros ütközik sokszor nehéz a bizonyítás és hajlamosak felelőssé tenni a kerékpárost egy-egy ütközés vagy baleset során, függetlenül attól, hogy ki valójában a felelős.

Érdemes megfontolni egy kerékpáros felelősségbiztosítást akkor is, ha csak időnként közlekedsz bringával vagy rollerrel, hiszen már évi 3990 Ft összegért évi 2 millió forint értékű felelősségbiztosítást kaphatsz, ami sok mindenre elég lehet, ha kárt okozol.

A felelősségbiztosítást – mivel személyhez kötődő biztosítás – nemcsak egy adott kerékpárhoz, de bérelt bringához is használhatod, ráadásul nincs önrész, így akár a teljes kárt meg tudod téríttetni a biztosítóval.

Három fontos korlátozás a kerékpáros felelősségbiztosításnál:

 • ittasan (0,8 ezrelék vagy a feletti véralkoholszint, azaz egy pohár sör vagy egy hosszúlépés még beleférhet) vagy kábítószer hatása alatti állapottal közvetlen összefüggésben bekövetkező biztosítási esemény esetén nem térítenek;
 • a felelősségbiztosítást elsősorban a normál közlekedési helyzetekre tervezték, ezért versenyen vagy versenyre való felkészülés során bekövetkező káresemények, hegyi vagy versenypálya körülmények között bekövetkező káresemények, “akrobatikus gyakorlatok végzése során bekövetkező károk” esetén nem térít a biztosító. Tehát az amatőr országúti versenyen vagy az enduro vagy dirt pálya szélén álló autóban okozott kárt magad viseled;
  általában
 • Magyarország területén belül érvényesek, ezért a külföldi kerékpártúra, vagy városi közlekedés során okozott kárt nem téríti meg a biztosító.

Magyarországon önálló biztosításként egyelőre csak egy-két biztosító kínál kifejezetten kerékpáros felelősségbiztosítást, amely azonnal megköthető, és nem kell megadnunk hozzá kerékpár adatait, mivel személyre szóló.

Mi bringások a közlekedés “puhatestűi” vagyunk, összeeresztve az autókkal…

2. Egy közlekedési balesetben a legrosszabb lapokat többnyire a kerékpáros húzza…
Jobb, ha van balesetbiztosításod!

Sajnos az utóbbi hónapokban több, nagy port kavart halálos kerékpáros baleset történt, ahol vétlen kerékpárost vagy kerékpárosokat gázoltak el.
Mi bringások a közlekedés “puhatestűi” vagyunk, nagyobb veszélynek vagyunk kitéve a gyalogosoknál: sokkal gyorsabban mozgunk és össze vagyunk eresztve az autókkal…

A balesetek egy részénél kisebb sérülést szenvedhetünk, ha használunk sisakot vagy más egyéni védőt, de egy baleset következményeinek elviseléséhez anyagi értelemben is életmentő lehet egy balesetbiztosítás.

A kerékpáros vagy a családja számára a balesetbiztosítás segítséget jelenthet már egy kisebb csonttörés vagy fogpótlás esetén is, hasznos lehet a napi térítés, ha kórházban kezelnek vagy a műtét díját kell téríteni, nem beszélve a baleseti rokkantság vagy halál esetén nyújtott akár többmilliós szolgáltatásról.

Balesetbiztosítást is többféle konstrukcióban kínálnak a biztosítók: megköthetjük az élet- és balesetbiztosítás elemeként vagy lakásbiztosítás kiegészítőjeként, de itt is léteznek önálló kerékpáros balesetbiztosítások.

Bringásként, ha van már valamilyen élet- és balesetbiztosításod, akkor javasoljuk, hogy tanulmányozd át, hogy térít-e egy kerékpáros baleset után, és ha igen, pontosan mit és mennyit.

Egyes lakásbiztosítások mellé kiegészítő biztosításként elérhető a kerékpáros balesetbiztosítás, ám ezek a kiegészítő megoldások gyakran nem olyan kidolgozottak vagy nem kínálnak annyit (pl. a fogtörés nem minősül csonttörésnek), mint egy kifejezett kerékpáros balesetbiztosításnál.

A közlekedés mellett a sportként űzött kerékpározás kimondottan balesetveszélyes. A balesetbiztosítások azonban elsősorban közlekedési balesetek során elszenvedett sérülések következményeiben segítenek. Ha kerékpárverseny vagy extrémebb terepbringázás esetén is térítő balesetbiztosítást szeretnénk, azt sportbiztosításként érdemes keresnünk.

A speciális kerékpáros balesetbiztosítás előnye, hogy személyhez kötődő biztosítás, így nem kötődik saját kerékpárhoz, és nincs önrész, ráadásul nem csak itthon, hanem az egész EU területén érvényes balesetbiztosítást jelent.

Magyarországon önálló kerékpáros biztosítást egyelőre csak egy-két biztosító kínál, A hello Bringás balesetbiztosítás szolgáltatásai ebben a kategóriában is jók és megfizethetők. Már évi 2990 Ft összegtől elérhetőek a különböző szolgáltatásokat tartalmazó csomagok, és például baleseti eredetű halál vagy egészségkárosodás, műtét vagy kórházi ellátás, csonttörés, égési sérülés esetére választhatunk védelmet. Külön jó hír, hogy nem csak Magyarországon, hanem egész Európa területén biztonságban lehetünk vele, és nem csak kerékpározás, hanem rollerezés közben is.

Fontos korlátozás a kerékpáros balesetbiztosításnál, hogy ittasan (0,8 ezrelék vagy afeletti véralkoholszint, azaz egy pohár sör vagy egy hosszúlépés még beleférhet) vagy kábítószer hatása alatti állapottal közvetlen összefüggésben bekövetkező biztosítási esemény esetén nem térítenek;

Az olcsó spirálzárat minden tolvaj ajánlja… Ne a lakaton spórolj!

3. Háromból egy bringásnak lopták már el kerékpárját. A Tiéd még megvan?
Biztosítsd a bringádat lopás ellen!

Azt már tudjuk, hogy nincs olyan kerékpárlakat, ami feltörhetetlen, és nincs olyan bicikli, amit ne lehetne ellopni! A bringalopás viszonylag kis kockázat a tolvajoknak, ráadásul a lopott biciklit könnyű eladni, ezért van, hogy hazánkban évente több ezer kerékpár tűnik el.

Felmérésünk szerint a kerékpárosok harmadának lopták már el a kerékpárját valamikor életében, azaz neked is több mint 30% esélyed van, hogy ez Veled is megtörténjen, ami nem hangzik túl jól… Érdemes a kb. 1:3-hoz kockázatra biztosítást kötnöd?

A kerékpárok közel 50%-át zárt helyről lopják el: házból, lakásból, garázsból, gyakran lépcsőházból, illetve irodák vagy gyárak zárt kerékpártárolóiból tűnnek el bringák.
Ha a kerékpárt zárt helyről lopják el, akkor az ingatlanokra kötött lakásbiztosítás, társasházi biztosítás fedezetet nyújthat a kárra vagy annak egy részére.

Lakásbiztosítása majdnem mindenkinek van, aki ingatlannal rendelkezik.
Bringásként érdemes megvizsgálni a biztosítási kötvényen, hogy a lakásbiztosítás kiterjed-e az ingóságok védelmére, ha igen, akkor a biztosítási feltétel nevesíti-e a kerékpárt a vagyontárgyak között, és milyen esetekben, milyen kritériumok szerint térülhet meg az ellopott kerékpár. A feltételek között azt érdemes keresni, hogy lakásból, egyéb lezárt helységből, közös tárolóból, folyosóról, kertből, hogyan, milyen kikötésekkel vállal a biztosító szolgáltatást. Ha értékesebb kerékpárról van szó, akkor a lakásbiztosításban szereplő térítési limit elegendő lesz-e, vagy ha több kerékpárral is rendelkezünk, akkor van-e biztosítható darabszám említve a feltételek között. Ha az alap ingóságbiztosításban nincs fedezet a kerékpárra vagy nem elegendő az igényekhez mérten, akkor érdemes utánanézni a kiegészíthetőként megköthető kerékpárra vagy sportszerekre kiterjedő biztosítási védelmeknek, melyeket az utóbbi években a biztosítók kínálnak.

A kerékpárok közel 50%-át zárt helyről lopják el… Neked fedezne valamit a lakásbiztosításod?

A közös kerékpártárolóban vagy lépcsőházakban nagyobb veszélyben a bringád, mint a lakásodban hiszen itt éjszaka vagy hajnalban nyugodtan dolgozik a tolvaj, kevéssé tart a megzavarástól. Érdemes ezeken a helyeken biztonságos zárási pontot és különösen erős lakatot pl. egy erős telepített állandó láncos lakatot rendszeresíteni, illetve utánajárni, hogy mit fedez a társasház biztosítása vagy a saját lakásbiztosításunknak van-e olyan kiegészítője, ami a közös helyiségből lopásra is térít.

Ha az utcán vagy a szabadban őrizetlenül hagyod a bringád, az mindig kockázatot jelent számodra, még megfelelő lezárás mellett is történhet lopás vagy részlopás (pl. ellopják a kerekét vagy a nyeregcsövet a nyereggel.) Szabadtéri lopásra egyes lakásbiztosítások vagyonbiztosítást kínálnak kiegészítésként, de erősen korlátozott kerékpár értékkel, térítéssel és magas önrésszel, a gyakorlatban két-háromszázezer forint összegig. Sokkal jobb megoldást kínálnak ezért a speciális kerékpáros vagyonbiztosítások, melyek akár 2 millió feletti értékű kerékpár ellopása esetén is térítenek.

Hazai biztosítások közül a hello kerékpáros vagyonbiztosításai nagyon kidolgozottak, már évi 4500 Ft-tól köthetünk kerékpár vagyonbiztosítást, amely szabadtéri vagy betöréses lopás esetén is térít, akár 15%-os önrész mellett is, ha a lezárt bringáról fényképet készítünk a hello Bringás applikációban.

3 fontos korlátozás a kerékpáros vagyonbiztosításoknál általánosságban:

 • leginkább Magyarország területén történt lopás esetén érvényesek, ezért ha egy a külföldi kerékpártúra során lopják el a bringád, azt nem téríti meg a biztosító, ezért a külföldi utazásokhoz érdemes megfelelő utasbiztosítást kötni;
 • a kerékpár gyári alapfelszereltségére terjed ki a biztosító kockázatvállalása ezért pl. a gyerekülés, kerékpáros computer, lámpa, táska, utánfutó ellopását nem fedezi a biztosítás;
 • ha a rosszul zárod le vagy nem az előírt biztonsági fokozatnak megfelelő lakattal, az befolyásolja a biztosító szolgáltatását.

TIPP: Érdemes a bringádat elmenteni a BikeSafe kerékpár regisztráció adatbázisába és kiváltani a törzskönyvét! Ebben rendőrség által is használt rendszerben minden adatot, fotót és bizonylatot rögzíteni tudsz, amire szükség lehet lopás esetén a felderítéshez, körözéshez, plusz igazolni tudod a biztosítónak, hogy milyen típusú és értékű kerékpárod volt, ráadásul kedvezményt kaphatsz a biztosítások díjaiból.

4. “Kérd menüben” a bringás biztosítást, mert jobban megéri!
Speciális kerékpár biztosítás mindhárom kockázatra.

A fentiekből egyértelműen látható, hogy a kerékpárral közlekedők, túrázók részére a legjobb megoldást a speciális kerékpár biztosítások adják, mivel a lopás, a baleset és a felelősségbiztosítás problémáját is megoldják, ezért érdemes ezeket választani.

A példaként többször említett hello Bringás kerékpár biztosítás pl. teljesen mértékben online intézhető. Akár a webes felületen a hello.hu-n, akár a hello Bringás applikációban nézed, a díjkalkuláció, a szerződéskötés (beleértve a járműszemlét is, ami a szerződés létrejöttének a feltétele az első díj megfizetése mellett), és a kárbejelentés is teljesen online történik.
Érdemes lehet most biztosítást kötnöd a bringára, nyerhetsz vele ABUS lakatot vagy egy 2 éjszakás kerékpáros wellness csomagot a Velence Resort & SPA-ba.

Hozzászólások

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Sütibeállítások